Ο μύθος, ο σκάρος και ο κακός εστιάτορας

Εν πρώτοις, θα μιλήσω για το σκάρο· αυτό το σκουρόχρωμο «παπαγαλόψαρο» (γκρι, με υποψίες κόκκινου μερικές φορές) που αποτελεί λαϊκό...

Ο μύθος, ο σκάρος και ο κακός εστιάτορας

Εν πρώτοις, θα μιλήσω για το σκάρο· αυτό το σκουρόχρωμο «παπαγαλόψαρο» (γκρι, με υποψίες κόκκινου μερικές φορές) που αποτελεί λαϊκό cult έδεσμα μεταξύ των μερακλήδων καλοφαγάδων. Είναι πολλοί οι θεωρούμενοι καταξιωμένοι γκουρμέ που τον αγνοούν, όπως βεβαίως και πολλοί ordinary people που τους αρέσει το καλό φαγητό. Ο σκάρος όμως οφείλει το μύθο του στον επιβεβαιωμένο για τους πιστούς του, αλλά δύσκολο –και σίγουρα όχι προσιτό τοις πάσι– τρόπο παρασκευής του. Ο σκάρος ψήνεται χωρίς να καθαριστεί η κοιλιά του, όπως στα υπόλοιπα ψάρια, και κατόπιν απ' αυτήν τη σπλαχνωμένη προίκα ξεχωρίζουμε το συκώτι, για να το μετατρέψουμε –με λίγη μουστάρδα όσοι θέλουν– σε μια δυνατή, με απίστευτα έντονη γεύση μους. Αυτή η σπάνια κρέμα είναι που κάνει το μυστικό κύκλο των ορκισμένων οπαδών του σκάρου να είναι δεμένος με ατσάλινα δεσμά σ' αυτήν την dirty γαστρονομική αμαρτία. Είναι, λοιπόν, φυσικό όποιος εστιάτορας σερβίρει σκάρο να αναλαμβάνει και το ρίσκο της ευγενούς «βρόμας» του. Μπορεί ίσως να ρωτήσει για να διευκρινίσει 100% τα πράγματα, αλλά δεν νομιμοποιείται να διαμαρτύρεται όταν του γυρίζουν πίσω ένα ψαράκι 230 γρ., επειδή δεν ήρθε σωστά ψημένο, με το συκώτι στην κοιλιά του. Κι αν θέλει να μη χάσει τους πελάτες του, οφείλει να τους σερβίρει άλλον ένα σκάρο σωστό. Και όχι να διαμαρτύρεται ότι έχει ταβέρνα και όχι ινστιτούτο ιχθυολογίας...

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στάσεις για δυο κουβέντες και κάτι να τσιμπολογήσεις μετά μουσικής στον Βοτανικό

Γειτονιά με ανοιχτόκαρδα στέκια, νόστιμο φαγητό και ειλικρινές socializing.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
24/04/2025

Lewis Hamilton και Leonardo DiCaprio έφτιαξαν vegan burgerάδικα. Δεν πήγε πολύ καλά αυτό.

Μετά από 6 χρόνια εστιατορικής παρουσίας, η αλυσίδα Neat Burger ετοιμάζεται να κλείσει.

Πού να φας μετά το Πάσχα: 5 στάσεις για ελαφρύ γεύμα στην Αθήνα

Σαλάτες, wraps, smoothies, μπολ σε περιμένουν, για την επανένταξη μετά τις κραιπάλες της Λαμπρής.

Antonio Bachour, πώς νιώθεις ως ένας από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες όλων των εποχών;

Μια κουβέντα με τον Πορτορικάνο pastry chef που άγγιξε τη γλυκιά τελειότητα.

Ήρθε η Λεγάμενη στου Ψυρρή

To all day bar resto που υπόσχεται να γίνει αυθεντική μπουάτ.

To Experience Menu επιστρέφει και το lunch αποκτά νέα διάσταση στο Beefbar Athens

Τα νέα του Beefbar Athens δίνουν αφορμές για ένα γευστικό ταξίδι γεμάτο αντιθέσεις και urban refinement.

Ρετρό: Τι και πού έτρωγε η Αθήνα τη δεκαετία του 1980

Πολύ πριν την εστιατορική έκρηξη του σήμερα, το κοινό της πρωτεύουσας είχε διαφορετικές επιλογές στις ευ τρώγειν εξόδους του.