Creed

Ταινία αξιοπρόσεκτη, μεταφορά ολοκληρωμένη

Το Creed μπορεί να μην είναι το είδος της παραγωγής που απαρτίζεται από εντυπωσιακές σεκάνς ή επιδεικνύει φαντασμαγορική φωτογραφία, όμως με την ποιότητα της εικόνας του (και την πρακτικά άψογη μεταφορά της σε Blu-ray) δεν παύει να εκπλήσσει για άλλους λόγους. Αν και προφανώς ψηφιακά γυρισμένη, η ταινία αυτή έχει την υφή, το στυλ και τα χαρακτηριστικά των "παραδοσιακών" φιλμ: δεν αλλοιώνεται από κανένα εφέ "βελτίωσης" αλλά είναι απίθανα λεπτομερής και "πλούσια" οπτικά, από όλες τις κάμερες και όλες τις αποστάσεις. Ακόμη και ανεπαίσθητα στοιχεία στα πρόσωπα των ηθοποιών, τα αντικείμενα και το γύρω περιβάλλον γίνονται άμεσα αντιληπτά, ενώ τα χρώματα μπορεί να δείχνουν υποτονισμένα, αναδεικνύουν ωστόσο εξαιρετικά το μαύρο και τις σκιάσεις - ταιριάζουν, δε, απόλυτα με την ατμόσφαιρα της Philadelphia και το "underground" ύφος της.

Την πάρα πολύ καλή εικόνα του Creed ακολουθεί από κοντά και ο ήχος του, ο οποίος αποτελεί αληθινό παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά στην αριστοτεχνική μίξη και την μαεστρία με την οποία "δημιουργεί κλίμα" ακριβώς όπου και όσο χρειάζεται. Είναι ποιότητας DTS-HD Master Audio οκτώ καναλιών και κατορθώνει να τα αξιοποιήσει όλα με τρόπο σχεδόν ιδανικό: διαυγέστατη ομιλία - ναι, ακόμη και οι ατάκες οι... μισομασημένες του Stalone ακούγονται καθαρά - ισχυρά μπάσα και γενικότερα χαμηλές συχνότητες "βροντερές" σε καίρια σημεία, εντυπωσιακή "τοποθέτηση" των εφέ κατευθυντικού ήχου και "βάθους" στο πεδίο πολλών σκηνών, είναι όλα παρόντα. Όσο κι αν προσπαθήσαμε δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε αρνητικό στοιχείο στον ηχητικό τομέα του Creed, κάτι που αξίζει να έχουν "στα υπ' όψιν" οι κατόχοι ικανών συστημάτων home cinema αναφορικά με το αν αυτά θα αξιοποιηθούν σοβαρά ή όχι από την συγκεκριμένη παραγωγή.


Ευχάριστη ομολογουμένως έκπληξη, άλλωστε, στην έκδοση Blu-ray του Creed αποτελούν τα... extras (!). Ναι, ούτε εμείς το περιμέναμε, καθώς σε αυτήν την κατηγορία ταινιών δεν συναντά κανείς συχνά τέτοιο υλικό, όμως είναι αξιοπρεπέστατο και καλοδιαλεγμένο. Περιλαμβάνει την υποχρεωτική μεν, ενδιαφέρουσα δε "συνέντευξη των συντελεστών" σχετικά με την "κληρονομιά" των Rocky και πώς αυτή "περνά" στο Creed, ένα mini ντοκυμαντέρ για τα όσα χρειάστηκε να κάνει ο Michael B. Jordan προκειμένου να μεταμορφωθεί σε πειστικό, εντυπωσιακό μποξέρ, καθώς και δέκα διεγραμμένες σκηνές (διάρκειας 20 λεπτών συνολικά) οι οποίες ορθώς αφαιρέθηκαν ώστε η ταινία να έχει σωστή ροή, αλλά δεν παύουν να αξίζουν σαφώς θέασης.

Εν κατακλείδι: δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από την οικιακή έκδοση του Creed. Πέρα από αυτό, όμως, ακόμη κι αν δεν είναι το σύνηθες είδος ταινίας που αγοράζει μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών - blockbuster του εντυπωσιασμού ή παιδικό animation ή και τα δύο - αξίζει την προσοχή τους λόγω πληρότητας και συνολικής ποιότητας της όλης παραγωγής σε Blu-ray. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