Σε σχέση με παλαιότερους ενισχυτές της Yamaha (ακόμη και σε σχέση με τον Z11), o V3900 δύο στοιχεία προόδου έχει να επιδείξει. Το πρώτο σχετίζεται με το υποσύστημα επεξεργασίας σημάτων εικόνας: το νέο μοντέλο ενσωματώνει το chipset VRS της Anchor Bay, το οποίο - αν και βέβαια όχι επιπέδου... Silicon Optix Realta - αναβαθμίζει και διαχειρίζεται αναλογική και ψηφιακή αντίστοιχα εικόνα καλύτερα π.χ. από ενισχυτές εξοπλισμένους με το τυπικό DCDi της Faroudja. Το δεύτερο σχετίζεται με το γεγονός ότι ο V3900 αξιοποιεί τη θύρα Ethernet και το πρότυπο DLNA για να αντλήσει μουσική (δυστυχώς όμως όχι φωτογραφίες και video) από μία πολύ ευρύτερη γκάμα συμβατών συσκευών του τοπικού οικιακού δικτύου. Μουσική μπορεί, άλλωστε, να αντλήσει τόσο από Flash drives, σκληρούς δίσκους και MP3 players μέσω της θύρας USB που φέρει, όσο και μέσω Bluetooth από κάθε είδους συσκευές συμβατές με το πρότυπο A2DP, με το ειδικό περιφερειακό του (που όμως πωλείται ξεχωριστά).
Όντας "οπλισμένος" με το chipset της Anchor Bay και το... μουσικό DNA της Yamaha, στην πράξη ο V3900 ικανοποιεί απόλυτα - όχι μόνο για τα δεδομένα της κατηγορίας του, αλλά γενικότερα. Η ισχύς των 140 Watt για τα οκτώ κανάλια ίσως δεν ακούγεται πάρα πολλή, αλλά είναι υπεραρκετή για να αναδείξει την ευελιξία και την προσοχή στη λεπτομέρεια με την οποία ο ενισχυτής της ιαπωνικής εταιρείας αποδίδει τόσο τη μουσική, όσο και τον κινηματογραφικό ήχο. Ο V3900 αποκωδικοποιεί άψογα όλα τα ηχητικά φορμά υψηλής ευκρίνειας των ταινιών Βlu-ray (DTS Master Audio, Dobly TrueHD, Dolby Digital Plus) και αποδίδει τα αντίστοιχα soundtracks με διαύγεια και πειστικότητα, ενώ η χρησιμότητά του στην αναβάθμιση της εικόνας από παλαιότερες συμβατικές πηγές (όπως DVD player και τηλεοπτικούς αποκωδικοποιητές) είναι εμφανής.
Υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς για τον V3900, από το αποτελεσματικό σύστημα "αυτορρύθμισης" YPAO και τον δέκτη Internet Radio, μέχρι τα ανανεωμένα, εύχρηστα μενού ρυθμίσεων και επιλογών. Όμως το πειστικότερο "επιχείρημα" ίσως του ενισχυτή της Yamaha βρίσκεται στην τιμή πώλησής του: αυτή, κινούμενη στο όριο των 1600 ευρώ, κρίνεται ως χαμηλότατη για τα όσα προσφέρει η πρόταση της Yamaha. Ο V3900 μπορεί να μην είναι σε κανέναν τομέα ο κορυφαίος ενισχυτής A/V για την εποχή της υψηλής ευκρίνειας, είναι όμως αυτός που προσφέρει τα περισσότερα για όσα ζητά: μετά τα πιο πρόσφατα firmware updates, που τον βοήθησαν να ξεπεράσει κάποια αρχικά προβλήματα, έχει καταστεί πιθανώς ο... "ενισχυτής-ευκαιρία" της κατηγορίας, αφού υπερέχει του Denon 3808 στα χαρακτηριστικά και του Pioneer LX71 στον εξοπλισμό. Ο νοών, νοείτω!
Βαθμολογία: 10 αστεράκια