The Legend of Tarzan

Ταινία συζητήσιμη, οικιακή έκδοση οπτικοακουστικά συναρπαστική

Ως φιλμ αυτό καθ' αυτό το The Legend of Tarzan μπορεί να μην είναι το αριστούργημα που θα αποσπάσει ενθουσιώδη σχόλια από τους πάντες, λοιπόν, αλλά από τεχνικής πλευράς η μεταφορά του στο οικιακό περιβάλλον κινείται στον εκ διαμέτρου αντίθετο άξονα. Η εικόνα του Blu-ray είναι ολοφάνερα φροντισμένη έτσι ώστε ν' αναδεικνύει τις μακρινές λήψεις, τις εντυπωσιακές σεκάνς και την ατμοσφαιρική φωτογραφία: συμπαγής, στιλπνή και λεπτομερής, η εικόνα αυτή έχει μεν υποστεί για λόγους δημιουργικούς και λειτουργικούς επεξεργασία αρκετή (κυρίως χρωματικά), όμως δεν πάσχει από κόκκο, προσφέρει "βάθος" και, πολύ απλά, οπτική απόλαυση ακόμη και σε ανύποπτες, ουδέτερες σκηνές. Σε προβολείς και ικανές τηλεοράσεις το The Legend of Tarzan είναι χάρμα οφθαλμών - στις υπόλοιπες συσκευές απλώς πανέμορφο.

Κι αν αυτό ισχύει μία φορά για την εικόνα, τότε ισχύει... δέκα φορές για τον ήχο. Πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που αληθινά ζηλέψαμε τους λίγους και εκλεκτούς που έχουν εγκαταστήσει στο σπίτι τους σύστημα απόδοσης ήχου Dοlby Atmos: ούτε καν πώς θα είναι δεν μπορούμε να φανταστούμε, αν ο "απλός" των 5.1 καναλιών που απολαύσαμε στο δικό μας είναι τόσο ευρύς, κατευθυντικός και πειστικός! Τα περιβαλλοντικά εφέ αληθινά "κυκλώνουν" τον θεατή με τρόπο αριστουργηματικό, ποτέ ωστόσο σε βάρος της ομιλίας των ηθοποιών ή της συνοδευτικής μουσικής: ο διαχωρισμός στην μίξη του ήχου είναι επίσης προσεγμένος και αποδίδει σε όλα τα επίπεδα ακριβώς όπως πρέπει. Με τον ηχητικό τομέα στις πιο πολλές παραγωγές σε Blu-ray να υστερεί του οπτικού, το The Legend of Tarzan δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεχωρίσει ως ένα από τα καλύτερα ηχοδείγματα της φετινής χρονιάς.

Όσον αφορά στα extras υπάρχει ένα ντοκυμαντέρ αναλυτικό για την μεταφορά του θρυλικού χαρακτήρα του Tarzan σε εκδοχή διαμορφωμένη για το μοντέρνο κοινό, υπάρχουν δύο άλλα ντοκυμαντέρ επεξηγηματικά για το πώς δημιουργήθηκε η εικονική ζούγκλα κι οι εικονικοί γορίλες της ταινίας, καθώς και ένα ντοκυμαντέρ τεχνικό για συγκεκριμένη εντυπωσιακή σκηνή του φιλμ (την σύγκρουση του Tarzan με τον "αδελφό" του γορίλα Akut). Είναι ικανοποιητικά σε ποιότητα, όντως ενδιαφέροντα σε σημεία, αλλά θα θέλαμε κάτι παραπάνω. Αυτό ίσως θα μπορούσε να το είχε προσφέρει η Warner (υλικό σχετικό από την ταινία αυτή καθ' αυτή σίγουρα θα υπάρχει άφθονο) αν είχε γίνει η επιλογή του ενός Blu-ray και ενός ακόμη για τα extras αντί για το δεύτερο Blu-ray με την ταινία σε 3D. Δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα, όμως με την εικόνα 3D να μην τυγχάνει πια της υποστήριξης που έδειχνε κάποτε πως θα έχει από την αγορά του home cinema, ίσως είναι καιρός κάποιες προτεραιότητες να επανεξεταστούν.

Με δεδομένα τα παραπάνω η οικιακή έκδοση του The Legend of Tarzan μπορεί να προταθεί για αγορά από συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά όχι από όλους - κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο αν η ταινία αυτή καθ' αυτή κινούνταν καλλιτεχνικά στο ίδιο επίπεδο με αυτό στο οποίο κινείται τεχνικά... και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το κοινό όμως που διαθέτει ποιοτικό οπτικοακουστικό σύστημα στο σπίτι του θα απολαύσει τις εντυπωσιακές σεκάνς του φιλμ όσο ελάχιστες άλλες σε τέτοιου τύπου περιπέτειες φέτος, ενώ φυσικά όλοι οι θεατές που πάντα γοητεύονταν από τον θρύλο του Tarzan θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τον διάσημο χαρακτήρα μετά από 20 χρόνια απουσίας από τις οθόνες. Μία θέση στην συλλογή των Blu-ray αυτών των ανθρώπων, το The Legend of Tarzan ναι, την αξίζει!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