«ΜεΖεν» : Νew wave τσιπουράδικο

Εκεί στο Βόλο, συναντήσαμε ένα ξεχωριστό κράμα ανθρώπων, προϊόντων, συνταγών και θετικής ανάδρασης σε ένα μοντέρνο τσιπουράδικο, συγκροτημένο, συνεπές και ταυτόχρονα ανέμελο και παρεΐστικο.

«ΜεΖεν» : Νew wave τσιπουράδικο

Εκεί στο Βόλο, συναντήσαμε ένα ξεχωριστό κράμα ανθρώπων, προϊόντων, συνταγών και θετικής ανάδρασης σε ένα μοντέρνο τσιπουράδικο, συγκροτημένο, συνεπές και ταυτόχρονα ανέμελο και παρεΐστικο.

«ΜεΖεν» : Νew wave τσιπουράδικο - εικόνα 1

Σε ένα ιστορικό κτίριο, στο κέντρο του Βόλου, ο Γρηγόρης Χέλμης, ο Ανδρέας Διακοδημήτρης κι ο Θανάσης Τσαλόγλου δημιούργησαν ένα «άλλο» τσιπουράδικο, το «ΜεΖεν», που μπορεί πριν από λίγο καιρό να έκλεισε μόλις τα δύο του χρόνια, αλλά έχει ήδη καλή παρακαταθήκη. Δεν εννοώ μόνο τους μεζέδες, όπως οι στεγνοτηγανισμένοι κολιτσάνοι (θαλάσσιες ανεμώνες ), η ανηθάτη τσιροσαλάτα, η διαφορετική, καπνιστή κοπανιστή Βόλου, ο παστουρμάς σολομού, το απροσδόκητο σκουμπρί... ταντούρι, ο γύρος από μπακαλιάρο με ντομάτα και κρεμμύδι, η ψητή καυτερή πιπεριά με παστό κολιό ή το λιαστό χταπόδι που μαγειρεύεται με χόρτα γιαχνί, και τα άλλα απίθανα που φτιάχνουν και τα οποία βάζουν δίπλα σε μια πλουσιότατη κολεξιόν από τσίπουρα με ή χωρίς γλυκάνισο, ούζα, ρακές και κάθε λογής αποστάγματα. Εννοώ και τη διαδικασία που εξελίσσει αυτά τα πιατάκια που προχωράνε την ελληνική κουλτούρα του μεζέ μερικά βήματα παραπέρα.

«ΜεΖεν» : Νew wave τσιπουράδικο - εικόνα 2
Ο Γρηγόρης Χέλμης φτιάχνει αλλαντικά στο Κατηχώρι

Η ίδια η ομάδα είναι γεμάτη ιδέες και όρεξη, και ο όμορφος, ζεστός χώρος στο στενάκι της Αλοννήσου, με την πέτρα, τα κιβώτια που γράφουν «uso Marsilia», και τα κρεμασμένα εφημεριδάκια-καταλόγους του στους τοίχους, λειτουργεί ως πυρήνας συνέργειας κι ανταλλαγής ιδεών με σεφ, αποσταγματοποιούς και παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Ο Γρηγόρης κι ο Ανδρέας, που είναι το κεντρικό δίδυμο, πατάνε στη φιλοσοφία του παραδοσιακού τσιπουράδικου, και με τη δική τους αισθητική αλλά και αντλώντας στοιχεία και υλικά από το δίκτυο σχέσεων που έχουν αναπτύξει, όλο και κάτι προσθέτουν στη μεζεδο-βιβλιοθήκη.

