Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ!

Σαν παλιρροϊκό κύμα έσκασε το brunch και, μετά τον πρώτο πάταγο, το μιξάζ πρωινού-μεσημεριανού κάνει trending διαρκείας. Τα πρώτα weekends του χρόνου, αντί για ρόδι, σπάστε… αβγό.

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ!

Σαν παλιρροϊκό κύμα έσκασε το brunch και, μετά τον πρώτο πάταγο, το μιξάζ πρωινού-μεσημεριανού κάνει trending διαρκείας. Τα πρώτα weekends του χρόνου, αντί για ρόδι, σπάστε… αβγό.

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 1
Ο μπουφές του «Βυζαντινού» είναι από τους πιο πλούσιους της πόλης

Όλο και πληθαίνουν τα brunch. Δεν έχω διάθεση να τα θεοποιήσω, και γιατί παραφορέθηκαν λιγάκι, και γιατί εκεί έξω όπως κυκλοφορούν προσεγμένα και πρωτότυπα πράγματα, κυκλοφορούν, ενίοτε, και κάποια άνοστα ή αδιάφορα που θέλουν παραπάνω προσοχή. Το ζήτημα είναι ότι πάνε σφαίρα. Αυτή η εθιμοτυπία που ευνοεί τα φαγοπότια, τα πάθη, τον πλεονασμό, τα λίγο «βρόμικα» εδέσματα, αρέσει. Κι αρέσει πολύ.

Ακόμη κι αν μπαίνουν στο παιχνίδι και κάποιες light επιλογές, όπως κανένα γιαούρτι, κανένα φρούτο, κανένα ψητό κοτόπουλο, τα πιο άμεσα συνδεδεμένα με το brunch είναι τα πιο πληθωρικά πιάτα, τα αβγά, τα burgers, τα λουκάνικα, οι σάλτσες… Οι καφετιέρες γουργουρίζουν, το μπαρ βγάζει κοκτέιλ και αυτή η συνήθεια που ευνοεί την κοινωνικότητα και δείχνει ευελιξία ως προς την ώρα ή τη ρυθμολογία του φαγητού συνεχίζει δυνατά, λανσάροντας νέες ιδέες.

Brunch μπαράζ στο κέντρο

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 2
Tο μοντέρνο, cozy «It Restaurant» είναι δημοφιλέστατο τις Κυριακές

Το αθηναϊκό downtown έχει κατακλυστεί από brunch. Στο Σύνταγμα τις Κυριακές (12-5 μ.μ.) μπορείς να κάνεις check in στo πολυτελές New Taste, στο ισόγειο του «New Hotel», και να χαρείς την αισθητική των Βραζιλιάνων αδερφών Καμπάνα και τις χάρες του in house αρτοποιείου. Ωραία ψωμιά, κρουασάν, πίτες, τάρτες, σαλάτες, αβγά ή κάτι ανάμεσα στα δύο –όπως μια νισουάζ με φρέσκο τόνο και αβγό ποσέ– συγκατοικούν στο πλουσιοπάροχο μενού με burgers και Black Angus steaks, ενώ τα γλυκά είναι πολλά και ξελογιαστικά.

Όχι πολύ μακριά, στο wine bar By the Glass, στη φωτεινή στοά Ράλλη, πίσω από τη ρώσικη εκκλησία, κάθε Κυριακή κυκλοφορούν κροκ μεσιέ, ριζότο με μανιτάρια φρικασέ και λάδι τρούφας, burger με τσιπς πατάτας κι ένα «άλλο» hot dog με νόστιμο, γίδινο λουκάνικο και coleslaw. Τα sittings είναι δύο (12-3 μ.μ. και 3-6 μ.μ.), ενώ από τις 2 μ.μ., που είναι καλή ώρα για να τσεκάρει κανείς και τη wine list, το φαγητό συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, συνήθως σε jazzy τόνους.

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 3
Στο «Οsterman» το brunch είναι καθημερινή συνήθεια

Λίγα βήματα πιο πέρα, στην πλατεία Συντάγματος, το cafe του Public δίνει την εναλλακτική του σαββατιάτικου brunch, που συνδυάζεται και με ψώνια. Στον μπουφέ που στήνεται στον πέμπτο όροφο από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. σάς περιμένουν καφές φίλτρου, ψωμί, μέλι, μαρμελάδες, scrambled eggs, λουκάνικα, πίτες, γιαούρτι και φρούτα, κέικ, κρουασάν και μάφιν, με € 12 το άτομο. Για να πάμε και προς τη μεριά του Κολωνακίου, τις Κυριακές (12-6 μ.μ.) το φιλικά μοντέρνο It Restaurant στη Σκουφά προτείνει ένα brunch menu με πολλά αβγά (ομελέτες, κρεπολέτες, ποσέ, αβγόφετες), πίτσες, το γνωστό Sunday burger του με αβγό μάτι, αβοκάντο, μπέικον και μανιτάρια, ζυμαρικά, pancakes, σπιτική μπουγάτσα και μους σοκολάτας.

