Pioneer Kuro KLR-37

"Κι αν είμαι LCD, μη με φοβάσαι!"

Είδος: TV LCD
Τιμή: €1999,00

Εταιρία: Pioneer
Διανομή: Intersys

Μία και καλή, δεύτερη και καλή, τρίτη και...; Αυτό φαίνεται να σκέφτονται τα στελέχη της Pioneer αυτόν τον καιρό, επιδιώκοντας ουσιαστικά να πετύχουν ό,τι έχουν επιδιώξει κι άλλες πολυεθνικές στο παρελθόν: να επεκτείνουν ένα brand name της συνδεδεμένο με την ποιότητα, αυτό των Kuro, και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες, ώστε να αποσπάσουν αντίστοιχα οφέλη. Η ιαπωνική εταιρεία έχει ήδη επιτύχει κάτι τέτοιο με τον πρώτο της προβολέα Kuro, ο οποίος - αν και πανομοιότυπος με αντίστοιχο μοντέλο της JVC - θεωρείται ήδη από τους τρεις καλύτερους της αγοράς αυτή τη στιγμή. Μπορεί η Pioneer να επιτύχει το ίδιο και με τα πρώτα της panel τεχνολογίας LCD, αυτά ακριβώς που... "πολεμούσε" τόσα χρόνια με τα δικά της τεχνολογίας plasma;

Όπως και στην περίπτωση του προβολέα Kuro, η Pioneer επέλεξε να μην επανεφεύρει τον τροχό (με άλλα λόγια, να κατασκευάσει δικές της οθόνες LCD εξ αρχής) αλλά να συνεργαστεί με την Sharp για τα panel αυτά καθ' αυτά και να προσθέσει την δική της τεχνογνωσία και όποιες βελτιώσεις μπορεί να επιφέρει στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, ώστε να φέρουν τα νέα προϊόντα τον χαρακτηρισμό των Kuro με... περηφάνεια. Έκανε λοιπόν ακριβώς αυτό, φροντίζοντας παράλληλα να ανανεώσει σημαντικά την εξωτερική εμφάνιση των LCD αυτών σε σύγκριση με τις κορυφαίες plasma της, ακριβώς επειδή το design στην κατηγορία τιμής κάτω των 2000 ευρώ φαίνεται να παίζει σημαντικό παράγοντα επιλογής.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό. Η KRL-37V, όπως είναι το κωδικό της όνομα, "φορά" περισσότερο καλαίσθητο περίβλημα από το "σπαρτιάτικο" των plasma Kuro, με γραμμές μοντέρνες και δυναμικές. Στο πίσω μέρος της, ωστόσο, δεν στερείται τίποτε σε σχέση με τις διάσημες... "ξαδελφές" της: φέρει τρεις εισόδους HDMI έκδοσης 1.3, είσοδο component (που δεν υποστηρίζει όμως την πλήρη ανάλυση 1080p των τριών πρώτων), έξοδο οπτικής ίνας για σύνδεση με ενισχυτή (σε περίπτωση που τα στερεοφωνικά ηχεία 10+10 Watt δεν αρκούν) και υποδοχή για κάρτα συνδρομητικού ψηφιακού τηλεοπτικού προγράμματος (αφού η συσκευή φέρει τον απαραίτητο δέκτη). Ό,τι περιμένει κανείς από ένα σύγχρονο, ποιοτικό panel με άλλα λόγια.

To πιο ενδιαφέρον στοιχείο της συγκεκριμένης τηλεόρασης γίνεται αντιληπτό όταν αυτή μπει σε λειτουργία και κληθεί να προβάλλει εικόνα - και δη κινηματογραφική: η KRL-37V έχει απλώς... ανήκουστα βαθύ μαύρο για panel τεχνολογίας LCD, σε βαθμό που να μην συγκρίνεται μεν, αλλά να πλησιάζει έστω τις "απόλυτες" αντίστοιχες plasma της Pioneer. Τα προηγμένα ηλεκτρονικά που η ιαπωνική εταιρεία έχει προσθέσει - παρά το "μέσο επίπεδο" τιμής των 1900 ευρώ όπου έχει τοποθετήσει το προϊόν της - βοηθούν πάρα πολύ στην ομαλή κίνηση της εικόνας ακόμη και σε δύσκολες σκηνές, παρέχοντας παράλληλα την... "σάρωση-βράχο" των 100 Hz και την "κινηματογραφική" των 24 καρέ για τις αντίστοιχες υποπεριπτώσεις. Στα μάτια θεατών που έχουν αντικρύσει πολλές κορυφαίες plasma δίπλα σε αντίστοιχες LCD, η KRL-37V δεν δυσκολεύεται καθόλου, μα καθόλου να κερδίσει τις εντυπώσεις. Για την ακρίβεια, το ακριβώς αντίθετο.

Δύο ή τρία μόνο θα μπορούσαν να είναι τα παράπονά μας από το καινούργιο panel της Pioneer - κάποια δικαιολογούνται εύκολα, κάποια άλλα... λιγότερο εύκολα. Πρώτον, η διαγώνιος των 37 ιντσών του συγκεκριμένου μοντέλου δεν είναι, όπως έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν, αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τα πλεονεκτήματα της ανάλυσης 1080p: με άλλα λόγια, το επερχόμενο μοντέλο των 46 ιντσών είναι προτιμότερο για το λόγο αυτό και μόνο. Δεύτερον, η LCD Kuro είναι κατά 300-500 ευρώ ακριβότερη από αντίστοιχες θελκτικότατες προτάσεις των Panasonic, Philips, Sony κλπ. εν πολλοίς βάσει... brand name και εικόνας καλύτερης μεν, αλλά όχι τόσο εύγλωττα καλύτερης (τα ανταγωνιστικά μοντέλα είναι πανομοιότυπα όσον αφορά στον εξοπλισμό). Αυτά τα δύο στοιχεία σε συνδυασμό κανονικά θα μας εμπόδιζαν να προτείνουμε την αγορά μιας KRL-37V, όμως - όταν όλα έχουν ειπωθεί - η νέα Pioneer δεν παύει να είναι η συνολικά καλύτερη LCD στη συγκεκριμένη διαγώνιο αυτή τη στιγμή. Για όσους και όσες λοιπόν έχουν χώρο για τόσες και όχι περισσότερες ίντσες, και όχι ιδιαίτερο πρόβλημα οικονομικό...

Βαθμολογία: ****

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