[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24-01-2018] H Sony δημοσιοποίησε την επίσημη θέση της αναφορικά με την μη υποστήριξη υλικού Dolby Vision από πηγές συνδεδεμένες στις καλύτερες τηλεοράσεις της μετά από την σχετική αναβάθμιση. Ο ιαπωνικός κολοσσός θεωρεί πως δεν φέρει ο ίδιος την ευθύνη γι' αυτό αλλά οι κατασκευαστές των εξωτερικών αυτών πηγών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αναβαθμίσει τις συσκευές τους στο πλέον πρόσφατο προφίλ λειτουργίας της Dolby.
Αυτό ουσιαστικά κάνει το εξής: διαμοιράζει το βάρος της επεξεργασίας εικόνας που χρειάζεται για την απόδοση του υλικού Dolby Vision ανάμεσα στην εκάστοτε εξωτερική πηγή και την εκάστοτε τηλεόραση. Αυτό το προφίλ λειτουργίας Dolby Vision είναι απαραίτητο στην περίπτωση της Sony γιατί αυτά τα μοντέλα Bravia δεν στηρίζονται σε επεξεργαστή αρκετά ισχυρό ώστε να αναλάβει την επεξεργασία μόνος του. Πρόκειται για την προσέγγιση που κατέστησε εφικτή η Dolby πέρυσι τέτοιο καιρό, ακριβώς επειδή ήταν φανερό πως θα προέκυπτε θέμα με συσκευές που ναι μεν μπορούν να απoδώσουν υλικό Dolby Vision με την οθόνη τους, αλλά δεν μπορούν να το διαχειριστούν με τους επεξεργαστές τους.
Το πρόβλημα για τους κατόχους των συγκεκριμένων - πάρα πολύ καλών και ακριβών - τηλεοράσεων της Sony, βέβαια, είναι πως τώρα βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια άλλων κατασκευαστών το αν και κατά πόσο θα είναι σε θέση τελικά να απολαύσουν ταινίες από media players ή UHD players σε εικόνα Dolby Vision. Η Apple, για παράδειγμα, έχει ήδη διαθέσει την δοκιμαστική έκδοση 11.3 του tvΟS, η οποία ενεργοποιεί αυτό το προφίλ λειτουργίας της Dolby με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η απόδοση Dolby Vision σε ταινίες από το iTunes. Η έκδοση 11.3 του tvOS θα γίνει διαθέσιμη σε όλους την άνοιξη.
Η Oppo, από την άλλη πλευρά, η οποία κυκλοφορεί δύο από τα καλύτερα UHD BD player της αγοράς αυτή τη στιγμή, αρνείται να δεσμευτεί σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο αναβάθμισης των δικών της συσκευών, επιβεβαιώνοντας ωστόσο πως θα το κάνει... κάποπια στιγμή. Άλλοι κατασκευαστές ωστόσο ενδέχεται να μην αφιερώσουν πόρους για την αναβάθμιση των δικών τους player (ακόμη και η ίδια η Sony έχει αφήσει "μετέωρο" το θέμα στα δικά της X800/X1000). Η όλη κατάσταση βρίσκεται, με άλλα λόγια, μακριά από το ιδανικό αλλά υπάρχει ελπίδα για την επίλυση του θέματος, έστω και μακροπρόθεσμα.
Ακολουθεί το αρχικό άρθρο.
Καθώς το πρότυπο δυναμικής απόδοσης χρώματος Dolby Vision αποκτούσε - λόγω του γεγονότος ότι αποδείχθηκε μακράν το καλύτερο ποιοτικά - όλο και μεγαλύτερη σημασία σε όλη τη διάρκεια του 2017, οι δύο κορυφαίες τηλεοράσεις της Sony για την χρονιά αυτή, και πιθανότατα οι κορυφαίες στην ατηγορία τους, οι ZD9 στις LED/LCD και η A1 στις OLED, επεδείκνυαν αντίστοιχη εμπορική επιτυχία. Ο σχετικός λόγος είναι απλός: παρ' ότι ούτε η μία ούτε η άλλη υποστήριζαν το πρότυπο Dolby Vision εξ αρχής, η Sony είχε υποσχεθεί πως θα το κάνουν μέσω δωρεάν αναβάθμισης λογισμικού που θα προσέφερε στους κατόχους αυτών των - όχι φθηνών - τηλεοράσεων. Το ίδιο ίσχυε και για ορισμένα ακόμη μοντέλα τηλεοράσεων του ιαπωνικού κολοσσού (ουσιαστικά όλα όσα στηρίζονται στον ίδιο επεξεργαστή εικόνας X1 Extreme), αλλά κυρίως για αυτά τα δύο, καθώς είναι τα ικανότερα να απεικονίσουν τα πλεονεκτήματα της απεικόνισης Dolby Vision σε ταινίες.