«ΜεΖεν» : Νew wave τσιπουράδικο - εικόνα 3

Έχουν δημιουργήσει κι ένα κτήμα-εργαστήριο στο Κατηχώρι του Πηλίου, στο αγροτόσπιτο του φίλου τους Παναγιώτη Γανωτή, όπου έχουν το μποστάνι με τα κηπευτικά τους, τα μανιτάρια τους, το μαύρο σκόρδο τους ( μάλιστα, σε συνεργασία με το τυροκομείο του Παναγιώτη Καρακανά φτιάχνουν ένα τυρί μαυροσκορδάτο ), κάνουν τα καζανέματά τους και μαζί τους πολλών λογιών πειράματα κι ασκήσεις. Εκεί, στο κτήμα τους, στα δεύτερα γενέθλια του «ΜεΖεν», μια-δυο μέρες πριν ανοίξουν το καινούργιο αδερφάκι του στη Λάρισα, τα τσίπουρα έδιναν κι έπαιρναν την ώρα που ο Χάρης Νικολούζος (σεφ στον «Διόνυσο» στην Πλάκα ) έφτιαχνε λουκάνικα, σαλάμι με γλυκάνισο και αρνί προσούτο, ο Νικόλας Σταυρακάκης («Εlia’s», Σκιάθος ) πίτες σφακιανές με κοπανιστή Μυκόνου και μέλι με μαύρο σκόρδο, ο Μιχάλης Χάσικος («Εν Πλω», Ρέθυμνο ) χαμογελούσε πάνω από ένα τσουκάλι γαμοπίλαφο, κι ο Μιχάλης Ντουνέτας, υπογραφή πίσω από πολλά καλά εστιατόριο, επέβλεπε και καρύκευε – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Έμοιαζαν με μαγειρικό περιοδεύοντα θίασο. Αυτή λοιπόν την ενέργεια της αναζήτησης, της ανταλλαγής, των δημιουργικών δράσεων, απολαμβάνεις και στο μαγαζί τους.

«ΜεΖεν» : Νew wave τσιπουράδικο - εικόνα 4
Ο Ανδρέας Διακοδημήτρης επί το... τσίπουρον

Μια ωραία παρέα, εν δυνάμει επεκτεινόμενη, έστησε ένα στέκι για παρέες – και το έκανε με αξιώσεις. Σε πλήρη συντονισμό με το πνεύμα της εποχής. Μακάρι σε επόμενη φάση να φέρουν το ύφος και τη γευστική κουλτούρα τους και μέχρι την Αθήνα.

INFO: Αλοννήσου 8, Βόλος, 24210/20844 / Καποδιστρίου 4, Λάρισα, 2410628696.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στάσεις για δυο κουβέντες και κάτι να τσιμπολογήσεις μετά μουσικής στον Βοτανικό

Γειτονιά με ανοιχτόκαρδα στέκια, νόστιμο φαγητό και ειλικρινές socializing.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
24/04/2025

Lewis Hamilton και Leonardo DiCaprio έφτιαξαν vegan burgerάδικα. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό.

Μετά από 6 χρόνια εστιατορικής παρουσίας, η αλυσίδα Neat Burger ετοιμάζεται να κλείσει.

Πού να φας μετά το Πάσχα: 5 στάσεις για ελαφρύ γεύμα στην Αθήνα

Σαλάτες, wraps, smoothies, μπολ σε περιμένουν, για την επανένταξη μετά τις κραιπάλες της Λαμπρής.

Antonio Bachour, πώς νιώθεις ως ένας από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες όλων των εποχών;

Μια κουβέντα με τον Πορτορικάνο pastry chef που άγγιξε τη γλυκιά τελειότητα.

Ήρθε η Λεγάμενη στου Ψυρρή

To all day bar resto που υπόσχεται να γίνει αυθεντική μπουάτ.

To Experience Menu επιστρέφει και το lunch αποκτά νέα διάσταση στο Beefbar Athens

Τα νέα του Beefbar Athens δίνουν αφορμές για ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο αντιθέσεις και urban refinement.

Ρετρό: Τι και πού έτρωγε η Αθήνα τη δεκαετία του 1980

Πολύ πριν την εστιατορική έκρηξη του σήμερα, το κοινό της πρωτεύουσας είχε διαφορετικές επιλογές στις ευ τρώγειν εξόδους του.