To Λιμανάκι

Προσπερνώντας την πάλαι ποτέ πιάτσα των καραβιδάδικων, που δεν θυμίζει σε τίποτε τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, ο Διονύσης Κούκης επιλέγει ένα ψαροταβερνάκι-έκπληξη σε ένα σουρεάλ, κυκλαδίτικο σχεδόν λιμανάκι μες στα φουγάρα του Κερατσινίου.

To Λιμανάκι

Προσπερνώντας την πάλαι ποτέ πιάτσα των καραβιδάδικων, που δεν θυμίζει σε τίποτε τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, ο Διονύσης Κούκης επιλέγει ένα ψαροταβερνάκι-έκπληξη σε ένα σουρεάλ, κυκλαδίτικο σχεδόν λιμανάκι μες στα φουγάρα του Κερατσινίου.

To Λιμανάκι - εικόνα 1

Ξεκινήσαμε έχοντας στο μυαλό ένα ρεπορτάζ στην (πάλαι ποτέ όπως απεδείχθη) διάσημη για τα καραβιδάδικά της οδό Διγενή Ακρίτα, κάπου ανάμεσα στη Χαραυγή και τη Δραπετσώνα. Οι πιο παλιοί (περίπου 15 με 20 χρόνια πριν) ίσως τη θυμούνται. Ένας ευρύχωρος δρόμος με παρτέρι στη μέση που «βλέπει» φάτσα θάλασσα στους αλευρόμυλους Αγίου Γεωργίου και στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο του Κερατσινίου. Γεμάτος μικροταβέρνες αλλά και μεγάλα ψαρομάγαζα με κύρια σπεσιαλιτέ τις ψητές καραβίδες και δευτερευόντως τις γαρίδες. Τις φτυάριζαν με τη σέσουλα και τις πέταγαν –ένα κανονικό βουναλάκι– πάνω στη λαδόκολλα. Έτρωγες και έγλειφες τα δάχτυλά σου. Είχαμε αναμνήσεις και είπαμε να τις ξαναθυμηθούμε και να κάνουμε και μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα μεγαλοβδομαδιάτικη πρόταση εξόδου. Δυστυχώς διαψευστήκαμε. Η Διγενή Ακρίτα είναι πλέον σκιά του ένδοξου παρελθόντος της. Δυο τρία μαγαζιά έχουν μείνει, με πιο γνωστό αλλά μετρίου ενδιαφέροντος τον «Κρητικό».

Είπαμε να τα παρατήσουμε αλλά το «ψώνιο της έρευνας» δεν μας άφησε. Παρ' ότι οι δρόμοι έχουν αλλάξει βρήκαμε το σουρεάλ λιμανάκι δίπλα στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά. Στη μια πλευρά του ο όγκος του θερμοηλεκτρικού σταθμού, το τεράστιο φουγάρο, και μια ναΐφ τοιχογραφία στα βράχια. Στην άλλη πλευρά πράσινο. Ένα ωραίο μικρό πάρκο, που είναι να απορείς πώς έχει γλιτώσει. Στην μπούκα του κολπίσκου βαπόρια τεράστια δεμένα, στη μέση ένα λιμανάκι με ψαρόβαρκες, μια προκυμαία για βόλτες και μια ψαροταβέρνα, «Το Λιμανάκι», φιλόξενη και νόστιμη. Ό,τι πρέπει για τα ανοιξιάτικα μεσημέρια του σαββατοκύριακου τα βράδια όπως έχουν γίνει οι δρόμοι μπορεί και να χαθείς.

Φάγαμε νόστιμες τηγανητές φρέσκες γαρίδες, πολύ καλό μπαρμπουνάκι στη σχάρα και μεζέδες με κυρίαρχους (σε νοστιμιά και πρωτοτυπία) τους κεφτέδες από τυροκαυτερή! Δοκιμάτε οπωσδήποτε. Είχε κι άλλες μικρές νοστιμιές που μπορείτε να ανακαλύψετε.

Κυρίως όμως αξίζει να ανακαλύψετε το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, που το κρατάει ζωντανό η φροντίδα του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κερατσινίου. Τόσο ζωντανό που σφύζει από επισκέπτες και βγάζει κοροϊδευτικά τη γλώσσα στα μπετονένια μεγαθήρια, στους γερανούς, τα ντόκια και τα τεράστια καράβια που παραμονεύουν στην μπούκα του. Τελικά η έρευνα δεν πήγε στράφι. Υπάρχει ευτυχώς ακόμη αυτή η γωνιά που δείχνει ακόμα πώς ήταν κάποτε η περιοχή και που αξίζει πραγματικά τον κόπο να την ανακαλύψετε κι εσείς το πρώτο σαββατοκύριακο που θα έχει ήλιο και γαλάζιο ουρανό. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο μέχρι να βρείτε τραπέζι. Βλέπετε, υπάρχουν κι άλλοι σαν εμάς που ψάχνονται και ανακαλύπτουν.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ Μόλος ΔΕΗ, όρμος Αγ. Νικολάου, Κερατσίνι, 2104004721. Τιμή: € 35-50

Περισσότερες πληροφορίες

Λιμανάκι (το)

Μόλος Κερατσινίου (δίπλα στη ΔΕΗ)
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα καλύτερα νέα εστιατόρια της Νέας Υόρκης για το 2024

Από αυθεντικές εθνικές κουζίνες μέχρι μοντέρνες προσεγγίσεις και exclusive fine dining εμπειρίες, αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν επιλογές για κάθε γούστο και διάθεση, σύμφωνα με το Condé Nast Traveler.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

ΜάνηΜάνη

Το διαχρονικό στέκι της οδού Φαλήρου στο Κουκάκι μένει πιστό στην comfort ελληνική κουζίνα που το χαρακτηρίζει, με νέο σεφ τον Ανέστη Ποιμενίδη.

Τρεις θεματικές βραδιές με αρώματα και γεύσεις από όλο τον κόσμο στο "La Suite Lounge" του "St George Lycabettus"

Ο 6ος όροφος του ξενοδοχείου μεταμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο προορισμό γεύσεων, προσφέροντας τρία θεματικά μενού εμπνευσμένα από διεθνείς κουζίνες και τη δημιουργικότητα του Στέφανου Παπανικολάου.

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.