Όσα θα δούμε στην 17η Αντιρατσιστική Γιορτή

Η διήμερη διοργάνωση ανοίγει τις πύλες της στο Αθλητικό Κέντρο Ρουφ, φέρνοντας κοντά μεταναστευτικές οργανώσεις, συλλογικότητες και κινήσεις σε ένα κοινό αγώνα αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Ελένη Τσαλιγοπούλου
     

Η 17η Αντιρατσιστική Γιορτή ανοίγει τις πύλες της το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτέμβρη 2024, στο Αθλητικό Κέντρο Ρουφ στην Πειραιώς 162. Για να δώσει φωνή σε όσες και όσους δεν έχουν. Για να γίνει για μία ακόμη χρονιά μία μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, συνεύρεσης και κοινού αγώνα για δεκάδες μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις, εργατικά σωματεία, ομάδες δικαιωμάτων, φεμινιστικές, lgbtqi+ και αναπηρικές συλλογικότητες.  

Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Με πάνω από 10.000 προσφυγ(ισσ)ες και μετανάστ(ρι)ες να έχουν περάσει από τα θρανία του ΚΣΜ, από τα πρώτα χρόνια των αιθουσών του Κολωνού, μέχρι και σήμερα στο χώρο που λειτουργούμε ήδη εδώ και έξι χρόνια στην πλατεία Αυδή. Είμαστε περήφανοι/ες/α που όλα αυτά τα χρόνια καταφέραμε να αποδείξουμε πως όχι μόνο "μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί", αλλά και να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε και να πετύχουμε νίκες για μία ζωή με αξιοπρέπεια που να μας χωράει όλες, όλους και όλα.  

 Μας καλούν στην 17η Αντιρατσιστική Γιορτή για να συζητήσουμε, να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε για όλα αυτά που μας στερούν, αλλά μας ανήκουν. Για μία ζωή χωρίς εθνικισμό και φασισμό, ρατσισμό, σεξισμό και ομοφοβία. Για έναν κόσμο ελεύθερης μετακίνησης, δικαιοσύνης και ισότητας. Με όπλο μας την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα.  

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, η γιορτή ξεκινά με συναυλίες από τις 8.30 μ.μ. Στη σκηνή θα ανέβουν οι Encardia, η Ελένη Τσαλιγοπούλου με την μπάντα της, και ο Δημήτρης Μητσοτάκης με τους "112". Αργότερα, θα ακολουθήσει ένα Ικαριώτικο Γλέντι με τον Νίκο Κόχυλα στο βιολί, τον Αστέρη Κωνσταντίνου στο λαούτο, την κιθάρα και το τραγούδι, τον Πέτρο Ράπτη στο μπουζούκι και το τραγούδι, και τη Ρένα Τοπαλίδου στο τραγούδι.

Στις 7 το απόγευμα, στον χώρο συζητήσεων θα διεξαχθεί μια συζήτηση με θέμα "Ρατσιστικές πολιτικές και ακροδεξιά απειλή σε Ελλάδα και Ευρώπη". Ομιλητές θα είναι ο Ιάσονας Αποστολόπουλος (ακτιβιστής – διασώστης), η Ελένη Μήτσου από το Antinazi Zone, η Αλβανίδα ακτιβίστρια Λιλιάνα Σαλίαϊ, και ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Γιώργος Τσιάκαλος. Στη συζήτηση θα παρέμβουν πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Στέλιος Φαζάκης από την Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό". Στις 8:00 μ.μ., η Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου θα συντονίσει το ποιητικό εργαστήρι με τίτλο "Το φως ανάμεσα. Γραφές αλληλεγγύης".

Ο παιδότοπος θα ανοίξει από τις 6 το απόγευμα. Από τις 6:00 έως τις 7:30, το "Σκασιαρχείο" θα πραγματοποιήσει παιδαγωγικές δράσεις και ένα εργαστήρι ραδιοφώνου όπου τα παιδιά θα φέρουν τα δικά τους τραγούδια για να φτιάξουν τη δική τους εκπομπή. Από τις 7:30 έως τις 8:30, η ΑΜΚΕ REVMA θα οργανώσει αφήγηση ιστοριών για την καθημερινή ζωή των Τσιγγάνων, με διαδραστικές δραστηριότητες. Στις 8:30 μ.μ., η Ελένη Αναστασιάδου θα ηγηθεί της δράσης "Μηνύματα Ειρήνης στον Ουρανό: Λευτεριά στην Παλαιστίνη", όπου θα στείλουμε μηνύματα ειρήνης και ελευθερίας για την Παλαιστίνη. Τέλος, από τις 9:30 έως τις 10:30, η Χριστίνα Ίνσουπ θα παρουσιάσει το παιχνίδι δράσης "Κυνηγώντας την Αλήθεια – Ανακαλύπτοντας Μυστικά".

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, η Hip Hop σκηνή θα ανοίξει στις 8:00 το βράδυ με τους Φράξια, Ravita Brando x dj micro, Mc Yinka, Aeon x Παλιάτσος και Sponty. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ένα παραδοσιακό γλέντι με τα "Ματζούνια" που αποτελούνται από τη Δάφνη Παπαστρατή στο κλαρίνο και φωνή, τον Θάνο Γεωργόπουλο στο βιολί και φωνή, τον Δημήτρη Αθανασόπουλο στο λαούτο και φωνή, και την Κατερίνα Ελευθερίου στα κρουστά.

