Φυλλομετράμε τις thai γευσ-ιστορίες που γράφονται στους δρόμους τόσο της Αθήνας όσο και του Πειραιά και οι σελίδες τους τα τελευταία δυο χρόνια όλο και πληθαίνουν. Πες το κι έτσι: μια μίνι απόδραση μεταξύ φίλων στους αστικούς μας τροπικούς.
Mε ωραίες αναλογίες, χρώματα και αρώματα, ινδικές, κινέζικες και βιετναμέζικες επιρροές, παιχνιδίσματα γεύσεων και υφών και διαφορετικά επίπεδα κάψας, η ταϊλανδέζικη κουζίνα έχει πιάσει καλό πόστο στο διεθνές γευστικό πάνθεον και κάνει εδώ και αρκετές δεκαετίες καριέρα σε όλο τον πλανήτη. Και στην Αθήνα, πάντως, δεν τα πάει διόλου άσχημα. Αν πριν από πέντε χρόνια μόνο ένα-δυο εστιατόρια έβαζαν Thai στάμπα στο γευστικό χάρτη της πόλης, τώρα νέα concepts παίρνουν το χρίσμα και στρώνουν δρόμους με κόκκινο, πράσινο και κίτρινο κάρι, τσίλι, galangal και kafir lime.
Βάζουν στην εξίσωση κοκτέιλ και world, jazzy, lounge και όχι μόνο μουσικές και οργανώνουν σκηνοθετικά και γευστικά μίνι τριπ για τους ρέκτες του εξωτισμού... πόλης. Παίζουν και πιο gourmet fusion εκδοχές, αλλά τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι στην πλειονότητά τους χαλαρά, χωρίς εκζήτηση και όχι ιδιαίτερα δαπανηρά. Είναι και φιλικά προς τον χρήστη. Τι εννοώ; Αν θέλετε να κάνετε εξάσκηση στα chopsticks, εντάξει. Αλλά στην Ταϊλάνδη από το 19ο αιώνα το μεγαλύτερο ποσοστό τρώει με πιρούνι και κουτάλι. Το κρέας είναι κομμένο κομματάκια οπότε μαχαίρι δε χρειάζεται, ενώ τα rolls και το satay τα τρως άνετα και με το χέρι που στην προκειμένη είναι και παράδοση.
ANDAMAN
Τhai story στην ταράτσα
Ακόμα πιο όμορφη στο δεύτερό της καλοκαίρι, δεξιοτεχνικά πολύχρωμη, περιστοιχισμένη από φυτά, η ταράτσα του ταϊλανδέζικου bar-restaurant των Πετραλώνων σε διακτινίζει σε ένα εξωτικό παρασύμπαν. Ομπρέλες για τις καλοκαιρινές μπόρες, φούξια παράθυρα πάνω στο πρασινο-γάλανο του τοίχου, απίθανα χειροποίητα φωτιστικά (καλαμωτά, υφασμάτινα ή από βιενέζικο ψαθάκι), μια τοιχογραφία-γκραφίτι της Καταρίνα Βασίλκοβα που τραβάει το βλέμμα στο «μπαλκόνι», σκηνογραφούν όμορφα τα πιάτα που φτιάχνουν η κυρία Τικ και η κυρία Βίλμα στην κουζίνα. Τα fresh rolls με κοτόπουλο, φύτρες φασολιού, καρότο και ομελέτα τυλίγονται με χειροποίητες κρεπούλες αντί για φύλλο ρυζιού, η πάπια με σάλτσα μαύρων φασολιών, κρεμμύδι και baby καλαμπόκι είναι καλή επιλογή, και το κόκκινο κάρι με κοτόπουλο, πιπεριά και bamboo μουδιάζει ευχάριστα τη γλώσσα σου. Αν θέλετε μια πιο γλυκοπικάντικη προσέγγιση, δοκιμάστε το κοτόπουλο με κάρι, καραμελωμένα κρεμμύδια και τοματίνια – χιτάκι από την εποχή του «Soul». Tα κοκτέιλ έχουν εξελιχθεί: προτείνω το Wasabee με gin, αγγούρι, wasabi και εσπεριδοειδή και το σπιρτόζικο Tusita με ρούμι, μανταρίνι, σπιτικό σιρόπι φασκόμηλο, τζίντζερ και τόνους κανέλας.
