Τι να κάνετε τον Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα

Αυτόν τον Αύγουστο, η Αθήνα μας προσκαλεί να την ανακαλύψουμε με έναν διαφορετικό τρόπο, γεμάτο ζωντάνια και ποικιλία, ακόμη και αν η εβδομάδα ξεκίνησε με ένα σύννεφο που σκέπασε την διάθεσή μας.

Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα © Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

Η Αθήνα μάς καλεί αυτό τον Αύγουστο να την απολαύσουμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, ακόμη και αν η εβδομάδα ξεκίνησε με ένα (κυριολεκτικό) νέφος που θόλωσε τη διάθεσή μας. Οι παραλίες, οργανωμένες και ελεύθερες, παραμένουν σταθερές ανάσες δροσιάς, ανάπαυλας και διαφυγής: από την κομψή Λίμνη Βουλιαγμένης (φωτό) έως τη δημοφιλή Ψάθα και από την κατάξανθη αμμουδιά του "Astir Beach" έως το κλασικό ΚΑΠΕ η ακτογραμμή της Αττικής είναι έτοιμη να μας υποδεχτεί για μακροβούτια ή μαύρισμα, χαλάρωση ή περιπέτεια. Οι προτάσεις όμως δεν εξαντλούνται by the sea: παρακάτω θα βρείτε όσα μπορείτε να κάνετε ακόμη και πολλά χιλιόμετρα μακριά από το νερό, χωρίς όμως εκπτώσεις στην ευχαρίστηση και την ψυχαγωγία σας.

Ραντεβού στην αυλή του Θεάτρου Από Κοινού

Ο μπογιατζής
"Ο μπογιατζής"

Το ζεύγος Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος κρατούν ανοιχτή την αυλή του Θεάτρου Από Κοινού και υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της κόρης τους, Αγγελικής Ξένου, μας καλούν στην κωμωδία παρεξηγήσεων "Απόψε σχεδιάζουμε", όπου ο συγγραφέας Άγγελος Πυριόχος στηλιτεύει τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα του θεάτρου και της κοινωνίας. Στην ίδια αυλή παίζεται η ανατρεπτική κωμωδία με ερωτικά μπερδέματα "Ο μπογιατζής" του Ντόναλντ Τσέρτσιλ με τους Γιώργη Κοντοπόδη, Δανάη Καλοπήτα και Ιωάννα Μαρμάρου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου. Ο ίδιος σκηνοθετεί και τον μονόλογο "Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας", βασισμένο στο βιβλίο της θεατρίνας Σπεράντζας Βρανά "Το τίμιο μπορντέλο", σε προσαρμογή Κώστα Παπαπέτρου με πρωταγωνίστρια τη Δανάη Καλοπήτα.

Αύγουστος χωρίς παγωτό δεν γίνεται!

παγωτό

Το παγωτό έχει γίνει πλέον και στην Αθήνα σοβαρή υπόθεση. Στον "Άραξο" (Εξάρχεια, Βριλήσσια) το παγωτό από φρέσκο γάλα ημέρας είναι μια κατηγορία από μόνο του. Στο "Μαραμπού" της Αρχελάου η Βίκυ και ο Ιγκόρ δημιουργούν καθημερινά μικρής παραγωγής εμπνευσμένο παγωτό και μεταδίδουν τη χαρά της υγιεινής και νόστιμης φυσικής πλευράς του αγαπημένου εδέσματος. Τα "Overoll" μάς συστήνουν τα cronies, το απόλυτο καλοκαιρινό κρουασάν-παγωτό σε Πραξιτέλους, Ν. Σμύρνη, Χαλάνδρι, Αιγάλεω και Πανόρμου. Τέλος, στο "Πορτατίφ" της Σίνα με τον ζαχαροπλάστη Τάσο Λύτρα το παγωτό έχει την ίδια προσωπική φροντίδα που διακρίνει κάθε λεπτομέρεια του cosy γλυκοπωλείου.

