Nocturnal Animals

Σκοτεινό λυρικό δράμα, οικιακή μεταφορά άψογη

To Nocturnal Animals είναι από εκείνες τις ταινίες που χρησιμοποιούν τεχνικά στοιχεία της κινηματογραφίας για να ισχυροποιήσουν το όποιο μήνυμα ή συναίσθημα κάθε σκηνή τους επιδιώκει να εμπνεύσει - και, από αυτήν την άποψη, η μεταφορά του σε Blu-ray είναι υποδειγματική. Η εικόνα του είναι στυλπνή, πεντακάθαρη, εν πολλοίς απαλλαγμένη ακόμη κι από τον φυσιολογικό κινηματογραφικό κόκκο αλλά μη στερούμενη λεπτομέρειας καθώς δεν έχει εφαρμοστεί κανένα φίλτρο καταστολής του. Τα ψυχρά χρώματα είναι συγκλονιστικά ειλικρινή και χειρουργικά αποστειρωμένα, όπως ακριβώς χρειάζονται για να λειτουργούν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φιλμ, ενώ τα θερμά - ειδικά οι αποχρώσεις του καφέ ή του κίτρινου - χαρίζουν στο καθημερινό και γήινο την διάσταση του απόκοσμου με εξαιρετική επιτυχία.

Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο μίας ταινίας με... σκοτεινές διαθέσεις, η απόδοση του μαύρου, στην έκδοση Blu-ray του Nocturnal Animals έχει τύχει ιδιαίτερης προσοχής (και φαίνεται): αδιαπέραστα πυκνό όπου πρέπει να είναι, βελούδινο όπου όχι, αναδεικνύει πάρα πολλές σκιές και κλειστούς τόνους χωρίς να "πνίγει" την υφή προσώπων ή αντικειμένων πουθενά. Ανάλογη προσοχή έχει δοθεί και στον ήχο, ο οποίος είναι εκπληκτικός παρά το γεγονός ότι αντικειμενικά ως φιλμ το Nocturnal Animals δεν προσφέρεται για θεαματικές εξάρσεις. Είναι "απλώς" εξακάναλος ποιότητας DTS-HD αλλά δημιουργεί "παρουσία" και ευδιάκριτα κατευθυντικά εφέ με άνεση, χαρακτηρίζεται από καλό διαχωρισμό, αποδίδει τους διαλόγους με διαύγεια και συμμετέχει στην υποβλητική ατμόσφαιρα του φιλμ όσο χρειάζεται, χωρίς υπερβολές.

Στον τομέα των extras η αλήθεια είναι πως η οικιακή έκδοση του Nocturnal Animals δεν προσφέρει πολλά πράγματα πέραν του αναμενόμενου "making of" για την δημιουργία της ταινίας - το οποίο όμως είναι... απρόσμενα περισσότερο χρήσιμο απ' ότι σε άλλες ταινίες γιατί στρέφει την προσοχή του θεατή σε στοιχεία και λεπτομέρειες που δεν είναι διόλου απίθανο να μην εντοπίσει την πρώτη φορά που θα παρακολουθήσει το φιλμ. Είναι, άλλωστε, το είδος της ταινίας που όντως δικαιούται δεύτερης και τρίτης θέασης - ακόμη κι αν γνωρίζει κάποιος ήδη την εξέλιξη του σεναρίου δηλαδή - ακριβώς επειδή η αλληγορία των εικόνων, οι πολυεπίπεδες σκηνές και η επεξεργασία "σε δεύτερο χρόνο" του πώς μπορεί να ερμηνευθεί τί χαρακτηρίζουν το Nocturnal Animals όσο ελάχιστες άλλες ταινίες έχουν προβληθεί πρόσφατα. Ως τέτοιο προτείνεται στους σινεφίλ των φιλμ νουάρ και στους θαυμαστές της άψογα στυλιζαρισμένης εικόνας χωρίς κανέναν δισταγμό. Για τους φίλους των blockbusters, υπάρχουν άλλες επιλογές!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