Sony 65X9005: games σε 4Κ

Τί μπορεί να κάνει η υπερυψηλή ευκρίνεια για τους gamers;

Φυσικά οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που έχουν εντρυφήσει στην τεχνική πλευρά των games θα παρατηρήσουν ότι η πραγματική... "πρόκληση" για μια κορυφαία τηλεόραση υπερυψηλής ευκρίνειας όπως η 65X9005 δεν είναι τα παρόντα games του PS3, αλλά τα τωρινά και αυριανά PC games - τα οποία όχι μόνο είναι (και θα είναι) σαφώς περισσότερο περίπλοκα, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και σε αληθινή υπερυψηλή ευκρίνεια, σε ανάλυση 3840x2160 pixel δηλαδή. Όσοι και όσες παρατηρήσουν κάτι τέτοιο θα έχουν δίκιο... και γι' αυτό το λόγο ακριβώς είχαμε συνθέσει πριν από λίγο καιρό - σε συνεργασία με το e-shop.gr - δύο PC ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Το gaming PC που το έχουμε περιγράψει και "μετρήσει" λεπτομερώς σε ειδικό άρθρο, το Media Center PC βασίζεται σε επεξεργαστή Intel i5 Haswell, 16 GB μνήμης, SSD και δύο Radeon 7750 σε διάταξη Crossfire. Τί διαπιστώσαμε πρακτικά στις σχετικές δοκιμές, λοιπόν;

Διαπιστώσαμε αυτό που... περίπου περιμέναμε: η πραγματική υπερυψηλή ευκρίνεια στα games (α) για την ώρα υφίσταται κάτω από συγκεκριμένους περιορισμούς και (β) είναι για "ολίγους και εκλεκτούς" καθώς τα απαραίτητα υποσυστήματα είναι ακριβά. Όσον αφορά στο πρώτο θέμα, έχουμε ήδη κάνει λόγο για το πώς οι παρούσες θύρες HDMI 1.4 αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένες στο ρυθμό σάρωσης των 30 Hz. Και τα δύο PC απέδωσαν την εικόνα των 3840x2160 pixel αναγκαστικά σε αυτά τα Hz, κάτι που σημαίνει πως και τα games τους - ακόμη και πολύ περισσότερα FPS να παράγουν - με αυτήν την ταχύτητα σάρωσης προβάλλονται. Η 65X9005 συγκεκριμένα, όπως έχουμε επίσης αναφέρει στο παρελθόν, θα αναβαθμιστεί από τη Sony δωρεάν με Δικτυακή ενημέρωση λογισμικού ώστε οι θύρες της να τηρούν τις προδιαγραφές HDMI 2.0. Αυτό θα συμβεί σε κάποιο χρονικό σημείο τους επόμενους μήνες, οπότε η νέα αυτή Bravia θα μπορεί να προσφέρει υπερυψηλή ευκρίνεια και στην ταχύτητα σάρωσης των 60 Hz. Η εικόνα έτσι δεν είναι μόνο σταθερότερη και λιγότερο κουραστική, αλλά και καταλληλότερη για τα είδη των τίτλων που αγαπούν οι PC gamers, όπως τα shoot' em up και οι εξομοιωτές πτήσης/οδήγησης.

Όσον αφορά στο δεύτερο θέμα, που δεν είναι... άσχετο με το πρώτο: για τον Η/Υ που θα κληθεί να αποδώσει τα απαιτητικά σύγχρονα PC games σε ανάλυση 3840x2160 pixel, τα 30 Hz της σάρωσης είναι ένα έμμεσο πρόβλημα. Το άμεσο είναι... το πώς θα παράξει έστω και αυτά τα 30 καρέ το δευτερόλεπτο σε πολλούς τίτλους! Πράγματι, μετά από ουκ ολίγες ώρες δοκιμών και με τα δύο PC, έγινε αντιληπτό το γεγονός ότι με "απλές" κάρτες γραφικών - και κατά περίπτωση με μόνο μία... όποια και να είναι αυτή - τα 30 FPS είναι δύσκολος στόχος. Το Media Center PC με τις δύο 7750 δεν πλησίασε καν αυτό το επίπεδο, ακόμη και όταν "χαμηλώσαμε" την ποιότητα των γραφικών πολύ σημαντικά: σε τίτλους όπως το Tomb Raider, το Crysis 3, το The Elder Scrolls Skyrim και το DiRT 3 τα οπτικά δεδομένα που έπρεπε να παραχθούν ήταν απλώς υπερβολικά πολλά για "γήινες" κάρτες γραφικών, εξ ου και καρέ ανά δευτερόλεπτο κάτω των 15 (και αυτά όχι σταθερά).

Το gaming PC, φυσικά, τα κατάφερε πολύ καλύτερα: με μία nVidia GeForce Titan είναι ικανό να αποδώσει 30 ή και πιο πολλά FPS και στα τέσσερα προαναφερθέντα games, καθώς και στα GRID 2 και Battlefield 3 - και μάλιστα με όλες τις ρυθμίσεις ποιότητας γραφικών στο maximum. Με δύο Titan σε διάταξη SLI αυτά τα FPS δεν διπλασιάζονται ακριβώς, αυξάνονται όμως σημαντικά - έστω κι αν... δεν μπορούμε να τα δούμε στην παρούσα φάση. Δεν περιγράφεται με λόγια, πάντως η πραγματικά... "out of this world" οπτική εντύπωση που δίνουν αυτά τα PC games σε υπερυψηλή ευκρίνεια και ποιοτικές ρυθμίσεις. Με μία κουβέντα, και με ελάχιστη δόση υπερβολής, σταματούν... να θυμίζουν games πια! Δύο βήματα μακριά από την Sony 65X9005, το Crysis 3 και το GRID 2 σε ανάλυση 3840x2160 pixels κατακλύζουν τα μάτια του παίκτη με τόση λεπτομέρεια, που το αρχικό σοκ κρατά... για ώρες. Ώρες. Το δεύτερο σοκ έρχεται φυσικά αργότερα, όταν ο παίκτης θα γυρίσει σε "απλή" οθόνη 27 ιντσών ανάλυσης 2560x1440 pixel ή ακόμη μικρότερη "μόνο" υψηλής ευκρίνειας. Η αίσθηση πως τα καλύτερα PC games σε μία 65X9005 προορίζονταν εξ αρχής για να παιχθούν, σε τίποτε λιγότερο, παραμένει για μέρες. Λεπτό να μην αργήσει η εποχή που οι Titan δεν θα κοστίζουν €1000 η μία και οι οθόνες 4Κ €5000! Λεπτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