Πανσέληνος στο μουσείο

Πανσέληνος Αυγούστου στο Μουσείο Ακρόπολης
© Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Διαβάστε Επίσης

Τα μουσεία της πόλης γιορτάζουν την αυγουστιάτικη Πανσέληνο (19/8): το Μουσείο Ακρόπολης θα προσφέρει στους επισκέπτες του μια συναυλία από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Μουσείο Μαρία Κάλλας οι σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών Χρήστος Χατζηναθαναήλ (βιολοντσέλο) και Πέτρος Χοχλακάκης (πιάνο) θα ερμηνεύσουν έργα Ραχμάνινοφ, Μπάρμπερ και Χιναστέρα, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά οργανώνει βραδιά με τρεις τενόρους.

"Deadpool & Wolverine" σπάνε τα ταμεία

Deadpool & Wolverine

Διαβάστε Επίσης

Ποιος μίλησε για υπερηρωική κόπωση; Μετά από μια σειρά κόμικς σινε-περιπετειών, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν "καχύποπτα" από τους φαν (και ψυχρότατα από τους κριτικούς), η συνάντηση δύο αταίριαστων superheroes αλλάζει την πίστα και σπάει τα ταμεία. Δράση, αθυρόστομο χιούμορ, απρόβλεπτες cameo εμφανίσεις και μια αυτοπαρωδιακή διάθεση που δεν αφήνει τίποτα όρθιο επιβεβαιώνουν πως ο Ντέντπουλ είναι ο πιο θαρραλέος χαρακτήρας της Marvel. Τα βάζει με τον Γούλβεριν, την ανίκητη Κασάντρα Νόβα, τον πανούργο Μίστερ Πάραντοξ, μέχρι και με αμέτρητες, διαφορετικές εκδοχές του εαυτού του. Και χάσει - κερδίσει, συνεχίζει να κάνει πλάκα μέχρι τελικής πτώσεως.

Μονοήμερη απόδραση στα Μεσόγεια

Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα

Είναι ωραία η Κερατέα για κοντινές εκδρομές εντός Αττικής που συνδυάζουν τη θάλασσα με το καλό φαγητό. Από την Κακιά Θάλασσα, το Δασκαλειό και το Βρωμοπούσι μέχρι την Τσονίμα, προσφέρει μια σειρά από επιλογές για βουτιές σε παραλίες οργανωμένες και ελεύθερες. Τρεις νόστιμες στάσεις που αξίζει να σημειώσετε πριν ξεκινήσετε για Κερατέα είναι η ψαροταβέρνα "Πανόραμα" (Β’ Λιμανάκι, Δασκαλειό), το "Λάζο" (Αθηνών Σουνίου 53) και το "Μπλέξαμε" (Δροσοπούλου 9), ενώ μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε το ονειρεμένο γκιουζέλ του ζαχαροπλαστείου "Θ.Ε.Κ.Α." (Επαρχ. οδός Κερατέας - Κακής Θαλάσσης).

Τι μυαλά κουβαλάς;

Τα Μυαλά που Κουβαλάς

Η Ράιλι μεγάλωσε, είναι έτοιμη να μπει στην εφηβεία και τα κυρίαρχα μέχρι τώρα συναισθήματά της -η Χαρά, η Λύπη, ο Θυμός, ο Φόβος και η Αηδία- αιφνιδιάζονται όταν εμφανίζεται η Ανησυχία. Η οποία όμως καταφθάνει με παρέα, στο σίκουελ του πιο τολμηρού και ευρηματικού animation της Pixar "Τα Μυαλά που Κουβαλάς", βραβευμένου με το αντίστοιχο Όσκαρ. Εξίσου διασκεδαστικό και σκεπτόμενο, το καινούργιο φιλμ ανανεώνει κεφάτα μια δοκιμασμένη συνταγή, συναρπάζει τόσο το ανήλικο όσο και το ενήλικο κοινό, ενώ έχει καταρρίψει απανωτά ταμειακά ρεκόρ, καθώς με περισσότερα από 1,5 δισ. δολάρια παγκόσμιων εισπράξεων είναι η πιο πετυχημένη ταινία κινουμένων σχεδίων της κινηματογραφικής ιστορίας.

Αύγουστος με το Kids Theater

Ο Μάγκας

Το παιδικό λογοτεχνικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα "Ο Μάγκας", η ιστορία ενός αξιολάτρευτου σκύλου που διδάσκει στα παιδιά την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας, παρουσιάζεται στην επιτυχημένη παράσταση του Kids Theater σε διασκευή Μαρίας Σούμπερτ, σκηνοθετική επιμέλεια Αθανασίας Καλογιάννη και πρωταγωνιστές τους Αθανασία Καλογιάννη, Πέτρο Λιόντα, Γιώργο Μπανταδάκη, Παύλο Πιέρρο, Φιλίππα Σαματά και Χρήστο Τζιώτα. Δείτε την παράσταση στο Σινέ Αθηναία - Χαλκούτσι (18/8) και Κινηματοθέατρο Alex Cinema - Πόρτο Ράφτη (19/8).

