Sony: Blu-ray των 1000 GB!

Νέο laser, χωρητικότητα... αχανής

Και... ενώ ακόμη δεν έχει προλάβει καλά καλά να υποδεχθεί η αγορά το BD-XL - την ανανεωμένη έκδοση του προτύπου Blu-ray, η οποία προσφέρει διπλάσια χωρητικότητα δεδομένων σε σχέση με τα παρόντα δισκάκια των 50 GB - η Sony έχει κάνει ήδη τις πρώτες κινήσεις για το επόμενο εξελικτικό βήμα. Ή μάλλον... άλμα! Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι μηχανικοί της σε συνεργασία με επιστήμονες μεγάλου ιαπωνικού πανεπιστημίου δημιούργησαν πλήρως λειτουργική ακτίνα laser που μπορεί να εκπέμψει παλμούς σε μήκος κύματος μόλις 405 νανομέτρων (!). Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ακτίνα μπορεί να αναγνώσει δεδομένα 100 φορές λεπτομερέστερα απ' ότι οι σημερινές, ανοίγοντας νέους δρόμους στις πρακτικές εφαρμογές των οπτικών μέσων αποθήκευσης τύπου Blu-ray.

Πρακτικά η χρήση της νέας αυτής ακτίνας laser ημαίνει πως η Sony ή οποιαδήποτε άλλη κατασκευάστρια εταιρεία στο μέλλον θα είναι σε θέση να εγγράψει σε δίσκους σαν τους σημερινούς, πολύ περισσότερα δεδομένα. Πόσο περισσότερα; Για αύξηση της τάξης του 20x κάνουν λόγο δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου στην Ιαπωνία, οπότε δεν είναι ασύλληπτες χωρητικότητες του... 1 TB ανά δίσκο, αφού στην επιφάνειά του - σε πολλαπλές στρώσεις φυσικά - αυτή η ακτίνα μπορεί να εγγράψει 20 φορές πυκνότερα.

Ένα δισκάκι Blu-ray χωρητικότητας 0.5 ή 1 TB θα ήταν αρκετό για να χωρέσει μία ολόκληρη σεζόν του Lost σε υψηλή ευκρίνεια (μαζί με τα extras), το The Lord of the Rings σε ανάλυση όχι 1080p αλλά... 2160p ή τα άπαντα όλων των μεγάλων κλασικών συνθετών στην καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου. Πρόκειται για απίστευτα μεγάλο ποσό αποθηκευτικού χώρου σήμερα, όμως με την τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας (4096x2160 pixels) προγραμματισμένη για το 2015 και όλους μας να εγγράφουμε 3D video σε υψηλόρυθμο 1080p με ευρεία γκάμα συσκευών τα επόμενα χρόνια, οι πρώτες εφαρμογές είναι ήδη στον ορίζοντα. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