Σε λίγες ημέρες η αγορά του home entertainment εισέρχεται και επίσημα στο τέταρτο, κρίσιμης σημασίας τρίμηνο της χρονιάς, κατά το οποίο καλείται να σημειώσει - όπως και άλλες αγορές - εμπορικά αποτελέσματα καλύτερα από εκείνα... όλου του έτους συγκεντρωτικά σχεδόν. Και, με πολλά μοντέλα τηλεοράσεων σε προσφορές (για λόγους εκκαθάρισης στοκ κυρίως), η... πασίγνωστη ερώτηση φίλων και συναδέλφων, το all time classic δίλλημα "τηλεόραση LCD ή plasma", επέστρεψε στο προσκήνιο. Καθώς στις plasma διακρίνουμε αυτόν τον καιρό πάρα πολύ καλές ευκαιρίες και προτάσεις κρίνουμε πως χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε μερικά πράγματα γι' αυτές - έστω κι αν ένα άρθρο όπως το παρόν έπρεπε να γραφεί κάποια στιγμή ούτως ή άλλως. Αν μη τί άλλο επειδή, όταν όλα έχουν ειπωθεί, αποδεικνύεται ότι οι plasma είναι όντως... παρεξηγημένες.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τακτικά οι εταιρείες έρευνας και ανάλυσης για επενδυτική ενημέρωση, καταγράφουν τα τελευταία χρόνια πτώση στο μερίδιο αγοράς τους έναντι των LCD. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει για μία σειρά από πιθανούς λόγους, κανείς εκ των οποίων δεν είναι στην ουσία βάσιμος. Άλλοι εικάζουν, έχοντας ακούσει από διάφορους (πάντα... "ειδικούς") ότι το πολυσυζητημένο θέμα του burn-in - του ειδώλου που αποτυπώνεται στην οθόνη των plasma αν παραμείνει εικόνα σταθερή σε συγκεκριμένα σημεία της για πολύ - συνεχίζει να υφίσταται στις οθόνες αυτής της τεχνολογίας. Φυσικά, στις plasma που κυκλοφορούν εδώ και μία... τετραετία σχεδόν, αυτό το φαινόμενο έχει πρακτικά εξαλειφθεί. Άλλοι επικαλούνται την (κάποτε) μεγάλη κατανάλωση ρεύματος των plasma συγκριτικά με τις LCD. Κι αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες και των δύο στα μοντέλα π.χ. των τελευταίων 18 μηνών έχουν σχεδόν ισορροπηθεί, σε βαθμό που αυτό να μην αποτελεί κριτήριο αγοράς.
Υπάρχουν κι άλλες πιθανές αιτίες, επίσης καταρρίψιμες. Οι τηλεοράσεις LCD, για παράδειγμα, τείνουν να δημιουργούν μεγαλύτερη εντύπωση σε σχέση με τις τηλεοράσεις plasma όταν τις δει κανείς στο... πολυκατάστημα όπου πωλούνται: δείχνουν πως έχουν ζωηρότερα χρώματα, κάτι που ωστόσο συμβαίνει επειδή οι πωλητές τις ρυθμίζουν σε υψηλή φωτεινότητα και αντίθεση (κάτι που αντενδείκνυται όταν τοποθετηθούν μέσα στο χώρο ενός σπιτιού). Επίσης, οι τηλεοράσεις plasma - για λόγους κατασκευαστικούς - δεν κυκλοφορούν σε διαγωνίους κάτω των 40 ιντσών, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν πολλές, ενώ πρακτικά δεν είναι. Με τις επίπεδες τηλεοράσεις, δε, να έχουν περιορίσει αισθητά όχι μόνο το πάχος τους αλλά και το πλαίσιο γύρω από την οθόνη, είναι πλέον εύκολο να τοποθετήσει κανείς μία τηλεοράση plasma 42 ιντσών εκεί όπου κάποτε βρισκόταν η "λαμπάτη" των 32 ιντσών. Και το κόστος όλων των επίπεδων TV έχει μειωθεί τόσο, ώστε δεν έχει παρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πια νόημα να αγοράσει κανείς τηλεόραση μικρότερη των 42 ιντσών, ώστε να προτιμήσει εκ των πραγμάτων μία LCD.