Για τις φορές που εκείνη η πυξίδα, η μόνιμα σφηνωμένη στον καθένα μας δείχνει προς γεμάτα ποτήρια, πιάτα στη σέντρα, κουβεντολόι, κι ομαδική ανασυγκρότηση.
Σεϋχέλλες
Την τελευταία φορά φάγαμε ρεβιθάδα με χταπόδι, τηγανιά κοτόπουλου με σαφράν και σελινόριζα, μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολα, κάτι υπερκυμινάτα φαλάφελ και γλυκοκαυτέρά κοψίδια. Γενικά σ’ αυτό το Greek alternative στέκι του Μεταξουργείου τα πιάτα έχουν και ωραία υλικά και το μοντέρνο κατιτί τους, η σάλα μεγάλους και μικρότερους, κι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι απροσποίητη και χαλαρή. Το σέρβις αργεί λίγο άμα πλακώσει πολύς κόσμος αλλά το hype παραμένει αμείωτο.
Τζίτζικας και Μέρμηγκας
Σκηνικό μπακαλόγατου σε τέσσερις βερσιόν: διαλέγεις και παίρνεις ανάμεσα σε Σύνταγμα, Άνω Πατήσια, Χαλάνδρι και Κηφισιά. Εκεί, παλιάς ρεκλάμας και ρετρό κονσέρβας γωνία, το «Τζίτζικας και Μέρμηγκας» και χωράει αρκετούς πιστούς και πληθώρα από παλιές και νέες συνταγές στον κατάλογο για να βάλεις στη σέντρα του τραπεζιού –αυτές τις μέρες, ανάλογα με το που θα βρεθείς, θα πετύχεις newcomers όπως τραχανότο με βιολογικό τραχανά, κριθαρότο με μανιτάρια και φωλιές στα κάρβουνα με μοσχαρίσιο συκώτι.
Μονοκατοικία
Οι γονείς στην ίδια παλιά χαλανδριώτικη μονοκατοικία είχαν το ψαρο-εστιατόριο «Αλμύρα», τα παιδιά όμως αποφάσισαν να κάνουν τα δικά τους. Έκαναν το εσωτερικό αγνώριστο, αποκαλύπτοντας το παλιό τούβλο και την πέτρα των τοίχων και προσθέτοντας φωτιστικές συνθέσεις από χαλκοσωλήνες, έβαλαν στην εξίσωση κι ένα… μπαράκι, κι εκτός αυτών άλλαξαν και τη γευστική λογική, προτιμώντας γεύσεις στεριανές: μπαστουνάκια κολοκυθιού, τάρτα με τσιγαριαστά χόρτα και ξινομηζύθρα, καγιανά με φέτα και μανιάτικο σύγκλινο, μελωμένο ψαρονέφρι…
Μικρή Βενετία
Εκεί στον πεζόδρομο Γεωργάκη Ολυμπίου, στο Κουκάκι, θα βρεις την όμορφη «Μικρή Βενετία» με τα ονόματα όσων βοήθησαν να φτιαχτεί γραμμένα στους τοίχους της, τα χαριτωμένα κασόνια-ραφάκια γεμάτα διάφορα πράγματα, τα τσουβάλια που κρέμονται από το ταβάνι που μαζεύουν τις πολλές φωνές και τα κεντρικά τραπέζια που γίνονται ένα. Οι ρακές και τα κρασιά δίνουν και παίρνουν παρέα με φάβα, λουκανικάκια, φλογέρες με παστουρμά και πολλά πιάτα ημέρας… Είναι καλή φάση και ζεστή.
Μπεμπέκα
H γοητευτική ποπ νοσταλγία της παλιάς μονοκατοικίας, η χαριτωμένη παιδικότητα –από τις μεγεθυσμένες ζωγραφιές στους γραμμένους με κιμωλία πίνακες και τα καραβάκια- και οι γεύσεις για κάθε βαλάντιο και γούστο έχουν κερδίσει το κοινό τους εκεί στο Χαλάνδρι. Από τα κλασικά τραγανά κολοκυθάκια με γιαούρτι δυόσμου και τη μελιτζανοσαλάτα στον κόκορα με σάλτσα από μαυροδάφνη, δαμάσκηνα και βερίκοκα ή τη δυσεύρετη τρυφερή σκορδάτη σπλήνα, ο δρόμος είναι στρωμένος με ούζο, τσίπουρο, κρασί και παρέες κάθε είδους.
Ριφιφί
Ζυμωτό ψωμί, ναξιώτικα τυριά, ποντιακά μπουρεκάκια με χωριάτικο φύλλο γεμιστά με πατάτα και φέτα, αρνάκι με σταμναγκάθι σε λεμονάτη σάλτσα, κοκκινιστό κοτόπουλο με χειροποίητες χυλοπίτες και μια παράσταση στο διπλανό τραπέζι χωρίς εισιτήριο ή έξτρα χρέωση: όλα τα παραπάνω συνδυάζονται σε ένα εξαρχειώτικο στέκι χαρούμενο και καλλιτεχνόφιλο, όπου συχνάζουν παρέες όλων των ηλικιών.
Salero
Λίγα ακόμη Εξάρχεια, με έξτρα φιλικό κλίμα και μπόλικο χρώμα. Στη σκεπαστή αυλή του «Salero», η οποία παραμένει δημοφιλέστατη και το χειμώνα, κυκλοφορούν πολλά και διαφορετικά τάπας και πολύ νόστιμα μαγειρευτά ημέρας: βάλτε στη σέντρα το κατσικίσιο τυρί τυλιγμένο με jamon, τα απλά και νόστιμα μανιτάρια με λαδολέμονο, τα μπουρίτος με κοτόπουλο και λαχανικά, τις γαρίδες που πανάρονται με αμύγδαλα και σερβίρονται με γλυκόξινη σάλτσα, τα ραβιόλια με σπανάκι κι άλλα πολλά. Μπορείτε μάλιστα, μια που ο κατάλογος είναι πλούσιος, συνδυάζοντας μικρές και μεγάλες μερίδες, να δοκιμάσετε περισσότερα.