ΒUDOO
Αστικό thai «μυστικό»
Είναι καινούργιο. Του κουτιού. To ταϊλανδέζικο αδερφάκι του μπαρ «Small8» του Παγκρατίου κρύβεται στη Λέκκα κεντώντας λίγη exotica στο κέντρο της πόλης. Όταν κάθεσαι στα εξωτερικά τραπέζια του bar-restaurant με το γοητευτικό ντεκόρ-σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, το στενόμακρο εσωτερικό με τα vintage φωτιστικά και την πανέμορφη ξύλινη ραφιέρα με τα ποτά μοιάζει σαν σκηνικό. Ο Αλέξανδρος Ευστρατιάδης ρίχνει στο τραπέζι αξιόλογα κοκτέιλ, όπως ένα όμορφα ισορροπημένο Shiva Julep ή ένα δροσερό Gin Goes East, κι η κυρία Κανίτα, chief της κουζίνας, μια γλυκόξινη, ευχάριστη mango salad που ως προς το σκόρδο δεν έχει αναστολές, μια πραγματικά φοβερή τσιπούρα με κόκκινο κάρι, kaffir lime και κόλιανδρο, ενώ και το μαριναρισμένο ψητό μοσχάρι με τα ταϊλανδέζικα αρώματα είναι ωραιότατα.
TAMARIND
Πλατεία Tropicana
Στα κλαδιά του ταμάρινθου, μέσα, κρέμονται πάντα πολλές ευχές, όμως τώρα το καλοκαίρι εξακοντίζει ριπές εξωτισμού απέναντι, στρώνοντας το πράσινο «χαλί» του στην πλατεία Αυδή. Κάθεσαι στα ξύλινα καναπεδάκια-παγκάκια, πίνεις ένα ηλιόλουστο Siam Sunrays (βότκα, light coconut rum, λίτσι, λάιμ, χειροποίητο σιρόπι τσίλι) από το μπαράκι με την καλαμένια σκεπή που μοιάζει να βγήκε από το κινηματογραφικό «Cocktail» και ψηλαφείς την κουζίνα την οποία πλέον επιμελείται ο Ελληνο-ταϊλανδός Ben Προβής, ανοίγοντας μια ωραία βεντάλια αποχρώσεων με προσωπικές αναφορές και μνήμες. Στα προτεινόμενα τα πολύ νόστιμα fishcakes με ψάρι και γαρίδα, το κοτόπουλο satay με πικάντικη σος φιστικιού και, αν αντέχετε, το Phad Bai Grapo μοσχαράκι σοτέ με βλαστάρια μπαμπού και τσίλι με την έξτρα πικάντική πυγμή. Έχετε στα υπόψη ότι ο Μανώλης Οικονόμου του En Lefko παίζει απίθανες μουσικές τα βράδια της Κυριακής.
BLUE BAMBOO
Thai με αύρα γειτονιάς
Ήρθε κι έβαλε μια έθνικ πινελιά στο μεζεδοβασίλειο των Άνω Πετραλώνων. Στο μοντέρνο, μίνιμαλ, βαμμένο σε αποχρώσεις τού μπλε εστιατόριο της Κυδαντιδών, oι πάγκοι και οι καρέκλες σε ’60s στιλ συνυπάρχουν όμορφα, ενώ τα περβάζια έχουν γίνει μπάρες τόσο για ποτό όσο και για φαγητό. Η ανοιχτή κουζίνα, που ετοιμάζει ανάμεσα σε άλλα τραγανά spring rolls, pad thai, κίτρινο, πράσινο και κόκκινο κάρι με μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαρίδες, πικάντικο Kaeng pa, έχει αποκτήσει τους πιστούς της. Kάθε Κυριακή τώρα το καλοκαίρι ανοίγει για κάτι ανάμεσα σε early dinner και late lunch στις 5 μ.μ., καλή ώρα για το πρώτο Mai Tai.
