Ultra HD Blu-ray, με... λογάκια απλά

Σαφές κι επεξηγηματικό το Web site του Blu-ray Disc Association

Για τον διάδοχο του ποιοτικά ανώτερου μέχρι στιγμής τρόπου παρακολούθησης ταινιών υψηλής ευκρίνειας, των δίσκων Blu-ray, εικάζουμε και συζητάμε το λιγότερο εδώ και τρία χρόνια (από την ημέρα που εμφανίστηκε ο πρώτος προβολέας εικόνας 4Κ στην ουσία). Όπως αναφέραμε και πρόσφατα όμως... ήλθε στ' αλήθεια "το πλήρωμα του χρόνου" για την εμφάνιση των δίσκων Ultra HD Blu-ray στο εμπόριο - αυτό, τουλάχιστον μπορεί να συμπεράνει κανείς από την πρωτοβουλία του συνδέσμου εταιρειών που προωθούν το νέο φορμά, του Blu-Ray Disc Association, για τη δημιουργία ενός ενημερωτικού Web site με το οποίο επιδιώκεται η επεξήγηση, με απλότητα και σαφήνεια, ποιών ακριβώς νέων χαρακτηριστικών φέρνει στο προσκήνιο η καινούργια αυτή μορφή δίσκων στην αγορά.

Το Web site ονομάζεται UHD BD In Numbers και έχει συγκεντρώσει στην δημοφιλή μορφή των infographics - έτσι διαμορφωμένων που να επιτρέπουν και αλληλεπίδραση κάποιου επιπέδου - όλα τα σημαντικά πράγματα που αξίζει να γνωρίζει κανείς για το πρώτο υλικό αποθηκευτικό μέσο υλικού υπερυψηλής ευκρίνειας. Αναφέρεται σε όλα, από την αύξηση της ανάλυσης και τη διευρυμένη χρωματική γκάμα στην εικόνα, μέχρι την χωρητικότητα των δίσκων UHD BD αυτών καθ' αυτών και την "προς τα πίσω συμβατότητα" των σχετικών player που θα εμφανιστούν με παλαιότερα είδη οπτικών δίσκων. Το κάνει απλοϊκά, μεν, αλλά κατανοητά ακόμη και για τους μην έχοντες καμία ιδιαίτερη σχέση με την τεχνολογία των οπτικοακουστικών - και αυτό ήταν, ολοφάνερα, το ζητούμενο.

Ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία... δεν απαντά το ενημερωτικό Web site του Blu-ray Disc Association, βέβαια, όπως το χρονικό πλαίσιο εμφάνισης των νέων player, το επίπεδο κόστους τους, η χρήση του Internet από αυτά, οι τρόποι παρουσίασης των extras στα νέα δισκάκια κλπ. είναι στα μάτια άλλων - όπως στα δικά μας - εξίσου σημαντικά. Γι' αυτά θα πρέπει, όπως δείχνουν τα πράγματα, να περιμένουμε απαντήσεις είτε στο πλαίσιο της αμερικανικής έκθεσης CES τον Ιανουάριο (όχι πολύ μακριά πια λοιπόν) είτε κάποια στιγμή το Μάρτιο, όταν οι κατασκευαστές συνήθως ανακοινώνουν διαθεσιμότητα για τα νέα τους μοντέλα συσκευών. Σε κάθε περίπτωση, το UHD BD In Numbers αξίζει μιας επίσκεψης, έστω κι ολιγόλεπτης. Και για τις προοπτικές του νέου αυτού τύπου οπτικών δίσκων... επιφυλασσόμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