Μιχάλη και Χρήστο Καλκάνη, τι φέρνουν οι Seeds στο Kournos Music Festival στη Λήμνο;

Οι resident artists του 4ου Kournos Music Festival μιλάνε στο "α" για όσα πρόκειται να παρουσιάσουν με όχημα το νέο τους σχήμα Seeds.

Seeds

Οι Seeds, το νεοσύστατο ντουέτο των αδελφών Μιχάλη και Χρήστου Καλκάνη, προσγειώνονται τον φετινό Αύγουστο στη Λήμνο ως resident artists του 4ου Kournos Music Festival. Tα δυο αδέρφια, που θα κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο τον Ιανουάριο του 2025, συμμετέχουν σε τρεις ξεχωριστές παραγωγές του Φεστιβάλ με κεντρικό θεματικό άξονα τα Ζώα, στις όποιες θα αποκαλύψουν τον ηχητικό κόσμο τους όπου συνυπάρχουν τα ακουστικά ηχοχρώματα του κοντραμπάσου, του κλαρινέτου και του πιάνου με ηλεκτρονικούς ήχους.  

Διαβάστε Επίσης

Στις 8/10, οι Seeds συμμετέχουν στη μουσικoεικαστική performance "L’ascension du Mont Ventoux / Lemnos" στις Σαρδές Λήμνου που δημιούργησε ο σπουδαίος Γάλλος κουκλοπαίχτης Renaud Herbin, τακτικός συνεργάτης του Φεστιβάλ της Αβινιόν, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα. Στις 10/8, θα τους δούμε στη Φισίνη Λήμνου στη μουσικοχορευτική performance "Cuniculus/ Aγριοκούνελα" σε χορογραφία και ερμηνεία Αντώνη Βαή. Τέλος, στις 11/8, συμμετέχουν στην πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της όπερας "O Βασιλιάς βοσκός" του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ που θα φιλοξενηθεί στο χωριό Κορνό της Λήμνου, σε διασκευή, ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση Ανδρέα Λεβισιανού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Kournos Music Festival έχει η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή που δημιουργήθηκε από τη λημνιακής καταγωγής μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη και την υψίφωνο Λητώ Μεσσήνη. Σημειώνεται ότι όλες οι δράσεις του Kournos Music Festival πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.

Kournos Music Festival
© Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης

Τι φέρνουν οι Seeds ως resident artists στο φετινό Kounos Music Festival; 
Χμμ.. τα μαγιό τους! (γέλια). Οι Seeds έρχονται στο νησί πρώτα από όλα έτοιμοι να αφεθούν και να επηρεαστούν από τον ξεχωριστό αυτό τόπο, τους ανθρώπους, την πανίδα και την ιστορία του. Φέρνουν μαζί τους ανοικτή διάθεση για πειραματισμό και συνομιλία της μουσικής τους με άλλες τέχνες. Με το σχήμα αυτό μέσα σε ένα χρόνο και κάτι έχουμε συμμετάσχει σε σημαντικά Φεστιβάλ όπως το Jazz Ahead της Βρέμης, το Aglan Jazz της Λευκωσίας, το Athens City Festival κ.α. Το Kournos Music Festival αποτελεί για εμάς το ιδανικό επόμενο βήμα αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η συμμετοχή μας σε αυτό δεν μένει σε μία μόνο εμφάνιση αλλά δουλεύουμε και συνδιαμορφώνουμε τρία projects παρέα με πολύ ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Η προετοιμασία και οι πρόβες μας έχουν ξεκινήσει ήδη και είμαστε ευγνώμονες για τη συμμετοχή μας σε όλο αυτό! 

Πως θα χαρακτηρίζατε το κράμα των ήχων που θα παρουσιάσετε στη διάρκεια του φεστιβάλ; 
Η μουσική μας έχει αναφορές από την κινηματογραφική μουσική, την ηλεκτρονική και την Ευρωπαϊκή neoclassical σκηνή, αλλά και τις δικές μας παραδοσιακές μουσικές. Η βασική μουσική εκπαίδευση μας έγινε μέσα από την κλασική μουσική, αλλά η εξερεύνηση και άλλων μουσικών κόσμων ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία και για τους δυο μας, αφού μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι που το πικάπ έπαιζε μουσικές από Keith Jarrett, Jan Garbarek και Pink Floyd μέχρι Χατζιδάκη και Τσιτσάνη. Μέσα από τους ακουστικούς ήχους του κοντραμπάσου, του κλαρινέτου, του πιάνου αλλά και των ηλεκτρονικών ήχων στοχεύουμε σε έναν ήχο αυθεντικό, ευγενικό, εύθραυστο αλλά και ταυτόχρονα δυναμικό. 