Δυτική Αθήνα calling

Πάρκο Τρίτση

Είτε είσαι "γέννημα θρέμμα Δυτικής Αττικής" είτε όχι, το Πάρκο Τρίτση αξίζει την επίσκεψή σου, αν θες να έρθεις πιο κοντά με το πράσινο. Μέσα στην πολύ μεγάλη έκτασή του μπορείς να βολτάρεις, να κάνεις ποδηλατάδα ή και απλώς να αράξεις κάτω από τα δέντρα. Σήμα κατατεθέν του πάρκου, οι τεχνητές λίμνες με τις πάπιες.

Καλλιτεχνική διαφυγή

Cindy Sherman
© Paris Tavitian / Museum of Cycladic Art

Διαβάστε Επίσης

Τώρα που αδειάζει η Αθήνα, είναι ευκαιρία για μια βόλτα στις ωραιότερες οδούς πέριξ του κέντρου χωρίς κίνηση, κόρνες και βιασύνη. Όταν η ζέστη όμως γίνει αφόρητη, θα καταφύγουμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, 2107228321) τόσο για να ξαποστάσουμε στο καλαίσθητο café του όσο και για να γνωρίσουμε τα πρώιμα έργα της καθηλωτικής φωτογράφου Cindy Sherman, που φιλοξενούνται έως τον Νοέμβριο στο μουσείο.

Στην κωμωδία όλα είναι πιθανά…

Σεσουάρ για δολοφόνους
Γιώργος Καλφαμανώλης©
"Σεσουάρ για δολοφόνους"

Τη διαφθορά των δικαστών σχολιάζει η "Σπασμένη στάμνα" του Χάινριχ φον Κλάιστ που σκηνοθετεί και παίζει ο Γιώργος Κιμούλης με τους Τζ. Ευείδη, Αργ. Αγγέλου, Λ. Τσεσματζόγλου, Γ. Στριφτάρη, Β. Γιακουμάρο, Β. Πουλάκο (Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης 17/8, Σινέ Άλεξ - Πόρτο Ράφτη 18/8, Κηποθέατρο Νίκαιας 16/9). Τον δολοφόνο αναζητά το "Σεσουάρ για δολοφόνους" των Μπρους Τζόρνταν, Μέριλιν Έιμπραμς που παίζεται με τους Ι. Απέργη, Β. Γουλιελμάκη, Δ. Μακαλιά, Αλ. Παπατριανταφύλλου, Αρ. Πασχάλη, Χ. Χιώτη, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη (Τριανόν Cinemax - Σαρωνίδα 20/8, Κινηματοθέατρο Γέρακα 2/9, Δημοτικό Αμφιθέατρο "Θανάσης Βέγγος" - Κορυδαλλός 14/9, φωτό), ενώ την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα σατιρίζουν τα "20 Χρόνια Δελφινάριο" των Μάρκου Σεφερλή και Στέλιου Παπαδόπουλου με πρωταγωνιστή τον γνωστό κωμικό.

Επανεκδόσεις για κάθε γούστο

Όλα για τη Μητέρα μου
"Όλα για τη Μητέρα μου"

Ελληνικό καλοκαίρι χωρίς κινηματογραφικά oldies but goldies δεν γίνεται, με τον συνηθέστερο ύποπτο όλων, τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, να μας επισκέπτεται τριπλός (μαζί του και ο Τζέιμς Στιούαρτ): "Δεσμώτης του Ιλίγγου", "Σιωπηλός Μάρτυς" και "Η Θηλιά". Για όσους επιμένουν χολιγουντιανά αλλά προτιμούν κάτι λιγότερο αγωνιώδες και πολύ πιο διασκεδαστικό και μελωδικό, υπάρχει η "Υψηλή Κοινωνία", όπου οι Μπινγκ Κρόσμπι και Φρανκ Σινάτρα "μονομαχούν" τραγουδώντας Κόουλ Πόρτερ για την καρδιά της Γκρέις Κέλι. Για τους art lovers, το "Όλα για τη Μητέρα μου" του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι ένα must, όπως και για τους λάτρεις του γιαπωνέζικου σινεμά τα αριστουργηματικά "Ρασομόν", "Η Πύλη της Κολάσεως" και "Μαύρη Βροχή".