ROUAN THAI
Από Πειραιά Μπανγκόγκ
Το μενού είναι κατά το ήμισυ κινέζικο, αλλά τη φήμη την έχει το ταϊλανδέζικο μισό, το οποίο εκτιμούν εργαζόμενοι στις γύρω ναυτιλιακές, τουρίστες «μιλημένοι», ταϊλανδοί και ταϊλανδόφιλοι των Αθηνών. Πειραιώτης πατέρας, Ταϊλανδή μητέρα και κόρη «τρέχουν» αυτό το cult μαγαζί-οικογενειακή υπόθεση. Θα πιάσετε τραπέζι έξω στο πεζοδρόμιο ή στη σάλα με τις φωτογραφίες των σπεσιαλιτέ, τους κεντητούς ελέφαντες, τη βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης στον τοίχο, τα ψυγεία και την τηλεόραση, θα φάτε πλούσια σε γεύση και αρώματα Tom Yam, Pad thai, πάπια με κόκκινο κάρι, με kaffir lime, γάλα καρύδας και galangal, θα πιείτε μπίρες Chang και, προτού φύγετε, θα ανοίξετε ένα fortune cookie να σας πει τα μελλούμενα.
BUBA
Πάμε Κηφι-Σιάμ
Στο καλόγουστα ταξιδιάρικο bar-restaurant του Κωνσταντίνου Ζουγανέλη στην Κηφισιά, με τον κρυμμένο εξωτικό κήπο με τις πολύχρωμες φλοράλ μαξιλάρες και τις ομπρέλες, η Ταϊλανδέζα κυρία Μαρία φοράει την ποδιά της και ετοιμάζει σαλάτα με ψητή πάπια, vermicelli noodles, lime, κόλιανδρο και ξηρούς καρπούς, Pok Pok φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες και παναρισμένες σε αλεύρι ρυζιού, ενώ πιάνει και λίγο Βιετνάμ και Μιανμάρ – στο μενού θα βρεις λόγου χάρη και βιρμανέζικο κοτόπουλο. Το μπαρ του «Buba» έχει το δικό του τρόπο να σε βάζει στο κλίμα και του αρέσει να παίζει με ξίδι ρυζιού που δίνει τον τόνο σε ένα Grapefruit Collins ή σε ένα Basil Beauty Spice.
CASH - OOZORA
Black (and white) Thai
Είναι η πιο high εκδοχή: στον κομψό πράσινο κήπο τού σε λευκό και μαύρο κτιρίου του κηφισιώτικου «Cash», κλεισμένο σε καταπράσινο, φυτικό κλοιό, φιλοξενείται για ακόμη ένα καλοκαίρι το «Oozora», το οποίο μοντάρει στην κουζίνα του εικόνες Ιαπωνίας και Ταϊλάνδης («μοντέρ» της γαστρονομικής συνύπαρξης με τις fusion νότες ο γνωστός και ιδιαίτερα ταλαντούχος σεφ Γιώργος Βενιέρης, ο οποίος έχει το δικό του Thai εστιατόριο στη Μύκονο ονόματι «Mr. Pug»). Απέναντι από το καινούργιο γεωμετρικό ξύλινο μπαρ, που έχει πολλά κι αξιόλογα κοκτέιλ να προτείνει, κυκλοφορούν και σούσι, σε μεγάλη ποικιλία (hosomaki, inside-out, temari, nigiri, sashimi), κυκλοφορούν όμως και ρολάκια από φύλλο ρυζιού που αγκαλιάζουν dragon fruit και φουαγκρά, ένα black cod με ταϊλανδέζικα αρώματα, με vermicelli noodles με τσίλι, κοτόπουλο satay και γαρίδες με massaman curry που γεμίζουν το στόμα με αρώματα – λεπτό, εξωτικό comfort food.