Το brunch του Mama Roux στην Αιόλου παραμένει από τα πλέον δημοφιλή. Κάθε Κυριακή (12.30-6 μ.μ.) σας δίνουν ραντεβού πιάτα που κινούνται στον πολυσυλλεκτικό ρυθμό που χαρακτηρίζει την κουζίνα: Istanbul eggs, π.χ., δηλαδή αβγά ποσέ με αρωματικό βούτυρο με φασκόμηλο και μπούκοβο, ή ένα breakfast burrito με αβγά scrambled, καπνιστό λουκάνικο, φρέσκια salsa, τσένταρ και αβοκάντο μέσα σε τορτίγια, burgers και bagels. Ακόμη πιο παλιά... καραβάνα, με τη συνήθεια να ξεκινάει αργά, στη 1 μ.μ., και να κρατάει μέχρι τις 8 μ.μ., είναι το ατμοσφαιρικό bar-restaurant Nixon στον Κεραμεικό, με τον Marko Rossi να εντάσσει τα σαββατοκύριακα στις διεθνείς brunch προτάσεις του αρκετά ελληνικά υλικά.

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 4
Στο «48 Urban Garden» η Κυριακή έχει φυσαλίδες

Λόγου χάρη, φτιάχνει ομελέτα με άγρια μανιτάρια, θυμάρι και γραβιέρα Νάξου, μια καρμπονάρα με μπέικον Σπάρτης, πρόβειο βούτυρο και παρμεζάνα και, εκτός από pancakes, ρίχνει στο τραπέζι και μια κρέμα μαστίχας με σιροπιαστό τσουρέκι και μακαρόν φιστίκι. Μπορεί να είναι πιο καινούργιο, αλλά το brunch του καλόγουστου Underdog στο Θησείο (κάθε Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ.-5 μ.μ.) κρατάει το δυνατό χαρτί του εξαιρετικού καφέ – και τεχνογνωσία έχουν, και ταξιδεύουν ανά τον κόσμο εμπλουτίζοντας τη συλλογή τους. Το ειδικό μενού κρύβει σαλάτες, διάφορα αβγά, burger με μοσχάρι ή με κοτόπουλο και pancakes για τους γλυκατζήδες. Μετά τον καφέ πολλοί συνεχίζουν με κάποια από τις σαράντα διαφορετικές μπίρες ή τα κοκτέιλ του μπαρ.

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 5
Ντιζαϊνάτο, πολυτελές και νόστιμο το brunch του «Νew Taste»

Στο Κουκάκι αναλαμβάνει ο φιλικός Monsieur Barbu, με brunch κάθε Σάββατο και Κυριακή (12-4 μ.μ.). Έχει να προτείνει σάντουιτς με κοτόπουλο tandoori σε ψωμάκι τσιαμπάτα, κολοκυθόσουπα με τζίντζερ, αλμυρή τάρτα με ανθότυρο και καραμελωμένα κρεμμύδια, κις λορέν, το γνωστό του burger και pancakes, είτε με μέλι και φρούτα είτε με σοκολάτα και Oreo. Όσο για τα Πετράλωνα, έχουν τον δικό τους κύριο: ο επίσης χαλαρός Κύριος Χου κάθε Κυριακή 11 π.μ.-3 μ.μ. κρατάει κι αυτός το τέμπο του brunch με pancakes με σοκολάτα ή σιρόπι σφενδάμου, κροκ μαντάμ, scrambled eggs, γαλλική ομελέτα, σοκολατόπιτα και μπανόφι.

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 6
Το σαλόνι του «Monsieur Barbu» στo Koυκάκι γεμίζει από νωρίς

Να κλείσουμε τα του κέντρου με το 48 Urban Garden, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Iλεάνα Τούντα», που συνεχίζει το κυριακάτικο Bubble Brunch του με φόντο ένα απίθανο vintage trailer και αίσθηση εσωτερικού κήπου. Από τις 12.30 το μεσημέρι, ελληνικοί αφρώδεις οίνοι, σαμπάνιες και sparkling κοκτέιλ γεμίζουν τα ποτήρια κι η κουζίνα φτιάχνει scrambled eggs με τσορίθο και σος παλαιωμένου τσένταρ, αλλά και Sloppy Joe σάντουιτς με chili con carne, pancakes και πολλά ακόμη.

