3 ισπανόφωνοι ΛΟΑΤΚΙ+ τραγουδιστές για να ανακαλύψεις αυτό το καλοκαίρι

Ο ήχος και μόνο της γλώσσας της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής μάς ξυπνάει το καλοκαιρινό μουντ. Με την αφορμή αυτή, σου προτείνουμε τρία ισπανόφωνα αστέρια που αξίζουν να μπουν στο ραντάρ σου.

Κολάζ Ισπανόφωνη μουσική

Στο καλοκαίρι πηγαίνει πολύ η μουσική: είτε χαλαρώνεις στο σπίτι είτε πίνεις το κοκτέιλ σου στην πόλη ή στον τόπο όπου σε φιλοξενεί, η απόλαυση χαλαρών και μελωδικών κομματιών ταιριάζει γάντι με τα ζεστά μεσημέρια ή τις ατέλειωτες νύχτες. Ποια γλώσσα, όμως -την οποία φαίνεται ότι αγαπάμε πολύ- κυριαρχεί με το που αποχαιρετίσουμε την άνοιξη; Μα φυσικά τα ισπανικά, στα οποία (προσπαθούμε να) τραγουδάμε κάθε καλοκαίρι το θερινό χιτ που θα μας έρθει από Ισπανία ή Λατινική Αμερική.

Με την αφορμή αυτή, συγκεντρώσαμε παρακάτω τρεις ισπανόφωνους ΛΟΑΤΚΙ+ τραγουδιστές, τους οποίους αξίζει να ανακαλύψεις (αν δεν το έχεις κάνει ήδη): τη μελωδική Kali Uchis, την experimental Arca και τον καθαρόαιμο ρεγκετονέρο La Cruz. Μαζί, έχουμε συμπεριλάβει και τρία τραγούδια τους, που θα αποτελέσουν την αρχή για τις νέες μουσικές σου εξερευνήσεις.

Kali Uchis

Kali Uchis

Μπορεί κάποια στιγμή να το έχεις πετύχει κι εσύ σκρολάροντας στην "ατέλειωτη” οθόνη του Tik Tok ή -αν είσαι πιο "καμένος"- των YouTube Shorts: ξένοι μουσικοί να τραγουδούν ή να ραπάρουν το παιδικό παραμύθι "Llama Llama Red Pajama” στο πλαίσιο του challenge μιας ραδιοφωνικής εκπομπής. Εκεί ήταν που άκουσα για πρώτη φορά τη μεθυστική φωνή της Kali Uchis, χωρίς να ξέρω ότι η μελωδία πάνω στην οποία τραγουδούσε τις περιπέτειες του μικρού λάμα άνηκε σε δικό της τραγούδι. Ήταν το υπνωτικό "I wish you roses” και πια ήταν επίσημο: ένα νέο μουσικό κόλλημα είχε μόλις κάνει την εμφάνισή του.

 

Τα κυρίως δίγλωσσα τραγούδια της Uchis -που κατάγεται από τις ΗΠΑ και την Κολομβία- ξεχωρίζουν για την R&B ψυχή τους, που συνδυάζεται με ένα χαλαρό στυλ, ονειρική διάθεση αλλά και ερωτισμό.

 

Το "τικ-τοκικό”

 

Το feelgood

 

Το αισθησιακό

 

Bonus: Στις 9/8, η Kali ανακοίνωσε νέα μουσική κυκλοφορία!