Thai συνταγολόγιο
Pad Thai
Classic πιάτο με noodles, αβγό, fish sauce, γαρίδες, σκόρδο, κόλιανδρο, φύτρες φασολιών, φιστίκια, λάιμ, τσίλι και ζάχαρη. Τα τέσσερα τελευταία συστατικά πολλές φορές σερβίρονται χωριστά, για να φτιάξεις τη δική σου ισορροπία.
Tom Yam Goong
Είναι σούπα. Είναι και σούπερ αρωματική καθώς συνδυάζει lemongrass, kaffir lime και galangal, καυτερές πιπεριές και fish sauce, γαρίδες και μανιτάρια.
Κaeng matsaman
Σχετικά ήπιο κάρι, το οποίο άλλοι υποστηρίζουν ότι έχει περσικές επιρροές και άλλοι ινδικές. Έχει γάλα καρύδας, πατάτες, κρεμμύδι, φιστίκια, fish sauce και παίρνει αρώματα που δεν συναντάς συχνά στην thai κουζίνα, με κανέλα, κύμινο, αστεροειδή γλυκάνισο κ.ά.
Kaeng khiao wan
Φοβερά μυρωδάτο και ταυτόχρονα καυτερό, το πράσινο κάρι έχει, ανάμεσα σε άλλα, αρώματα κόλιανδρου, βασιλικού και kaffir lime και μαγειρεύεται με γάλα καρύδας, fish sauce, μελιτζάνες, αρακά κ.ά. λαχανικά, κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι.
Κάν’ το μόνος σου
Η Thai κουζίνα είναι πολύ γοητευτική. Είναι να μην ανοίξεις το πορτάκι. Μετά δεν θέλει και πολύ για να αποφασίσεις να πειραματιστείς με τις γεύσεις της και στο σπίτι. Με ένα απλό googling θα βρεις αρκετές συνταγές online, ενώ όσον αφορά τα υλικά, πέρα από κάποια που θα βρεις στα έθνικ τμήματα των σούπερ μάρκετ (π.χ. γάλα καρύδας ή fish sauce), θα σου προτείναμε να πας μια βόλτα από το Salamat στους Αμπελοκήπους.
Σχετικά μικρό, αλλά αρκετά ενημερωμένο, εξειδικεύεται εδώ και μία εικοσαετία στα ασιατικά προϊόντα, οπότε, εκτός από την Ταϊλάνδη, στα ράφια και στα ψυγεία του εκπροσωπούνται ακόμη η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Κορέα, το Βιετνάμ και προφανώς η Ιαπωνία και η Κίνα. Θα βάλεις στο καλάθι ζυμαρικά, φύλλα ρυζιού, φύλλα kaffir lime, πάστα κόκκινου τσίλι, φρέσκες καυτερές πιπερίτσες, τζίντζερ, φρέσκο galangal, αν είσαι τυχερός, καθώς κι εξωτικά φρούτα. (Κορινθίας 24, Αμπελόκηποι, 2107796766)
Πώς το είπαμε;
Φύλλα kaffir lime
Με λαμπερό σκούρο πράσινο χρώμα και φοβερά χαρακτηριστικό, έντονο άρωμα λεμονιού-μοσχολέμονου με ανθώδη στοιχεία που σου μένει πραγματικά στο στόμα για μπόλικη ώρα.
Galangal
Ένα σκληρό ρίζωμα σε κιτρινο-καστανό χρώμα που μοιάζει αρκετά με το τζίντζερ κι έχει γεύση γλυκο-καυτερή, με γήινους τόνους και κάποιες νότες εσπεριδοειδών. Πωλείται φρέσκο, αποξηραμένο και σε σκόνη.
Nam Pla
Έτσι λέγεται στα ταϊλανδέζικα, αλλά στα μενού θα τη συναντήσεις ως «fish sauce». Είναι μια σάλτσα που φτιάχνεται από ψάρι ή θαλασσινά τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση με αλάτι και νερό – κάτι σαν τον αρχαιοελληνικό γάρο.