Τα τηγάνια περιμένουν ετοιμοπόλεμα για το «εθνικό» φαγητό της 25ης Μαρτίου, μέρα που παρά τη νηστεία της Σαρακοστής επιτρέπεται από την εκκλησία η κατανάλωση ψαριού, και που η σκορδαλιά πάει σύννεφο. Πού; Θα σας πούμε αμέσως.
Στα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Η πλακιώτικη ταβέρνα της οικογένειας Δαμίγου στο υπόγειο του αριθμού 41 της οδού Κυδαθηναίων είναι… θεσμός. Εδώ ο μπακαλιάρος έχει ιστορία, όχι αστεία, κι από το μακρινό 1865 μέχρι τώρα παραμένει τραγανός και αφράτος, πλαισιωμένος από παντζάρια, χόρτα, γίγαντες, σαγανάκια και την ανάλογη ατμόσφαιρα: οι τοίχοι είναι γεμάτοι πολυκαιρισμένες φωτογραφίες, αποφθέγματα, επαίνους και διπλώματα.
Στα Μπακαλιαράκια της Άνοιξης
Ο Βαγγέλης Ντόφης συνεχίζει μια ιστορία που ξεκίνησε το 1932 η οικογένεια Μυλωνά στην ίδια περιοχή. Τα κάδρα στην απλή, περιποιημένη σάλα σε σουλατσάρουν ασπρόμαυρα στο Μπογιάτι της δεκαετίας του ’20 και ο τηγανητός μπακαλιάρος –αφράτος, σχεδόν λουκουμαδένιος έρχεται αγκαζέ με μια σχετικά ήπια σκορδαλιά πατάτας. Έρχεται και πλακί.
Στο Μουσείο Ακρόπολης
Την 25η Μαρτίου το μουσείο υποδέχεται το κοινό δωρεάν, με ενδιαφέροντα δρώμενα και… για άλλη μια χρονιά με μπακαλιάρο σκορδαλιά στο εστιατόριό του. Αργία είναι, κι είναι καλή ευκαιρία να χαζέψετε τα αρχαϊκά αγάλματα, τις Καρυάτιδες και τα γλυπτά του Παρθενώνα, και να φάτε το ψαράκι σας σύμφωνα με την παράδοση χαζεύοντας απέναντι τον Ιερό Βράχο.
Στα Ψαράκια & Θαλασσινά
Το πρώτο μαγαζί, της Κηφισιάς, μόλις έκλεισε δύο χρόνια. Κι ήδη έχει δύο αδερφάκια, ένα στη Βάρκιζα κι ένα ακόμη, πολύ καινούργιο, σε ένα όμορφο νεοκλασικό με κήπο στο Χαλάνδρι. Οπότε, στην περίπτωσή του, έχετε τρεις διαφορετικές επιλογές για το πού θα φάτε το μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά σας, και μαζί του διάφορους ωραίους θαλασσινούς και όχι μόνο μεζέδες: ντολμαδάκια, μύδια αχνιστά, γαρίδες σαγανάκι…
Στο Βarabicu
Στις 25 Μαρτίου το κρεατοφαγικό εστιατόριο του Νέου Ψυχικού αφήνει για λίγο τα κλασικά του για χάρη της παράδοσης και της Ρένας της Φτελιάς, η οποία βουτάει τον μπακαλιάρο σε κουρκούτι μπύρας, τον τηγανίζει σε μικρές, τραγανές λουκουμαδομπουκιές κι ετοιμάζει, για συνοδεία, σκορδαλιά με πατάτα και μπόλικο λεμόνι, όπως την φτιάχνουν στην Κέρκυρα.
Στον Θαλασσινό
Στην θαλασσινή ταβέρνα στις Τζιτζιφιές εκτός από την κλασική εκδοχή (με την απαραίτητη καρυδο-σκορδαλιά), σας περιμένει και μπακαλιάρος με κουνουπίδι και σάλτσα ντομάτας (φωτό), και μπακαλιάρος ταρτάρ με κόλιανδρο και εσπεριδοειδή και μπακαλιάρος μπιάνκο. Μπορείτε να καθίσετε στην ατμοσφαιρική σάλα, με το χαρούμενο βεραμάν σε έπιπλα και παράθυρα, αλλά έξω θα είναι επίσης ωραία, με την οικειότητα της γειτονιάς και τις σόμπες για ζεστασιά.
Στο Salero
Και στην πολύχρωμη σκεπαστή αυλή του φιλόξενου στεκιού της οδού Βαλτετσίου την Τετάρτη ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του: θα παίζει φυσικά ο κλασικός παστός, τηγανητός και σερβιρισμένος με σκορδαλιά, θα παίζουν όμως και πιτάκια μπακαλιάρου με πατάτα και εσαλότ, όπως και φιλετάκια μπακαλιάρου σοτέ με γλυκές πιπεριές, σταφίδα και κουκουνάρι –για γευστική εναλλαγή. Κι όχι μόνο…
Στο Όμικρον
Την 25η Μαρτίου στο εστιατόριο της Κηφισιάς, ο μπακαλιάρος έχει το μενού του: πριν τον δοκιμάσετε με χειροποίητη σκορδαλιά, θα έχετε ξεκινήσει με μια σαλάτα με λαχανικά, σταφίδες και αρσενικό Νάξου, καλαμάρι ψητό σκορδάτο με παντζάρι και ριζότο με άγρια μανιτάρια και λάδι τρούφας. Το εν λόγω μενού (€ 23 το άτομο) περιλαμβάνει και γλυκό και house wine.
Στην Μονοκατοικία
Κι η χαριτωμένη μοντέρνα ταβέρνα των βορείων προαστίων κρατάει το γευστικό τέμπο της παράδοσης και ρίχνει στο τραπέζι μπακαλιάρο σκορδαλιά, ταραμοσαλάτα, ρεβιθοπιτάκια, καλαμαράκια ψητά και τηγανητά, χταπόδι του ψαρά, γαρίδες ψητές σε πουγκί και μύδια στο φούρνο. Και για ανάλογο φινάλε σας έχει σπιτικό χαλβαδάκι.
Στους Ορίζοντες
Η αργία είναι ιδανική ευκαιρία για μια βόλτα στο Λυκαβηττό. Και μετά, αν θέλετε να συνεχίσετε με μια ικανή μερίδα… θέας, το γνωστό εστιατόριο που βλέπει όλη την πόλη –μέχρι τον Σαρωνικό- έχει να προτείνει το δικό του γιορτινό μενού: βελουτέ παντζαριού, σαλάτα, λινγκουίνι με θαλασσινά, φιλέτο μπακαλιάρου σε τραγανή κρούστα με σκορδαλιά και ντουέτο σοκολάτας (γάλακτος και λευκή) με κραμπλ αμυγδάλου και coulis φράουλας. Συνοδεύεται με λευκό ή κόκκινο house wine και κοστίζει € 25.
Μαριάνο
Από το πρωί μέχρι το βράδυ στο φωτεινό, φιλόξενο στέκι του Χαλανδρίου θα σερβίρουν μπακαλιάρο σκορδαλιά, νόστιμο τηγανητό (από τις σπεσιαλιτέ τους) ή ψητό χταποδάκι, καλαμαράκια τηγανητά και ψητά πατατοσαλάτες, μελιτζάνες φούρνου, με το απαραίτητο συνοδευτικό κρασί. Μπορείτε πάντως να διαλέξετε και από την τσιπουρο-συλλογή τους.