Η δημοφιλέστερη αυτή τη στιγμή υπηρεσία Δικτυακής διανομής τηλεοπτικών σειρών και ταινιών, η Netlix, προσφέρει πλειάδα τρόπων πρόσβασης στο περιεχόμενό της - το πρόγραμμα ωστόσο που διαθέτει σε υπερυψηλή ευκρίνεια (ανάλυση εικόνας 4Κ) μέχρι σήμερα μπορούσε να το παρακολουθήσει κανείς μόνο με συγκεκριμένες συσκευές: τηλεοράσεις με λειτουργικό σύστημα (smart TV), κάποια media player τύπου Roku ή Chromecast, πρόσφατα με PS4 Pro και Xbox One S... αλλά όχι με PC. Ο λόγος: η Netflix και οι συνεργαζόμενοι με αυτήν πάροχοι περιεχομένου αισθάνονταν πως αν "άνοιγαν αυτήν την κερκόπορτα" θα ήταν εύκολο να βρεθεί τρόπος να εγγράψει κανείς μέσω Η/Υ αυτό το πρόγραμμα και στη συνέχεια να το διοχετεύσει κλεψίτυπο στο Internet. Ε, αφού... βρέθηκε τρόπος ν' αποφευχθεί αυτό (πάντοτε κατά την γνώμη των "φυλάκων" βέβαια) η Netflix είναι έτοιμη να προσφέρει και αυτό το υλικό στους κατόχους PC. Το ειρωνικό και... αστείο της υπόθεσης: όσοι μπορούν να το δουν θα είναι πανελάχιστοι!
Πράγματι: η Netflix, οι κινηματογραφικές και τα τηλεοπτικά δίκτυα έχουν θέσει τόσες παραμέτρους για την ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας, που είναι πρακτικά... μερικές δεκάδες χιλιάδες ίσως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που μπορούν να την αξιοποιήσουν για την ώρα. Πρώτον, το εκάστοτε PC θα πρέπει να στηρίζεται σε και Windows 10. Δεύτερον, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως browser ο Microsoft Edge. Τρίτον, το PC θα πρέπει να λειτουργεί με τους ολοκαίνουργιους επεξεργαστές της Intel, τους Core i3/i5/i7 "Kaby Lake" (τους διαδόχους των "Skylake" του 2015 δηλαδή), οι οποίοι όμως δεν υπάρχουν ακόμη για υπολογιστές desktop: μπορούν να βρεθούν μόνο σε πολύ λίγα μέχρι στιγμής μοντέλα laptop, εκ των οποίων προφανώς μόνο ένα υποσύνολο ενσωματώνει οθόνη ανάλυσης 4Κ!
Η "προτίμηση" της Netflix στους επεξεργαστές "Kaby Lake" δεν οφείλεται - έτσι για αλλαγή - σε κάποιου είδους... επιθετικό και συμφεροντολογικό κόλπο του marketing: αυτοί είναι οι πρώτοι επεξεργαστές της Intel που αφενός υποστηρίζουν τον αλγόριθμο κωδικοποίησης HEVC σε βάθος χρώματος 10-bit, αφετέρου οι πρώτοι που ενσωματώνουν αυτές τις δικλείδες ασφαλείας που (θεωρητικά πάντοτε) αποτρέπουν την αντιγραφή ταινιών ή σειρών ανάλυσης 4K ενόσω αναπαράγονται από το εκάστοτε PC. Μπορεί τα laptop που ενσωματώνουν αυτούς τους επεξεργαστές να είναι αυτή τη στιγμή λίγα, όμως στον ορίζοντα υπάρχουν πολύ περισσότερα - ενώ στις αρχές του 2017 θα γίνουν διαθέσιμοι επεξεργαστές Kaby Lake και motherboards με το chipset σειράς 200 της Intel, οπότε θα είναι εφικτό να συνθέσει κανείς και κατάλληλο desktop PC γι' αυτήν την "αποστολή".
Τότε είναι, φυσικά, που θα δοκιμαστεί πραγματικά το σύστημα "κλειδώματος" (DRM) της Netflix που υποστηρίζουν οι νέοι επεξεργαστές της Intel. Οπότε για την ώρα οι περιορισμοί φαίνονται να είναι συγκεκριμένοι και επαρκείς, αλλά για αργότερα... ίδωμεν!