Και μόνο για το απίθανο μπουτάκι «χάλα» αξίζει να πιάσεις πόστο στη λιλιπούτεια αυλή: είναι απαλά μπαχαράτο, πεντανόστιμο, με άρωμα Αιγύπτου.

Το χειμώνα στην «Αλεξάνδρεια» δεν υπάρχει περίπτωση να μην υποκύψω στη μολοχία. Αυτή η αιγυπτιακή χορταρένια σούπα μ’ αρέσει πολύ. Είναι μπελαλίδικη, αλλά εδώ τη φτιάχνουν πάντα. Ακόμη και στους 35 βαθμούς τη σκέφτομαι λιγάκι, στην «κρυμμένη» στο πλάι του νεοκλασικού αυλή, αλλά τελικά κυριαρχεί η λογική και μαζί της μια σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, ρεβίθια, ρόδι, κουκουνάρι και λίγο πλιγούρι - σχεδόν πλήρες γεύμα από μόνη της. Είναι όμορφα σε αυτό το λιλιπούτειο, στενόμακρο χώρο με τις γλάστρες πάνω στο παλιό πλακάκι και το φωτεινό «βιτρό» που βρέθηκε στο σπίτι ενός Λιβανέζου διπλωμάτη στο βάθος. Ξαναβρίσκω το δημοφιλές χταπόδι με φάβα και ρόκα, αλλά ξεχωρίζω το αρνάκι χάλα. Μπουτάκι μαγειρεμένο με χυμό κρεμμυδιού, απαλά μπαχαράτο, με ρύζι και καβουρδισμένο φιδέ που ξεχειλίζει ανατολίτικη νοστιμιά. Όταν έρχεται και το βουτυράτο κουνάφα στο τέλος, νιώθω λες και με έχει ταΐσει η Λωξάντρα. Σε αιγυπτιώτικη εκδοχή, είναι Κλεοπάτρα: πιάνουμε κουβέντα για το σωστό ταμπούλι και φεύγω εκ νέου με την αίσθηση ότι ένα εστιατόριο αντανακλά την προσωπικότητα των ιδιοκτητών του - στην προκειμένη περίπτωση οικειότητα κι ευγένεια.
Μετσόβου 13 & Ρεθύμνου, Μουσείο, 2108210004. Τιμή: € 20-25.