Τα βόρεια brunch

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 7
Το «Νice 'n' easy» έχει πολλές νοστιμιές να προτείνει, και όχι μόνο την Κυριακή

Στο Twenty One Restaurant του ομώνυμου ξενοδοχείου κάθε Κυριακή (12.30-5 μ.μ.) ξεδιπλώνεται μια κομψή brunch πρόταση, που, από organic granola με φρούτα και γιαούρτι ή γάλα και βάφλες με κόκκινα φρούτα και σιρόπι σφενδάμου, περνάει σε αβγά Μπένεντικτ με προσούτο και σπαράγγια και burger με μπρι, μαρμελάδα σύκου και μπιφτέκι από Black Angus. Επίσης στην Κηφισιά, το ζεστό all-day Αμαρυλλίς επιλέγει από τα περσινά θεματικά brunches του τα πιο αγαπημένα πιά­τα.

Οι νικητές; Κάστανα τυλιγμένα σε μπέικον με σάλτσα τσίλι, potato wedges με cheddar, New York hot dogs με καραμελωμένα κρεμμύδια, corn dogs, κις και κέικ, pancakes και βάφλες, αβγά μάτια σε φωλιές από μπριός και πολλά ακόμη, σε έναν μπουφέ που στοιχίζει € 20 το άτομο (€ 12 τα παιδιά) μαζί με καφέ ή ένα ποτήρι κρασί. Brunch με ολίγον από Ιαπωνία είναι αυτό του Rakkan, κάθε Κυριακή (12-5 μ.μ.).

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 8
Βurger με τσιπς πατάτας αρωματισμένα με τρούφα στο «By the Glass»

Κάτω από τον «γεωμετρικό» του ουρανό συναντάς αυγά Μπένεντικτ με σπανάκι και σολομό σε miso, tacos με μοσχάρι και coleslaw με wasabi, burgers, περουβιανό σουφλέ και namelaka. Και για να πάμε μέχρι το Νέο Ψυχικό, το καινούργιο, άνετο Τier & tout έχει στις κυριακάτικές του συνήθειες ένα καλαθάκι γεμάτο ψωμιά, μπισκότα και κέικ, βούτυρο, μαρμελάδα, μέλι και πραλίνα, αλλά και ομελέτες, αβγά ποσέ ή τηγανητά, κροκ μεσιέ ή μαντάμ, σαλάτες, σούπες, burgers και rib eye. Σερβίρονται από τις 10 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ.

Τα νότια brunch

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 9
Στο «Underdog» το brunch έχει στο επίκεντρο τον ποιοτικό καφέ

Το Mama Roux της Γλυφάδας, ή αλλιώς Mama Roux South (12.30-7 μ.μ.), εκτός των πιάτων του κυριακάτικου brunch που μοιράζεται με το αδερφάκι του, ως «νότιο» έχει και beignets –λουκουμάδες αλά Νέα Ορλεάνη– και ένα low & slow κομμάτι συνδεδεμένο με το custom made καπνιστήριό του (βλ. spare ribs με γκλάσο από bourbon, και μπριοσάκια με brisket).

Tα νεανικά Gazi College στη Γλυφάδα και στον Πειραιά, όπως κι αυτό του Γκαζιού, σερβίρουν (11 π.μ.-7 μ.μ.) τις Κυριακές κρουασάν με scrambled eggs και σολομό, πίτα περέκ με βραστό αβγό και κασέρι, πολλών ειδών pancakes και όχι μόνο. Έχετε πάντως υπόψη και το ζεστά πολυτελές Malabar-In House του ξενοδοχείου «Τhe Margi» στη Βουλιαγμένη, γιατί το Brunch & Bubbly που εγκαινίασε τις γιορτές συνεχίζεται τις Κυριακές (12.30-6.30 μ.μ.) με αβγά από τη Margi Farm σε διάφορες εκδοχές, ζυμαρικά, σαλάτες, fish & chips με σος ταρτάρ και burgers, rib eye και Τ-bοne.

Με διαφορετικό μαέστρο

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 10
Το «Mama Roux» παίζει σε δύο ταμπλό, στην Αιόλου και στη Γλυφάδα

Το cocktail bar Τhe Clumsies στην Πραξιτέλους αυτό το χειμώνα διοργανώνει το δικό του, γαστρονομικό brunch festival. Γνωστοί σεφ (πέρασαν π.χ. o Jean Charles Metayer, o Αλέξανδρος Τσιοτίνης, ο Γκίκας Ξενάκης, ο Δημήτρης Κατριβέσης) αναλαμβάνουν εκ περιτροπής το κυριακάτικο brunch, που σερβίρεται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 μ.μ., με τους bartenders του να σιγοντάρουν. Εκτός αυτού, στo City Bistro στη στοά Σπυρομήλιου, στο CityLink, πέραν του ότι μπορείς να δοκιμάσεις σε καθημερινή βάση αβγά scrambled και Μπένεντικτ, κροκ μαντάμ και pancakes, κάθε Κυριακή εμφανίζονται κάποια έξτρα πιάτα, τα οποία επιμελούνται food bloggers και… εραστές της γεύσης.