Seeds

Τι απαιτήσεις και δυσκολίες έχει η συμμετοχή σας σε τρεις ετερόκλητες παραγωγές του Φεστιβάλ, από χορευτική περφόρμανς μέχρι όπερα; 
Ναι, είναι αλήθεια είναι ότι η καθεμία από τις παραγωγές που συμμετέχουμε έχει το δικό χαρακτήρα και αυτό αποτελεί μια πολύ ωραία αλλά και δύσκολη πρόκληση για εμάς. Στην παραγωγή "Cuniculus / Αγριοκούνελα" με τον χορογράφο Αντώνη Βαή που θα παρουσιαστεί στις 10/8 ο κύριος ηχητικός κορμός είναι μουσικές των Seeds, προσαρμοσμένες φυσικά στην παράσταση. Στις άλλες δύο παραγωγές έπρεπε πρώτα από όλα να ερευνήσουμε το concept και στη συνέχεια να συζητήσουμε με τους υπόλοιπους συνεργάτες, έτσι ώστε να βρούμε τον χώρο μας ως μουσικοί και ως σχήμα. Να βρούμε δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχθούμε σε κάθε μία από αυτές τις παραγωγές, προκειμένου να εναλλάσουμε ρόλους, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και το στοιχείο της δικής μας ταυτότητας, ως Μιχάλης, Χρήστος ή Seeds. Σε όλη αυτή τη διαδικασία τα εργαλεία μας ήταν και είναι τα διαφορετικά ηχοχρώματα, ο ακουστικός ήχος των οργάνων μας ή ο processed ήχος με τη χρήση effects, loοps και πάνω από όλα το ταξίδι που έχουμε κάνει και οι δυο μας έως τώρα στους διαφορετικούς μουσικούς κόσμους. 

Τι θα ακούσουμε στις Σαρδές Λήμνου στην περφόρμανς "L’ascension du Mont Ventoux / Lemnos" που ετοιμάζει ο Γάλλος κουκλοπαίχτης Renaud Herbin; 
Ο Renaud Herbin είναι ένας καλλιτέχνης με ξεχωριστή αισθητική, ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους κουκλοπαίχτες και ένας πολύ ζεστός άνθρωπος. Η μουσική μας, αφήνει χώρο για συνομιλία με άλλες τέχνες και χάρηκα ιδιαίτερα για το γενναιόδωρο feedback που μας έστειλε αμέσως μόλις τις άκουσε. Μαζί του θα δουλέψουμε αρκετές μέρες στο νησί, θα συλλέξουμε υλικά, θα γνωρίσουμε παραγωγούς και κτηνοτρόφους και παράλληλα θα κάνουμε τις πρόβες μας χτίζοντας βήμα-βήμα την site-specific παράσταση "L’ascension du Mont Ventoux / Lemnos". Όλο αυτό είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία για εμάς και έτσι είναι μια συνεργασία για την οποία ανυπομονούμε! 