Στις 7:00 το απόγευμα, στον χώρο συζητήσεων θα πραγματοποιηθεί μια συζήτηση με θέμα "Λευτεριά στην Παλαιστίνη: Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη". Οι ομιλητές θα είναι ο Μιχιάρ Εκτάμι από την Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων, ο Νίκος Γιαννόπουλος από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, και ο Χρήστος Κουρνιώτης από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό. Θα παρέμβουν εκπρόσωποι από την Αναμέτρηση, το Νέο Αριστερό Ρεύμα, την ΟΚΔΕ – Σπάρτακος, και την Π.Ο. Κόκκινο Νήμα. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αθηνά Σκαμπά από την Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό".

Ο παιδότοπος θα ανοίξει και πάλι από τις 6 το απόγευμα. Από τις 6:00 έως τις 7:30, η ομάδα "ArtCanAct” θα παρουσιάσει σωματικό θέατρο για παιδιά. Στις 7:30 έως τις 9:00, η συγγραφέας Κατερίνα Μακαντάνη θα αφηγηθεί το βιβλίο της "Ράβοντας, όλα τα ΜΠΟΡΩ" και θα παίξει παιχνίδια με τα παιδιά. Επίσης, θα υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου της. Τέλος, από τις 9:00 έως τις 10:00, η Χριστίνα Ίνσουπ θα επιστρέψει με το παιχνίδι δράσης "Κυνηγώντας την Αλήθεια – Ανακαλύπτοντας Μυστικά".

Στον χώρο της Γιορτής θα συνυπάρχουν:   

Έκθεση Πολιτικής Γελοιογραφίας µε την συμμετοχή γνωστών σκιτσογράφων. Ανάμεσά τους οι Δήμητρα Αδαμοπούλου, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Θωμάς Κεφαλάς, Γιώργος Μικάλεφ, Βαγγέλης Χερουβείμ, Je m’ en fou art, John Antono, Soloup, The Rabbit Knows.  

Έκθεση Φωτογραφίας µε την συµµμετοχή γνωστών φωτογράφων. Μεταξύ τους οι  Αργυρώ Αναστασίου, Νικόλας Γεωργίου, Ελένη Γρηγοράτου, Μάριος Λώλος, Άννα Παντελιά, Λευτέρης Παρτσάλης.  

Διεθνής κουζίνα με γεύσεις από Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, Νιγηρία, Πακιστάν, Σουδάν, Τουρκία και Φιλιππίνες.  

Στο Αθλητικό Κέντρο Ρουφ θα στηθούν περίπτερα µεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, LGBTQI και γυναικείων οργανώσεων, εργατικών σωματείων, εντύπων και διαδικτυακών ΜΜΕ, κινήσεων δικαιωμάτων, αναπηρικών συλλογικότήτων, θεραπευτικών κοινοτήτων, λαϊκών συνελεύσεων, πρωτοβουλιών αντίστασης, τοπικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων νεολαίας. Θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλείo, ταβέρνα, και µπαρ. Ο χώρος θα είναι φιλικός και προσβάσιμος για ανάπηρα άτομα. Οικονομική ενίσχυση μίας μέρας 5 Ευρώ, για το διήμερο 8 Ευρώ.  Είσοδος ελεύθερη για ανέργους-ες-α.  

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

17η Αντιρατσιστική Γιορτή

  • Φεστιβάλ

Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια λειτουργίας του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και με αυτή την αφορμή στήνεται μια μεγάλη γιορτή αλληλεγγύης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τα μουσικά ραντεβού που δεν θα χάσουμε αυτή την εβδομάδα

Αυτές είναι οι συναυλίες και τα φεστιβάλ που δεν θα χάσουμε τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
26/09/2024

Δυο βραδιές για τον τον Django Reinhardt

Το Gypsy Jazz Trio του Κ. Μητρόπουλου έρχεται στο Theatre of the No

Έκτακτο: Η Μαρινέλλα λιποθύμησε στη σκηνή του Ηρωδείου

Η σπουδαία καλλιτέχνιδα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η συναυλία αναβλήθηκε.

Το δώρο που μας έκανε η Rosalía για τα γενέθλιά της

To ποπ φαινόμενο γιορτάζει τα γενέθλια της με το νέο single "Omega" σε συνεργασία με τον ανερχόμενο Ralphie Choo.

Διπλό ραντεβού με τον Saske στον Λυκαβηττό

Την πρώτη μέρα, ο ράπερ θα παρουσιάσει το νέο του άλμπουμ ενώ, την επόμενη, θα φιλοξενήσει στο Saskepticism Festival ένα εκρηκτικό rap line-up.

Συναυλίες Candlelight: Μουσικές ιστορίες από Queen, Coldplay και άλλους καλλιτέχνες υπό το φως των κεριών

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα υπερθέαμα που συνδυάζει τις εμβληματικές μελωδίες κορυφαίων καλλιτεχνών με την ατμόσφαιρα των κεριών στο ιστορικό Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Ακούσατε το νέο live E.P. των National;

Η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας τους στη Ρώμη από τον περασμένο Ιούνιο θα κυκλοφορήσει σε ένα διπλό live album.