"Ο Γκρεμιστής": O Κώστας Μακεδόνας ερμηνεύει τον κύκλο τραγουδιών του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Τα τραγούδια του album «Ο Γκρεμιστής» κυκλοφορούν σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σε φυσικό προϊόν.

Δημήτρης Παπαδημητρίου - Κώστας Μακεδόνας

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Κώστας Μακεδόνας παρουσιάζουν τον κύκλο οκτώ λαϊκών τραγουδιών που απαρτίζουν το album με τίτλο "Ο Γκρεμιστής". Ο τίτλος έρχεται απ’ ευθείας από το μνημειώδες ποίημα του Κωστή Παλαμά. Ένα ποίημα-οργισμένη ελεγεία, το απόλυτα ιδεολογικό υπόβαθρο για την κοινωνική Επαναστατικότητα. Τραγούδι που πρωτοπαρουσιάστηκε στον "Μεγάλο Αιρετικό" Α’ μέρος, μαζί με τους εμβληματικούς "Αποχρωματισμούς" του Βύρωνος Λεοντάρη. Δίπλα τους ένα συγκλονιστικό τραγούδι αγάπης και μεταφυσικής σύνδεσης του ενήλικου παιδιού με την μητέρα του: "Η Στοργή Σου με Προσμένει" του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη.

Κώστας Μακεδόνας

Ωστόσο την μερίδα του λέοντος έχει ο Μάνος Ελευθερίου με μερικά από τα υπέροχα στιχουργήματα-παρακαταθήκη που άφησε στον Δημήτρη Παπαδημητρίου με την εντολή να τα παρουσιάσει σταδιακά και αρκετά χρόνια "αργότερα". "Ο Μεγάλος", "Μια Νύχτα που’ χα Κρίση", "Με το Μαχαίρι στο Λαιμό", "Τρεις Νύχτες νήστεψα νερό (και δέκα τ ’όνομά σου)". Τέλος "Οι Σταθμάρχες", τραγούδι "παραγγελία" από τον ίδιο τον Μάνο Ελευθερίου στον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Για τον δίσκο αυτό ο συνθέτης του λέει: "Μια οκτάδα Λαϊκών Τραγουδιών, έτσι όπως αξίζει να τα εννοεί κανείς:  Από το ατόφιο αισθητικό ύφος έως το μεγάλο, ανεπιτήδευτο συναίσθημα. Από το θυμόσοφο χιούμορ έως την επαναστατική δίψα. Αυτήν που μόνο ποιητές όπως ο Κωστής Παλαμάς μπορούν να οραματισθούν και μόνο οι λαοί, όπως οι Έλληνες, μπορούν να πραγματώσουν. Και όλα με την ερμηνεία του Κώστα Μακεδόνα. Ενός μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, έτσι όπως αξίζει να εννοούμε τις έννοιες μεγάλος και λαϊκός".

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Antart, με την παλιά και "ανθρώπινη" μέθοδο: όλοι οι μουσικοί έπαιξαν ταυτόχρονα, στον ίδιο χώρο και με διεύθυνση ορχήστρας. Έπαιξαν οι μουσικοί Μαριλένα Δωρή (φλάουτο), Τίνα Δεσύλλα (όμποε, αγγλικό κόρνο), Νικόλ Πέππα (κλαρινέτο), Αντώνης Λαγός (γαλλικό κόρνο), Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος (τρομπόνι), Δημήτρης Κοντός (κρουστά), Θάνος Μιχαηλίδης (drums), Γιώργος Καραγιάννης (μπουζούκι, τζουρά), Ευριπίδης Ζεμενίδης (ακουστική κιθάρα), Χρυσόστομος Καραντωνίου (κλασική κιθάρα), Γιώργος Γουμενάκης (μαντολίνο),  Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Κωστής Θέος (τσέλο), Παρασκευάς Κίστος (ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο). Δεύτερες φωνές έκαναν ο Γιώργος Φλωράκης και η Βερόνικα Δαβάκη. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Υπεύθυνοι ήχου ήταν ο Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο Νίκος Παππάς ενώ η τελική επεξεργασία του ήχου και των μίξεων έγιναν στα City Studios. Η εικονογράφηση και ο σχεδιασμός εξωφύλλου έγιναν από τον Μανόλη Σπορίδη και οι φωτογραφίες είναι του Alex Kat. Μία παραγωγή από το Ελληνικό Σχέδιο. Τα τραγούδια του album "Ο Γκρεμιστής" κυκλοφορούν σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και σε φυσικό προϊόν (cd και βινύλιο) από την Panik Records και το Ελληνικό Σχέδιο.

Ακούστε ολόκληρο το album στο YouTube εδώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

6+1 τραγούδια του Γιάννη Κότσιρα που γεννήθηκε σαν σήμερα (5/10)

Με αφορμή τα γενέθλια του αγαπημένου Έλληνα τραγουδιστή, ακούμε ξανά εφτά κομμάτια του.

05/10/2024

Διάσημοι συντελεστές απογειώνουν όπερες… outsiders σε Σάλτσμπουργκ και Πέζαρο

Υψηλές θερμοκρασίες, υψηλού επιπέδου παραστατικές εμπειρίες και προσέλευση κοινού απ’ όλο τον κόσμο σφράγισαν τα δύο σημαντικότερα ευρωπαϊκά θερινά μουσικά φεστιβάλ σε Σάλτσμπουργκ και Πέζαρο, τα οποία παρακολούθησε και φέτος το "α".

To φαινόμενο NEMO για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Nemo κέρδισε τις καρδιές των μουσικόφιλων με την εξαιρετική ερμηνεία του "The Code" στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024.

"Moon Music": Ο Chris Martin μιλάει για το "τελευταίο κεφάλαιο" των Coldplay

Ο frontman ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο περιοδικό ΝΜΕ ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του συγκροτήματος.

Ρεσιτάλ σπουδαίων πιανιστών (Καντορό, Βόλοντος) και 9η Συμφωνία του Μάλερ από Φιλαρμονική Βιέννης- Νέλσονς στο Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ

Το Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, ένα από τα πιο εμβληματικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, γιορτάζει τη μεγάλη παράδοση της κλασικής μουσικής μέσα από ποικιλία εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν όπερα, συμφωνική και θρησκευτική μουσική, καθώς και έντεχνο τραγούδι.

Οι La Femme προσγειώνονται ξανά στην Αθήνα

Το γαλλικό φαινόμενο έρχεται στο "Universe" για ένα ατελείωτο πάρτι.