Μπορεί να είναι μπουρίτος, λαχματζούν, νούγιες, πίτσα, μπορεί να είναι και πρωτότυπα σάντουιτς ή φαλάφελ… Όλο και εμφανίζονται φρέσκιες ιδέες με καθημερινό, casual χαρακτήρα εμπνευσμένες από το street food. Διαφορετικά σενάρια πάνε, καθένα με το δικό του τρόπο, τις επιλογές μας λίγο παραπέρα. Ξεδιπλώνονται σε μπάρες, τραπέζια και πάγκους, μέσα σε κατσαρολάκια, πάνω σε ξύλινα πλατό, σε χάρτινα πιάτα και μπολάκια καρφώνοντας το γευστικό τους σημαιάκι σε διάφορα σημεία της πόλης.
Αncho Mexican Grill
Νεανικό, σύγχρονο, ευέλικτο, εμπνέεται από τα taco bars της άλλης όχθης του Ατλαντικού και συνδυάζει καλιφορνέζικες και μεξικάνικες γεύσεις. Κάθεσαι στα τραπέζια ή στα stands του πίνοντας μια παγωμένη Μargarita ή μια μπίρα και τρώγοντας τάκος με ψιλοκομμένο ψητό μοσχάρι και jacket potatoes με chili con carne, ή περιμένεις για λίγο μπροστά στις βιτρίνες της κουζίνας και παίρνεις τα μπουρίτος σου και τα νάτσος σου to go. Το «Αncho» είναι casual, είναι όμορφο, είναι και νόστιμο –από τα πιο προσεγμένα στο είδος του.
Feyrouz
Ένας πάγκος, ένα ωραίο λαχματζούν –του χεριού-, ένα επίσης ωραίο πεϊνιρλί στο χαρτί και μια οικογενειακή ιστορία, όλα κρύβονται σε ένα στενάκι κάθετο στην Αιόλου. Ο πατέρας της κ. Ελένης-Φεϊρούζ τραγουδούσε σε γάμους και γιορτές στην Αντιόχεια. Κάποια στιγμή τραγούδησε και με τη χαρισματική Λιβανέζα τραγουδίστρια, που με τη φωνή της ταξίδεψε την πατρίδα της στον κόσμο. Έτσι προέκυψε το όνομα. Στο μικρό, απλό στέκι τής «εδώ» Φεϊρούζ, σε ένα δρομάκι κάθετο στην Αιόλου, δίπλα σε μια είσοδο πολυκατοικίας κι ένα μαγαζί με κασμίρια, τραγουδάει το ζυμάρι και δεν κάνει φάλτσα.
Καπετάν Fishάει
Στην Εμμανουήλ Μπενάκη, σε ένα μικρό πράσινο ντεκ με ξύλινους πάγκους που θυμίζουν κάπως αγγλική παμπ ή στα ψηλά τραπέζια με τα ψάθινα stools στο βιομηχανικό εσωτερικό, κάτω από το βλέμμα του καπετάνιου, τεντζερέδια με αχνιστά μύδια, φρέσκα ψάρια στη σχάρα (τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας ή σολομός ) ή στο τηγάνι (γαύρος, μαρίδα, αθερίνα ) και θαλασσινά δίνουν άλλη διάσταση στην καθημερινή ψαροφαγία. Και ούζα παίζουν, και τσίπουρα, και μπίρες, και οικονομικές ετικέτες κρασιού. Μπορείς να πάρεις και ένα σάντουιτς με ψητό, τηγανητό ή μαριναρισμένο φρέσκο ψάρι στο χέρι. Street food θαλασσινό.
Μargherita Pizza Artigianale
Ο Χρήστος Σοκόλης είναι ο άνθρωπος πίσω από το casual και ταυτόχρονα πολύ προσεγμένο σενάριο πίτσας που έχει ήδη κλείσει ένα χρόνο στη Νέα Ερυθραία παντρεύοντας την ναπολιτάνικη με την ελληνική γευστική παράδοση. Ανάμεσα στα υλικά των toppings θα συναντήσετε άγρια βασιλομανίταρα, βοδινό παστουρμά Δράμας, χοιρινή πορκέτα σιγοψημένη στον ξυλόφουρνο, άγριες αγκινάρες… Από τις πιο ξεχωριστές καινούργιες συνταγές, μια πίτσα με φουαγκρά και σάλτσα σύκων Καλαμάτας, την έχουμε βάλει ήδη στη γευστική μας ατζέντα- εντυπώσεις σύντομα.
Mοmo
«Tasty, groovy, funky, pop, rock, street»: με αυτές τις λέξεις περιγράφει ο Τόνι Βρατσάνος το πολύ όμορφο εστιατόριο με το πολυασιατικό street food που άνοιξε μαζί με τον φίλο του Δημήτρη Λίεμ στη Γλυφάδα. Αυτό το πρωτότυπο food bar με την πολύχρωμη γιαπωνέζικη pop ατμόσφαιρα, τα σκέιτμπορντς και τα σπρέι των γκραφιτάδων, έχει να προτείνει γευστικότατο τηγανητό κοτόπουλο με διπλό κουρκούτι, νόστιμες «pop corn» γαρίδες τεμπούρα αλλά και κουνουπίδι –και τα δύο με επιλογή σκορδάτης αγιολί ή spicy μαγιονέζας–, πράσινη σαλάτα με σάλτσα από ταχίνι, μίσο και λίγο λάδι τρούφας και ωραιότατα noodles σε διαφορετικές εκδοχές.
Tortuga
H ανοικτή κουζίνα του «Tortuga Food Bar» προτείνει μια σειρά από χειροποίητες τορτίγιας, γεμιστές με πολλά και διάφορα: κεμπάπ ας πούμε (αρνί και μοσχάρι ) με καπνιστή πάπρικα, πάστα τομάτας και σάλτσα εσμέ με γιαούρτι και τσίλι, ή μοσχάρι ταζίν με μαροκινά μπαχαρικά και τζίντζερ που το συνοδεύουν με μπασμάτι, ή χοιρινή πανσέτα σε μπαλσάμικο, σόγια, μέλι και τζίντζερ, με stir fried λαχανικά. Ο Μάρκο Ρόσι έχει επιμεληθεί τους γευστικούς συνδυασμούς των wraps, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν φρέσκιες τηγανητές πατάτες με χειροποίητα dips και σούπες ημέρας.