Αλεξάνδρεια

Και μόνο για το απίθανο μπουτάκι «χάλα» αξίζει να πιάσεις πόστο στη λιλιπούτεια αυλή: είναι απαλά μπαχαράτο, πεντανόστιμο, με άρωμα Αιγύπτου.

Αλεξάνδρεια

Και μόνο για το απίθανο μπουτάκι «χάλα» αξίζει να πιάσεις πόστο στη λιλιπούτεια αυλή: είναι απαλά μπαχαράτο, πεντανόστιμο, με άρωμα Αιγύπτου.

Αλεξάνδρεια - εικόνα 1

Το χειμώνα στην «Αλεξάνδρεια» δεν υπάρχει περίπτωση να μην υποκύψω στη μολοχία. Αυτή η αιγυπτιακή χορταρένια σούπα μ’ αρέσει πολύ. Είναι μπελαλίδικη, αλλά εδώ τη φτιάχνουν πάντα. Ακόμη και στους 35 βαθμούς τη σκέφτομαι λιγάκι, στην «κρυμμένη» στο πλάι του νεοκλασικού αυλή, αλλά τελικά κυριαρχεί η λογική και μαζί της μια σαλάτα με ρόκα, μαρούλι, ρεβίθια, ρόδι, κουκουνάρι και λίγο πλιγούρι - σχεδόν πλήρες γεύμα από μόνη της. Είναι όμορφα σε αυτό το λιλιπούτειο, στενόμακρο χώρο με τις γλάστρες πάνω στο παλιό πλακάκι και το φωτεινό «βιτρό» που βρέθηκε στο σπίτι ενός Λιβανέζου διπλωμάτη στο βάθος. Ξαναβρίσκω το δημοφιλές χταπόδι με φάβα και ρόκα, αλλά ξεχωρίζω το αρνάκι χάλα. Μπουτάκι μαγειρεμένο με χυμό κρεμμυδιού, απαλά μπαχαράτο, με ρύζι και καβουρδισμένο φιδέ που ξεχειλίζει ανατολίτικη νοστιμιά. Όταν έρχεται και το βουτυράτο κουνάφα στο τέλος, νιώθω λες και με έχει ταΐσει η Λωξάντρα. Σε αιγυπτιώτικη εκδοχή, είναι Κλεοπάτρα: πιάνουμε κουβέντα για το σωστό ταμπούλι και φεύγω εκ νέου με την αίσθηση ότι ένα εστιατόριο αντανακλά την προσωπικότητα των ιδιοκτητών του - στην προκειμένη περίπτωση οικειότητα κι ευγένεια.

Μετσόβου 13 & Ρεθύμνου, Μουσείο, 2108210004. Τιμή: € 20-25.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ένα concept απευθείας από το Βερολίνο φέρνει στην Αθήνα πρωινό που δεν τελειώνει ποτέ

Το διάσημο all-day breakfast concept που καθιέρωσε το πρωινό ως εμπειρία ανεξαρτήτως ώρας, καταφθάνει και στην ελληνική πρωτεύουσα με το Benedict Berlin.

ΓΡΑΦΕΙ: ΟΔΥΣΣΕΑς ΤΣΑΚΟς
13/12/2025

Τα εστιατόρια και οι ταβέρνες του χειμώνα

Τα μέρη που θα νοστιμίσουν τα χειμερινά ταξίδια σου σε όλη την Ελλάδα.

Η "Thigaterra" στο Ηράκλειο μας μυεί στο slow food της Μεγαλονήσου

Στον όμορφο χώρο του δημιουργικού κρητικού εστιατορίου στην Αμμουδάρα του Ηρακλείου, που αξίζει την προσοχή μας στα χειμερινά ταξίδια μας στην Κρήτη, εκλεκτά τοπικά προϊόντα του νησιού αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος αναδεικνύονται δημιουργικά.

Ένα burger με φουά γκρα και ένα με φρέσκια τρούφα σε περιμένουν στο Smash ‘n Bun

Από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου, οι λάτρεις του μπιφτεκόψωμου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν δυο ξεχωριστά limited burger στο δημοφιλές σποτ του Κολωνακίου.

Τι γεύση μας αφήνουν οι 'old new recipes' του Nonnas, στην Πλάκα

Ο γνωστός και από την τηλεόραση σεφ Ηλίας Κιαζόλι κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα σε κεντρικότατο σημείο της δημοφιλούς γειτονιάς.

"Σίλφιον" στα Γιάννενα: Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την ουσία

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, το "Σίλφιον" φέρνει νέο αέρα στον σύγχρονο γαστρονομικό χάρτη της πόλης.

"Μεσογειακή Κουζίνα Αντωνιάδης"

Φρεσκομαγειρεμένα πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στο αυθεντικό και το comfort.