"Ηρακλής Μαινόμενος": Ένα έργο σφοδρής κριτικής

Ηρακλής Μαινόμενος

Διαβάστε Επίσης

Ο Δημήτρης Καραντζάς περιοδεύει με τον εκλεκτό θίασο αποτελούμενο από τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Γιώργο Γάλλο, Στεφανία Γουλιώτη, Ηρώ Μπέζου, Άννα Καλαϊτζίδου, Αινεία Τσαμάτη, Νίκο Μήλια και τον "Ηρακλή Μαινόμενο", ένα έργο που δεν παίζεται συχνά. Αδύναμος μπροστά στον εξουσιαστή του φαίνεται ο άνθρωπος στην τραγωδία του Ευριπίδη, όπου κεντρικό πρόσωπο είναι ο Ηρακλής. Ο ημίθεος, επιστρέφοντας από τον Άδη, ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει καταδικαστεί σε θάνατο από τον παράνομο βασιλιά της Θήβας Λύκο. Τον σκοτώνει, όμως μια μανία, σταλμένη από την Ήρα, τον στρέφει ενάντια στην οικογένειά του… Δείτε την παράσταση σε Σαλαμίνα (21/8), Λαύριο (22/8), Νέα Μάκρη (27/8), Πειραιά (28/8), Νίκαιας (30/8), Ηλιούπολη (31/8), Ηρώδειο (1/9), Βύρωνα (4 & 5/9), Αιγάλεω (7/9), Παπάγου (9/9).

Το 122 θα είναι πάντα εκεί για τους λουόμενους

Λομβάρδα
Λομβάρδα

Είσαι Αθήνα και θέλεις να κάνεις το μπανάκι σου, όμως δεν παίζει μεταφορικό. Τι κάνεις; Μα φυσικά παίρνεις το αγαπημένο καλοκαιρινό λεωφορείο του νεαρόκοσμου, το 122 (Στ. Αργυρούπολη - Σαρωνίδα) και κατεβαίνεις σε κάποια παραλία. Εμείς θα σου προτείνουμε τρεις: τα Λιμανάκια Α’ για βουτιές, την πιο ήσυχη Λομβάρδα και το Μικρό Καβούρι με την ωραία αμμουδιά του.

Best of the best

Υπέροχες Μέρες
"Υπέροχες Μέρες"

Όσοι θέλουν να κάνουν ένα catch up με τα καλύτερα της σεζόν που τελειώνει, προλαβαίνουν ακόμη να δουν (ή να ξαναδούν) ένα ευρωπαϊκό top 4 που έρχεται πακέτο από το προηγούμενο Φεστιβάλ Κανών: Χρυσός Φοίνικας (και Όσκαρ σεναρίου) για την "Ανατομία Μιας Πτώσης" της Ζιστίν Τριέ, Μεγάλο Βραβείο (και διεθνές Όσκαρ) για τη "Ζώνη Ενδιαφέροντος" του Τζόναθαν Γκλέιζερ, βραβείο αντρικής ερμηνείας για τις "Υπέροχες Μέρες" του Βιμ Βέντερς και Βραβείο της Επιτροπής για τα "Πεσμένα Φύλλα" του Άκι Καουρισμάκι.

Διπλό ραντεβού στο ΚΠΙΣΝ

ΚΠΙΣΝ
© Pelagia Karanikola

Γιορτάζουμε την Πανσέληνο του Αυγούστου (19/8), γνωστή και ως "Πανσέληνο του Οξύρρυγχου", με έναν ακόμη σινε-μαραθώνιο στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ. Από τις 9 μ.μ. μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η ομάδα του Film Pit επιλέγει σε μια βραδιά με διάχυτη 80s νοσταλγία ταινίες με ιπτάμενους εξωγήινους, αυτοκίνητα χωρίς φρένα, δράση, αγωνία και αξέχαστες ατάκες. Στις 21/8 ο Μιχάλης Καμάκας ανεβαίνει στον Φάρο για ένα ακόμη τεταρτιάτικο sunset DJ set με θέα την Ακρόπολη, απεριτίφ και χαλαρές μουσικές.

