Όσον αφορά στις τεχνολογίες προβολής η Samsung έχει κάνει ουκ ολίγα "φάουλ" όλα αυτά τα χρόνια στην οικιακή αγορά, όμως στην κινηματογραφική δικαιούται να υπερηφανεύεται για μία πρωτιά που ενδέχεται ν' αποδειχθεί πολύ σημαντική: αυτή της υλοποίησης οθόνης προβολής LED για χρήση σε αίθουσες σινεμά. Ο κορεατικός κολοσσός μετά από μία... δεκαετία σχεδόν παραπλάνησης του κοινού αναφορικά με τις "τηλεοράσεις LED" του - οι οποίες είναι φυσικά τεχνολογίας LCD με υποφωτισμό LED και όχι κάτι άλλο - κατασκεύασε επιτέλους μία... πραγματική οθόνη LED: αυτή έχει μήκος 10.3 μέτρα, απαρτίζεται όντως από φωτεινές πηγές LED και φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στην ποιότητα εικόνας που μπορεί να αναμένει το κοινό από τις κινηματογραφικές ταινίες στην σκοτεινή αίθουσα, καθώς τα χαρακτηριστικά της παραπέμπουν όχι σε "φως και πανί", αλλά σε πολύ καλή σύγχρονη τηλεόραση!
Το σχετικό δελτίο της Samsung δεν διευκρινίζει αν και κατά πόσο η ανάλυση 4Κ - βεβαίως η κινηματογραφική των 4096x2160 εικονοστοιχείων και όχι η οικιακή των 3840x2160 που έπρεπε να υπακούει στις αναλογίες 16:9 των τηλεοράσεων - επιτυγχάνεται με ισάριθμα LED, όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να υποθέσουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Το αυτόφωτο μέσο προβολής έχει να επιδείξει, άλλωστε, φωτεινότητα πολλαπλάσια αυτής που είναι εφικτή με τους συμβατικούς κινηματογραφικούς προβολείς (πάνω από 145fL ή 500 nits στην γλώσσα των τηλεοράσεων), γεγονός που καθιστά με την σειρά του εφικτή και την απόδοση υλικού χρωματικής τεχνολογίας HDR για πρώτη φορά σε κινηματογραφικό χώρο. H Samsung υποστηρίζει πως η νέα της οθόνη υποστηρίζει πλήρως το καθιερωμένο κινηματογραφικό πρότυπο DCI για την απόδοση ψηφιακού περιεχομένου, καθώς και ότι με την τεχνολογία της αυτή προβολής μπορεί να συνθέσει οθόνες μήκους έως και 30 μέτρων σχεδόν (!).
Την πρώτη αυτή τεράστια κινηματογραφική οθόνη LED της Samsung συνοδεύει και ειδικό ηχοσύστημα που έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί από την JBL/Harman Kardon (την οποία ο κορεατικός κολοσσός είχε εξαγοράσει τον περασμένο Νοέμβριο). Δικαίως η Samsung υπογραμμίζει πως αυτών των προδιαγραφών οθόνη καθιστά εφικτή σε σκοτεινό κινηματογραφικό περιβάλλον την θέαση όχι μόνο ταινιών, αλλά και εκδηλώσεων, συναυλιών, αθλητικών αγώνων, πρωταθλημάτων gaming κλπ., που χρειάζονταν σαφώς περισσότερη φωτεινότητα για να αποδοθούν άνετα. Όσον αφορά στο σχετικό περιεχόμενο δεν διευκρινίστηκε αν η Samsung έχει κάνει συμφωνίες με studio ή άλλους παρόχους, ώστε να επιδείξει τις δυνατότητες του πρώτου αυτού σινεμά με οθόνη LED, όμως και μόνο η ύπαρξη και λειτουργία της αίθουσας αυτής στο Lotte Cinema World Tower στην Σεούλ είναι σημαντική εξέλιξη.
Όπως πιθανώς γνωρίζουν ήδη όσοι ασχολούνται με τις τεχνολογίες του σύγχρονου σινεμά, πάντως, οι οθόνες LED της Samsung δεν είναι ο μόνος πιθανός τρόπος απόδοσης υλικού HDR σε σινεμά: το ίδιο έχει προσφέρει ήδη από το 2015 η Dolby στις περίφημες κινηματογραφικές αίθουσες Dolby Cinema, οι οποίες χρησιμοποιούν τα δικά της συστήματα Dolby Vision και Dolby Atmos για την απόδοση εξελιγμένης εικόνας και ήχου. Στην περίπτωση της Dolby για την εικόνα έχουν χρησιμοποιηθεί "διπλοί" ψηφιακοί προβολείς τεχνολογίας laser της διάσημης Christie Digital, ικανοί να αποδώσουν και αυτοί κινηματογραφική ανάλυση 4Κ και περιεχόμενο HDR, αν και ομολογουμένως σε σημαντικά χαμηλότερη φωτεινότητα. Το σίγουρο είναι πως όλες αυτές τις συζητήσεις αναφορικά με την προσφορά των κινηματογραφικών ταινιών στο οικιακό κοινό πολύ συντομότερα απ' ότι παλιότερα ίσως... έφεραν ένα τουλάχιστον επιθυμητό αποτέλεσμα: τον θεαματικό εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών σινεμά. Για να δούμε, λοιπόν!