​​Kournos Music Festival 2024
© Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον χορογράφο Αντώνη Βαή στο νέο έργο  "Cuniculus/ Aγριοκούνελα", εμπνευσμένο από τα αγριοκούνελα της Λήμνου; Τα αγριοκούνελα χορεύουν τζαζ; 
Δεν ξέρω αν θα λέγαμε ότι ο ήχος των Seeds είναι τζαζ, αν και σίγουρα έχει στοιχεία από τον κόσμο της, από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε τον αυτοσχεδιασμό ως εργαλείο. H συνεργασία μας με τον Αντώνη Βαή είναι κάτι σαν δώρο για εμάς. Μας ιντριγκάρει πολύ η συνομιλία της μουσικής μας με άλλες τέχνες, και όσον αφορά την κίνηση και τον χορό, μπορεί και εγώ και ο Χρήστος ως μονάδες να έχουμε κάνει αντίστοιχες συνεργασίες, αλλά ως Seeds ήταν η πρώτη φορά και το απολαμβάνουμε ιδιαίτερα! Χαρήκαμε πολύ που ο Αντώνης κλίκαρε από την αρχή με τις μουσικές μας και ανυπομονούμε πριν κάθε πρόβα για το σωματικό - πνευματικό ζέσταμα μας που κάνουμε μαζί του. Είναι ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, με πολύ ανοιχτή διάθεση για συνεργασία, και βοήθησε πολύ σίγουρα ότι είχε ξανασυνεργαστεί με μουσικούς στο παρελθόν. Ξεχωρίζω κάποιες στιγμές στις πρόβες μας που συνειδητοποιούσαμε ότι είναι κάποιες βασικές αρχές που ισχύουν και για τις δύο αυτές τέχνες. Για να μην πω στη ζωή (γέλια). Όπως για παράδειγμα το πόσο σημαντικό είναι ότι κάνεις, να το κάνεις με μια χαλαρότητα στο σώμα, χωρίς ένταση και να στοχεύεις προς την απόλαυση της κίνησης και της διαδρομής προς το στόχο, παρά την επίτευξη του.. 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ,  θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη και η όπερα "Ο βασιλιάς βοσκός" του Γκλουκ. Πως θα περιγράφατε το έργο; 
Το λιμπρέτο του Metastasio έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή με ανατροπές στην οποία μπλέκονται ο Μέγας Αλέξανδρος, ο βοσκός που έγινε βασιλιάς, οι αμφιταλαντεύσεις των ηρώων ανάμεσα στον έρωτα, το καθήκον…. Η μουσική του Γκλουκ γράφτηκε στην πιο ώριμη περίοδο του συνθέτη, και ο Αντρέας Λεβισιανός έχει κάνει πολύ ωραία δουλειά διασκευάζοντας το για δύο κλασικές φωνές, κλαρινέτο, κοντραμπάσο και electronics. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις πρόβες μας και ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σας έναν ήχο ο οποίος έχει ως βάση την κλασική μουσική αλλά αγγίζει σε στιγμές την ατμοσφαιρική Ευρωπαϊκή ηλεκτρονική σκηνή.

SEEDS

Επιλέξτε ένα τραγούδι ως ιδανικό σάουντρακ για τη Λήμνο…
Θα πούμε το "Deny" της Yasmine Hamdan. Είναι ένα κομμάτι με πολύ ωραίο groove και οι στίχοι-τραγούδι της Yasmine που είναι στα Αραβικά ταιριάζουν πολύ ωραία με τη μουσική! Το ακούγαμε στο αμάξι παρέα με την Αναστασία Κότσαλη και τη Λητώ Μεσσήνη την πρώτη μέρα της περιπλάνηση μας στο νησί, τους άρεσε πολύ και θα θέλαμε να τους το αφιερώσουμε και να τους ευχαριστήσουμε και από εδώ για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συμμετέχουμε σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο Φεστιβάλ. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Χατζηφραγκέτα "ξαναχτυπούν" στην Αθήνα

Το αχτύπητο δίδυμο Φραγκιαδάκη – Χατζηγιάννης έρχεται με full-band σύνθεση και άκρως καλοκαιρινή διάθεση στο Θέατρο Βράχων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/08/2024

Ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Γιάννης Κότσιρας live στην παραλία Βαγιωνιάς

Μουσικές βραδιές στην παραλία της Αρχαίας Επιδαύρου.

3 ισπανόφωνοι ΛΟΑΤΚΙ+ τραγουδιστές για να ανακαλύψεις αυτό το καλοκαίρι

Ο ήχος και μόνο της γλώσσας της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής μάς ξυπνάει το καλοκαιρινό μουντ. Με την αφορμή αυτή, σου προτείνουμε τρία ισπανόφωνα αστέρια που αξίζουν να μπουν στο ραντάρ σου.

Οι Aerosmith ακύρωσαν όλες τις συναυλίες της περιοδείας τους

Το "τέλος εποχής" για το επιτυχημένο συγκρότημα φαίνεται να ήρθε πιο νωρίς από ότι περιμέναν όλοι λόγω τραυματισμού του τραγουδιστή Στίβεν Τάιλερ.

Το 11ο Φεστιβάλ Ελάτειας είχε μουσική, φύση και όνειρο

Από απίστευτες live εμφανίσεις μέχρι ανεπανάληπτες στιγμές camping, σας μεταφέρουμε τον παλμό και την ενέργεια που μας κατέκλυσαν στην Ελάτεια.

Μουσική πανσέληνος στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Απολαύστε μια μαγευτική μουσική βραδιά με θέα την Ακρόπολη και ερμηνείες σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών.