Συνέντευξη Χρύσανθος Καραμολέγκος: Πρώτο τραπέζι σχάρα

Δυόμισι χρόνια έχει να φάει η Αθήνα από τα χέρια του Χρύσανθου. Τώρα κάνει dream team με τους Νίκο Καραθάνο και Δημήτρη Δημητριάδη στις δύο «Χύτρες», ανανεώνει την «Ντομάτα» στη Χαλκιδική και ετοιμάζεται για το καινούργιο του εστιατόριο στην πρωτεύουσα. Ο λόγος σε εκείνον.

Συνέντευξη Χρύσανθος Καραμολέγκος: Πρώτο τραπέζι σχάρα

Δυόμισι χρόνια έχει να φάει η Αθήνα από τα χέρια του Χρύσανθου. Τώρα κάνει dream team με τους Νίκο Καραθάνο και Δημήτρη Δημητριάδη στις δύο «Χύτρες», ανανεώνει την «Ντομάτα» στη Χαλκιδική και ετοιμάζεται για το καινούργιο του

εστιατόριο στην πρωτεύουσα. Ο λόγος σε εκείνον.

Συνέντευξη Χρύσανθος Καραμολέγκος: Πρώτο τραπέζι σχάρα - εικόνα 1

Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες, απλώς προτείνω πράγματα που τρώγαμε στην ταβέρνα παλιά, αλλά τα πειράζω με το δικό μου τρόπο. Στο τζατζίκι, λ.χ., βάζω λίγο Pernod για πιο γλυκανισάτη ευωδιά, τη μελιτζανοσαλάτα τη φτιάχνω με ψητά κρεμμύδια σε λάδι και θυμάρι, σουμάκ και σταφίδες μαριναρισμένες σε οξύμελι, που γλυκίζει και τινάζει τα αρώματα της μελιτζάνας στο στόμα.
Ελληνικά κλισέ πειραγμένα στη γαστροταβέρνα που θα στήσουμε μαζί με τον Καραθάνο και τον Δημητριάδη στη “Hytra” και τη “Γαλάζια Hytra”, δίπλα στα γκουρμέ εστιατόρια.

Συνέντευξη Χρύσανθος Καραμολέγκος: Πρώτο τραπέζι σχάρα - εικόνα 2

Στην “Ντομάτα” φέτος υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Πρώτα απ’ όλα, τα καινούργια της τραπέζια που σχεδίασε ο Φωκίωνας Δημητριάδης του “Sani Resort”. Είναι μεγάλα, όμορφα και, όταν κάθεσαι, δεν θέλεις να σηκωθείς. Έχουν μια πράσινη λεκανίτσα στη μέση και γύρω γύρω διάφορα παρελκόμενα: ελιές από ποικίλες περιοχές της Ελλάδας, παξιμάδια, μυρωδικά…
Στην αρχή, σου φέρνουν τέσσερα ντιπ (π.χ., χούμους από παντζάρι ψητό στο φούρνο με γιαούρτι, ζαατάρ, μελάσα ροδιού και κατσικίσιο τυρί) και στη λεκανίτσα ο σερβιτόρος ξεπλένει τα διάφορα σαλατικά με νερό και παγάκια για να τα φρεσκάρει, τα νερά στραγγίζουν και ο κόσμος αρχίζει να παίζει και να τρώει. Είναι το καλωσόρισμά μας. μ’ αυτή την κίνηση λέμε στον πελάτη “θα περάσεις καλά και θα δοκιμάσεις” (σημειωτέον ότι όλα αυτά δεν χρεώνονται). Η διάθεσή του αλλάζει αμέσως, όσα νεύρα κι αν έχει, ηρεμε

Συνέντευξη Χρύσανθος Καραμολέγκος: Πρώτο τραπέζι σχάρα - εικόνα 3

Άλλη μεγάλη καινοτομία είναι οι σχάρες. Έχω βγάλει τα 2/3 σχεδόν της κουζίνας έξω και μαγειρεύω στα κάρβουνα, σε τέσσερα βαγονάκια πάνω σε μια σιδηροτροχιά. Ο κόσμος παρασύρεται από τις μυρωδιές, σηκώνεται, πάει στη σχάρα, δοκιμάζει αυτό που τον κερνάμε. Στήσαμε σε μικρογραφία ένα πανηγύρι όπως το κάνουν στο Μαρόκο ή σαν τις κυριακάτικες κατσαρόλες στο ελληνικό τραπέζι. Η μυρωδιά είναι μεγάλη ιστορία. Πετάμε αρωματικά όταν ανάβουμε τις φωτιές και κρατάμε τις πιατέλες με τα φαγητά στο ύψος της μύτης των πελατών όταν σερβίρουμε. Τα κεφάλια γυρίζουν, όλοι ρωτούν τι είναι αυτό και το παραγγέλνουν.


Θέλω ένα εστιατόριο που δεν θα είναι στημένο, όπου ο κόσμος θα κινείται και θα παίζει με τις γεύσεις και τις αισθήσεις. Αυτήν τη στιγμή, μου αρέσει πολύ περισσότερο αυτό το στιλ, ακόμη και από τα δικά μου πιο στημένα πιάτα, παλαιότερα στο “Αριστερά δεξιά” και το “Απλά”. Είναι μια νέα, χαρούμενη πρόταση μέσα στη μιζέρια της κρίσης, ένα πιο ομαδικό τρώγειν, όπου δεν διστάζεις να κόψεις το ψωμί και το φαγητό με το χέρι. Δεν επιδιώκω το ραφινάρισμα και το στρογγύλεμα στην κουζίνα μου. Θέλω εκφραστικότητα και ένταση. Δεν μου αρέσει να ζαλίζω τον κόσμο με πολλά λόγια στις περιγραφές, δημιουργώ δυναμικές γεύσεις, τον αφήνω να δοκιμάζει – και ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Συνέντευξη Χρύσανθος Καραμολέγκος: Πρώτο τραπέζι σχάρα - εικόνα 4

Μου λείπει η ανοιχτή κουζίνα που θα φτιάχνει μαγειρευτά και θα αναδίδει όλες αυτές τις αγαπημένες μυρωδιές από τα γεμιστά και τους μουσακάδες που μαγείρευαν οι μανάδες μας. θα το κάνω αυτό στο εστιατόριο που θα ανοίξω φέτος στην Αθήνα.
Το σκηνικό θα είναι ακόμη πιο ελεύθερο, με όλα τα τραπέζια να βρίσκονται γύρω από τις σχάρες. Θέλω ο κόσμος να βλέπει τα πάντα και να μυρίζει τα πάντα. Να είναι όρθιος, σε τραπέζια, σε πάγκους, μια επιμελημένη ακαταστασία, ένα χάος! “Πρώτο τραπέζι σχάρα”, που θα έλεγες κι εσύ.
Εμείς οι σεφ είμαστε χαμένοι μεταξύ μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις κακώς εννοούμενες αποκλειστικότητες και να συνεργαστούμε, σεφ, εστιάτορες και ξενοδόχοι, για να χρησιμοποιήσουμε εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα μικρής παραγωγής. Λένε ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι ακριβά, όμως, αν τα βάλουμε στα εστιατόρια και αυξηθεί η παραγωγή τους, θα πέσουν οι τιμές. Μπορούμε ακόμη και κοινό μποστάνι να κάνουμε και να τροφοδοτούμε τα μαγαζιά μας. Καλώ μέσω του

“α” όσους ενδιαφέρονται να το συζητήσουμε. Η κρίσιμη μάζα μπορεί να δημιουργηθεί πολύ γρήγορα».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Είναι το Dry Martini το ιδανικό κοκτέιλ για φαγητό;

Το ένδοξο κοκτέιλ με τη μοναδική ιστορία και το μοναδικό σεξ απήλ, είναι μετρ της one drink αρμονίας με τις πιο διαφορετικές γεύσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
07/08/2024

Bungalow 7

Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο beach bar restaurant στα Αστέρια της Γλυφάδας του Ομίλου Παπαθεοχάρη έχει μοδάτη αύρα, κομψό ντεκόρ και προσεγμένη κουζίνα από τον βραβευμένο Ντίνο Φωτεινάκη.

Χρήστος Σιδηρόπουλος: Γνωριμία με τον σεφ του νέου fine dining εστιατορίου "Agora" στη Σύμη

Ο 30χρονος ταλαντούχος σεφ του ολοκαίνουριου εστιατορίου στο boutique ξενοδοχείο "The Old Market" στο νησί των τριών Χαρίτων συστήνεται στο "α" μέσα από τις εμπειρίες και τη μαγειρική του φιλοσοφία.

"Dominicale": Θαλασσινό τραπέζι σε βενετσιάνικο σκηνικό και το Ιόνιο στο πιάτο

Στο Αργάσι της Ζακύνθου, πάνω στο κύμα και στη σκιά ενός βενετσιάνικου πύργου, εκεί που το μεγαλόπρεπο μεσογειακό τοπίο συναντά το λαμπρό ζακυνθινό παρελθόν, το Dominicale αποτελεί προορισμό για εκλεκτή ψαροφαγία.

Το "Nobelhart & Schmutzig" στο Βερολίνο είναι γροθιά στο παγκόσμιο γαστρονομικό κατεστημένο

Το μανιφέστο του εστιατορίου που δημιούργησαν οι Billy Wagner και Micha Schäfer στο Βερολίνο αποτελεί λόγο σύγκρισης της εξόδου για φαγητό με την προσφυγή στις κάλπες.

Ceviche, φυσικά κρασιά και tuna steak στα κάρβουνα: Το wine bistro "Salina" είναι από μόνο του λόγος για εκδρομή στο Βραχάτι

Γεύσεις με εντάσεις, σε μοντέρνο στιλ αλλά πάντα με παραδοσιακές επιρροές ταιριάζουν άψογα με orange wines και κρασιά που έχουν ζυμωθεί σε αμφορείς.

Tο "Pepe Rosso" στο Λουτράκι φέρνει την Ιταλία στο τραπέζι μας με την ομορφότερη θέα στον Κορινθιακό

Το φιλόξενο spot στην παραλία του Λουτρακίου έχει γίνει στέκι για αυθεντικές ιταλικές μακαρονάδες, risotti, πίτσες και όχι μόνο. Σκέφτεσαι ιδανικότερο συνδυασμό για γευστική κοντινή απόδραση;