 

Arca

Arca

Η ρεγκετόν είναι το είδος που οι περισσότεροι ταυτίζουν αμέσως με την ισπανόφωνη μουσική -αν και πολύ προβληματιστήκαμε τελευταία για το αν την είχαμε και στο δικό μας χωριό... Το είδος, πράγματι, είναι χαρακτηριστικό αυτού που αποκαλούμε "λάτιν μουσική”, αποτελώντας κάτι σαν τη δική μας τραπ (τόσο στην αποδοχή όσο και στο ύφος του). Υπάρχει, όμως, μία καλλιτέχνιδα από τη Βενεζουέλα που έχει πάρει το οικείο μας στιλ του "Gasolina” και του "Yo Voy” και το έχει ταξιδέψει σε πολύ ιδιαίτερες ατραπούς. Κρατώντας το χαρακτηριστικό μπιτ, που χαρίζει στο τραγούδι μια αναγνωρίσιμη και εθιστική στις επαναλήψεις της ρυθμικότητα, η Arca μπολιάζει τη ρεγκετόν της με στοιχεία ηλεκτρονικής και experimental μουσικής αλλά και με visuals και στίχους που έχουν αναφορές στην τρανς ταυτότητά της. 

 

Το "2 σε 1"

 

Το διάσημο feat

 

Το απόκοσμο

La Cruz

La Cruz

Μπορεί τα ρεγκετόν αλλά και γενικότερα τα λάτιν κομμάτια να μας ξεσηκώνουν και να πηγαίνουν πολύ με την καλοκαιρινή μας διάθεση, όμως ας το παραδεχτούμε: το αποκλειστικά ετεροκανονικό τους βλέμμα είναι πια κάπως περιοριστικό. Με πιο απλά λόγια, υπάρχουν κι άλλες ιστορίες ανθρώπων που μπορούν να ακουστούν πέρα από το χιλιοστό τραγούδι-ερωτικό κάλεσμα που απευθύνει ένας άντρας σε μια γυναίκα. Και εδώ είναι που έρχεται για να φέρει την ανανέωση και να ταράξει τα νερά -όντας απλά και μόνο αυτός που είναι- ο Alfonso La Cruz. Ο 29χρονος ανοιχτά γκέι καλλιτέχνης από τη Βενεζουέλα προσφέρει την ξεσηκωτική και χορευτική ρεγκετόν και λάτιν ποπ που μας παρασύρει στο ρυθμό, με στίχους που μιλούν για γνωριμίες με άντρες πάνω στον χορό αλλά και βίντεο κλιπ με ημίγυμνους μποξέρ στα αποδυτήρια.

 

Το άκρως χορευτικό

 

Το προβοκατόρικο

 

Το καινούργιο

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Χατζηφραγκέτα "ξαναχτυπούν" στην Αθήνα

Το αχτύπητο δίδυμο Φραγκιαδάκη – Χατζηγιάννης έρχεται με full-band σύνθεση και άκρως καλοκαιρινή διάθεση στο Θέατρο Βράχων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/08/2024

Ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Γιάννης Κότσιρας live στην παραλία Βαγιωνιάς

Μουσικές βραδιές στην παραλία της Αρχαίας Επιδαύρου.

Οι Aerosmith ακύρωσαν όλες τις συναυλίες της περιοδείας τους

Το "τέλος εποχής" για το επιτυχημένο συγκρότημα φαίνεται να ήρθε πιο νωρίς από ότι περιμέναν όλοι λόγω τραυματισμού του τραγουδιστή Στίβεν Τάιλερ.

Μιχάλη και Χρήστο Καλκάνη, τι φέρνουν οι Seeds στο Kournos Music Festival στη Λήμνο;

Οι resident artists του 4ου Kournos Music Festival μιλάνε στο "α" για όσα πρόκειται να παρουσιάσουν με όχημα το νέο τους σχήμα Seeds.

Το 11ο Φεστιβάλ Ελάτειας είχε μουσική, φύση και όνειρο

Από απίστευτες live εμφανίσεις μέχρι ανεπανάληπτες στιγμές camping, σας μεταφέρουμε τον παλμό και την ενέργεια που μας κατέκλυσαν στην Ελάτεια.

Μουσική πανσέληνος στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Απολαύστε μια μαγευτική μουσική βραδιά με θέα την Ακρόπολη και ερμηνείες σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών.