Για όποιο λόγο κι αν απέχεις από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα, είτε προτιμάς πατροπαράδοτη λαϊκή δημιουργικότητα είτε κάτι πιο σύγχρονο ή πιο διεθνές, η Σαρακοστή σου έχει πολλές νόστιμες επιλογές. Τι θα έλεγες, ας πούμε, για νηστίσιμα...
Τι θα έλεγες, ας πούμε, για νηστίσιμα...
με ένα παρεΐστικο μενού;
Στο «Ρακί Μεζέ» στην Καλλιθέα το μενού της παρέας θα τηρεί τις παραδόσεις: εννιά διαφορετικά πιάτα (μελιτζάνα πολίτικη, ντολμαδάκια θαλασσινών, γαριδάκι, καβουρομακαρονάδα κ.ά.) και ρακή ή κρασί –όλα σε απεριόριστη ποσότητα– έρχονται στο τραπέζι με € 16 το άτομο.
με αρώματα της γης;
Δεν λείπουν τα θαλασσινά, ίσα ίσα (βλ. ταραμοκεφτέδες, μαύρες ταλιατέλες με σουπιά, γαρίδες, βασιλομανίταρα και ελληνική τρούφα, κ.α.) αλλά στις «Μαγικές Κατσαρόλες» στο Παλαιό Φάληρο δώσε βάση (και) στα «γήινα»: μανιτάρια σοφρίτο με φρυγανισμένο σκορδόψωμο, σαλιγκάρια στιφάδο με φρέσκια ντομάτα ή φαβοκεφτέδες Σαντορίνης με σάλτσα Vinsanto και σταφίδας.
με μια πινελιά παιδικότητας;
Στη μονοκατοικία της «Μπεμπέκας» στο Χαλάνδρι «παίζουν», δίπλα στις παιδικές ζωγραφιές και στα καραβάκια ή στην αυλή, σιφνέικη ρεβιθάδα στο πήλινο, μελιτζανοσαλάτα με φρέσκα μυρωδικά, λευκή ταραμοσαλάτα, φρέσκες γαρίδες σαγανάκι, μύδια αχνιστά κ.ά.
σε κλασικό ελληνικό τέμπο;
Δυο δεκάδες σαρακοστιανά ετοιμάζει σε καθημερινή βάση η κουζίνα της «Αλεξάνδρας» στα Παναθήναια, οπότε έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε αγκινάρες αλά πολίτα, χταπόδι ψητό με φάβα, σουπιές με σπανάκι, μακαρόνια με θαλασσινά στη λαδόκολλα και άλλα πολλά.
αλά ιταλικά;
Στο «Da Bruno» στο Παλαιό Φάληρο θα φτιάχνουν τη Μ. Εβδομάδα δέκα διαφορετικά νηστίσιμα πιάτα την ημέρα, όπως πένες με λαχανικά και ντοματίνια, λινγκουίνι με αχινό, σαλάτα με καβούρι, γιουβέτσι με καραβίδες, γλυκό καλτσόνε με μήλο, κουκουνάρι και σταφίδες.
μοναστηριακού τύπου;
Και φέτος η κουζίνα του «La Suite Lounge» στο «St. George Lycabettus» προτείνει νηστίσιμες μοναστηριακές συνταγές. Κάθε μέρα θα υπάρχει ένα διαφορετικό μενού τριών πιάτων (€ 15 με ένα ποτήρι κρασί), με επιλογές όπως αγκινάρες με χλωροκούκια, ή σουπιές σε Αγιωργίτικο με χόρτα.
με καινούργια δαντέλα;
Στο μεζεδοπωλείο «Χριστίνας» στα Πετράλωνα, περιτριγυρισμένα από ταπετσαρίες που θυμίζουν παλιά δαντέλα και σχοινένια φωτιστικά, αυτές τις ημέρες θα κυκλοφορούν φάβα, πηλιορείτικοι γίγαντες στη γάστρα, μοσχοχτάποδα κρασάτα και ψιλό γαριδάκι τηγανητό.
με έθνικ αύρα;
Ινδικά samosas λαχανικών, μεξικάνικες fajitas με γαρίδες, quesadillas, γαρίδες με πράσινο κάρι και γάλα καρύδας και ακόμη πολλά πιάτα θα σε περιμένουν στα «Altamira» είτε στο Μαρούσι είτε στο Κολωνάκι, σε περίπτωση που θέλεις μια εναλλακτική… πολυεθνική.
με τη Μυρσίνη;
Στο εστιατόριο «Γιορτή» στο Χαϊδάρι (2105326163) η Μυρσίνη Λαμπράκη υπογράφει ένα νηστίσιμο μενού με μοντέρνους ελληνικούς τόνους, π.χ. πλιγούρι με θαλασσινά και λεμόνι, σουπιές με βλαστάρια μολόχας και καυκαλήθρες, παπουτσάκια με θαλασσινά αλλά και -εννοείται- μυρωδάτες μαραθόπιτες.
με ένα ουζάκι;
Στο «Ουζερί του Λάκη» το κλασικό, ανεπιτήδευτο ουζερί στο βάθος του μικρού πεζόδρομου στην πλατεία Βικτωρίας, το γευστικό πρόγραμμα έχει σουπιά και μακαρόνια που βράζουν στο μελάνι της, γόνο με πράσο και καυτερή πιπεριά, μυδοπίλαφο, γαριδομακαρονάδα και πάει λέγοντας.
στο χέρι;
Αν ψάχνεις νηστίσιμο φαγητό στα γρήγορα ή to go, θα βρεις στο κέντρο, σε ένα ανακαινισμένο κτίριο του Τσίλερ (Ρόμβης και Περικλέους), το «Not Just Falafel». Και μαζί φαλάφελ σε αραβικές πίτες, με λαχανικά και πικάντικη -ή μη- σάλτσα, χούμους και φατούς.