Μαζί με τα παιδιά

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 11
Το οργανωμένο Kid’s Corner του «La Suite Lounge»

Στο Βυζαντινό του «Hilton», τον κυριακάτικο μεσημεριανό μπουφέ (€ 45 το άτομο, παιδιά έως 5 ετών δωρεάν, 6-12 ετών € 22,5) που ξεκινάει στις 12.30 μ.μ. συμπληρώνουν a la carte επιλογές πρωινού/δεκατιανού, οπότε κανονίζετε όπως θέλετε την πορεία σας μεταξύ brunch και lunch, ενώ στην παιδική γωνιά με τα πολύχρωμα τραπεζάκια, τις ξυλομπογιές και τα τουβλάκια οι μικροί μπορούν να διασκεδάσουν με τον ανιματέρ. Αναλόγως στο La Suite Lounge του «St George Lycabettus» υπάρχει μπουφές (12-4 μ.μ., € 20 το άτομο, παιδιά έως 12 ετών € 10) με σαλάτες, bagels, χυμούς κι ένα σιντριβάνι σοκολάτας, ένα yogurt bar, αβγά, burgers και pancakes a la carte, όπως και ένα Kid’s corner όπου απασχολούνται δημιουργικά τα πιτσιρίκια.

Κάθε μέρα brunch

Τα brunch της Αθήνας: Kάλλιο αβγά παρά... πατέ! - εικόνα 12
Tα αβγά του «Soleto» είναι βιολογικά, από τη φάρμα του

Kάθε μέρα brunch
Καθημερινά, 10 π.μ.-2 μ.μ., στα δύο Nice ‘n’ Easy, του Κολωνακίου και της Κηφισιάς, σερβίρουν αβγά ποσέ, ομελέτες από ασπράδια ή κλασικές, huevos rancheros, πίτες, bagels, burgers… Την ίδια τακτική ακολουθεί και το Osterman στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, προτείνοντας μέχρι τις 7 μ.μ. σάντουιτς με Black Angus και γλυκό τσίλι, Reuben σάντουιτς με παστράμι, έμενταλ και λάχανο τουρσί, αβγά, french toast κ.ά. ενώ brunch επιλογές ενσωματώνουν στο μενού τους και το 7 Food Sins στην Πλάκα και το The Dalliance Ηοuse στην Κηφισιά. Το επίσης all-day Soleto στη Γλυφάδα έχει πραγματικά μεγάλη ποικιλία επιλογών σε καθημερινή βάση: από νωρίς το πρωί μέχρι τη 1 μ.μ. στα τραπέζια του κυκλοφορούν βιολογικά αβγά από τη φάρμα του σε πολύ μεγάλη ποικιλία, αλλά και καλαθάκια με αρτοποιήματα, βούτυρο και μέλι, πολλά διαφορετικά tortilla wraps και panini - με φρέσκo κατσικίσιο τυρί, σύκα και προσούτο Πάρμας, με μοτσαρέλα, ντομάτα, ρόκα και σπιτικό πέστο κ.α. Όσο για το The Εgg στον Χολαργό (Μεσογείων 236, 2106520326) είναι κανονικό βασίλειο των αβγών. Aπό τις 8 π.μ. μέχρι τις 10 μ.μ. και μέχρι τα μεσάνυχτα τα παρασκευοσάββατα, παίζουν αβγά τηγανητά, scrambled, φρουτάλια, στραπατσάδα, ομελέτα, κροκ μαντάμ...

Περισσότερες πληροφορίες

Suite Lounge (La)

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Twenty One Restaurant

(ξεν. «Τwenty Οne») Κολοκοτρώνη 21 & Μυκόνου, Κηφισιά
  • Εστιατόρια

Malabar

(ξεν. «The Margi») Λητούς 11, Βουλιαγμένη
  • Εστιατόρια

Nice ’N’ Easy

Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

By the Glass

Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων (Στοά Ράλλη), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Κύριος Χου

Υπερίωνος 1 και Δημοφώντος, Άνω Πετράλωνα
  • Bars

48 Urban Garden

Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι
  • Εστιατόρια

Soleto

Λαοδίκης 33-35, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Clumsies (The)

Πραξιτέλους 30, κέντρο
  • Bars

Underdog (The)

Ηρακλειδών 8, Θησείο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
21/11/2024

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.