Γι' αυτήν την αναβάθμιση λογισμικού οι κάτοχοι Α1 OLED χρειάστηκε να περιμένουν 8 μήνες και οι κάτοχοι ZD9 LED/LCD σχεδόν 12, όμως η Sony την είχε υποσχεθεί για αυτές τις μέρες (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) και την προσέφερε. Προς μεγάλη απογοήτευση, ωστόσο, των πελατών της η αναβάθμιση ενεργοποιεί την υποστήριξη Dolby Vision μόνο στα ενσωματωμένα apps των τηλεοράσεων αυτών και όχι στις θύρες HDMI όπου συνδέονται άλλες συσκευές ως εξωτερικές πηγές. Με άλλα λόγια οι κάτοχοί τους μπορούν να παρακολουθήσουν κάποιες τηλεοπτικές σειρές με απόδοση Dolby Vision μέσω π.χ. Netflix, αλλά όχι ταινίες μέσω UltraHD Blu-ray players ή Apple TV - ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι καταναλωτές αυτοί χρειάζονται την συμβατότητα με Dolby Vision.
Οι αντιδράσεις κατόχων των συγκεκριμένων μοντέλων Sony Bravia στα διάφορα forums για home cinema ήταν, αναμενόμενα, μεγάλες - πόσο μάλλον και επειδή, ανάμεσα στα άλλα, η Sony κακώς επέλεξε να μην προσφέρει σχετική ενημέρωση ούτε στις καθιερωμένες λεπτομέρειες που παραθέτει για κάθε τέτοια αναβάθμιση λογισμικού, ούτε με κάποιο δελτίο Τύπου. Ως αποτέλεσμα οι... θεωρίες όσον αφορά στο τί ακριβώς συμβαίνει με το όλο θέμα εδώ και πολλές ώρες οργιάζουν, ποικίλλοντας από το πιθανό και όχι τόσο ανησυχητικό (π.χ. κάποιου είδους τεχνικό πρόβλημα με την απόδοση χρώματος Dolby Vision που ανακαλύφθηκε την τελευταία στιγμή) έως το δυστυχώς επίσης πιθανό και εξαιρετικά δυσάρεστο (να μην είναι τελικά εφικτή η χρήση Dolby Vision από εξωτερικές πηγές και η Sony να είχε υποσχεθεί την σχετική υποστήριξη εννοώντας την μόνο ημιτελώς).
Όλα δείχνουν πως το τελευταίο δεν ισχύει, καθώς έχουν γίνει ήδη επιδείξεις της Bravia ZD9 και αναπαραγωγής περιεχομένου Dolby Vision από μέσο αποθήκευσης USB - όμως δεν θα είναι κανείς σε θέση να πιστοποιήσει κάτι με βεβαιότητα μέχρις ότου η Sony αντιληφθεί πως η προσέγγιση που επέλεξε δεν βοηθά και, το λιγότερο, αποσαφηνίσει τί μπορούν να περιμένουν οι πελάτες της από αυτήν και τί όχι. Καθώς το ζήτημα ενδιαφέρει πάρα πολύ ένα εξαιρετικά σημαντικό εμπορικά και ενεργό ποσοστό πελατών της Sony - και κατόχους εξαιρετικά ικανών και υπολογίσιμου κόστους τηλεοράσεων - θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε και θα κάνουμε σχετικές αλλαγές ή προσθήκες στο παρόν άρθρο αμέσως μόλις υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Έως τότε...