Ένα πικνίκ είναι πάντα μια καλή ιδέα

πικνίκ

Αν θέλεις να αλλάξεις παραστάσεις και να βρεθείς σε μια όαση πρασίνου χωρίς να χρειαστεί να ξεμακρύνεις και πολύ από το κλεινόν άστυ, τότε σου έχουμε έναν προορισμό σε απόσταση τριάντα λεπτών. Στα όρια της Ιπποκράτειου Πολιτείας βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Μπελέτσι. Τα νερά της μαζί με τα δέντρα ολόγυρα συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για να καθίσεις στα τραπεζάκια που υπάρχουν και να απολαύσεις στιγμές δροσιάς.

Φύση και τέχνη

Shinrin-yoku - Κολυμπώντας στο δάσος
© Maria Antelman

Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους φιλοξενεί την ομαδική έκθεση "Shinrin-yoku - Κολυμπώντας στο δάσος" και είναι μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν λίγο καλύτερα οι μικροί και μεγάλοι φιλότεχνοι τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης, αναζητώντας τα διάφορα εικαστικά έργα που κρύβονται μέσα σε υδρότοπους χελωνών, φυλλωσιές και θερμοκήπια. Μετά τις εικαστικές εξερευνήσεις το καφέ του κήπου είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση.

Βουτιά στο "Καλοκαίρι της Κάρμεν"

Καλοκαίρι της Κάρμεν

Μετά τον "Απόστρατο" ο Ζαχαρίας Μαυροειδής επιστρέφει με μια αλμοδοβαρική, ξέφρενα queer κομεντί, η οποία είναι ταυτόχρονα μια παιχνιδιάρικη σάτιρα αστικής επιβίωσης αλλά και μια τρυφερή ιστορία φιλίας. Γεμάτη απολαυστικές σινεφίλ αναφορές, καθώς ακολουθεί την καλοκαιρινή εκδρομή δύο φίλων στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, όπου ο ένας βοηθά τον άλλο στη συγγραφή ενός σεναρίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Αποχαιρετώντας τον Μάρτιν Φίλιπς και τη Τζένη Μαστοράκη

Σε έναν κόσμο που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και απαιτεί συνεχώς το νέο και το φανταχτερό, η μουσική του Μάρτιν Φίλιπς και η ποίηση της Τζένης Μαστοράκη αποτελούν ένα καταφύγιο σπάνιας ομορφιάς και διακριτικής μελαγχολίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
13/08/2024

Updated | Πού να απευθυνθείτε για βοήθεια και υποστήριξη κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στην Αττική

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα για τους πληγέντες αλλά και για όσους επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια.

Η Σάμος, ο φετινός τρύγος με εξαιρετικής ποιότητας Μοσχάτο και οι ιστορίες των παλιών αμπελουργών

Η Σάμος ξεκίνησε για τα καλά τον τρύγο με την πρωταγωνίστρια ποικιλία να βρίσκεται στην καλύτερη έκφραση της.

Το όνομα του Λευτέρη Πετρούνια θα δοθεί στο Σπίτι της Γυμναστικής

Ο χώρος που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο και με τη σειρά του θα στεγάσει το μέλλον της ελληνικής γυμναστικής θα λάβει το όνομα του τριπλού Ολυμπιονίκη, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Επιχορηγήσεις 2.006.000 ευρώ από το ΥΠΠΟ για θεατρικές παραγωγές, φεστιβάλ και εκδηλώσεις

Το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από το πρόγραμμα Δημιουργική Ελλάδα στηρίζει το θέατρο και τους δημιουργούς του.

Αρχαία Όλυνθος: Μοναδική εμπειρία περιήγησης στον χώρο και στον χρόνο

Ο εκσυγχρονισμένος χώρος πληροφόρησης της Αρχαίας Ολύνθου προσφέρει στους επισκέπτες μια πρωτοποριακή και διαδραστική εμπειρία εξερεύνησης της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής.

Ανέμελο καλοκαίρι στην πόλη με το Go For More της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα έχει τη λύση για να περάσετε όμορφα ακόμα και μέσα στην πόλη.