H αγορά του home cinema χρειάστηκε... τον χρόνο της βέβαια - για την ακρίβεια πάνω από δυόμισι χρόνια - να εισέλθει πλήρως και αληθινά στην εποχή της εικόνας υπερυψηλής ευκρίνειας (ανάλυση 4Κ), όμως με την δεύτερη καθιερωμένη πια είναι ώρα για την αντίστοιχη μετάβαση στην επόμενη φάση, αυτήν της εικόνας ανάλυσης 8Κ. Το πώς θα αποθηκεύεται και θα μεταφέρεται το υλικό υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας ίσως δεν είναι... τετραπλάσιας δυσκολίας πρόβλημα (όπως τέσσερις φορές υψηλότερος είναι ο αριθμός των προβαλλόμενων pixels δηλαδή), παραμένει ωστόσο όχι εύκολα επιλύσιμο. Πλειάδα εταιρειών και οργανισμών εμπλέκονται στην προώθηση του σύγχρονου εκείνου αλγορίθμου διαχείρισης δεδομένων που θα προσφέρει τα καλύτερα χαρακτηριστικά σε συμπίεση και ποιότητα - και στο... ήδη πολυπληθές αυτό club προστίθενται πλέον και οι Samsung, Qualcomm και Huawei, οι οποίες ανακοίνωσαν πως αναπτύσσουν και θα προωθούν την δική τους επιλογή αλγορίθμου.
Πρόκειται για τον MPEG5 EVC (Essential Video Codec), ο οποίος θα προωθηθεί ως εναλλακτική του σημερινού και ήδη λειτουργικού HEVC. Ακριβώς επειδή ο δεύτερος συνοδεύεται και από μάλλον... περίπλοκους (για να το θέσουμε ευγενικά) όρους χρήσης και απόδοσης χρηματικών ποσών σχετικών με πνευματικά δικαιώματα, οι τρεις εταιρείες υπόσχονται πως ο MPEG5 EVC θα χαρακτηρίζεται από σαφείς και λογικών απαιτήσεων όρους χρήσης για κάθε μία από τις ευρεσιτεχνίες που αυτές κατέχουν και αυτός εμπεριέχει. Ελπίζουμε βέβαια και αυτό στην πράξη να είναι... απλούστερο απ' ότι "ακούγεται" πεφρασμένο έτσι, ειδάλλως ως αντιπρόταση ο MPEG5 EVC δεν θα έχει τον αντίκτυπο που οι Qualcomm, Huawei και Samsung επιθυμούν.
Δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις του πόσο αποδοτικός θα είναι ο αλγόριθμος MPEG5 EVC, με πόσο υψηλό συντελεστή συμπίεσης δηλαδή θα είναι σε θέση να περιορίζει τον όγκο δεδομένων μιας ταινίας ή ενός τηλεοπτικού επεισοδίου σε ανάλυση 8Κ χωρίς να θυσιάζει αισθητά την ποιότητα απεικόνισης. To γεγονός, δε, πως τρεις εταιρείες που σχετίζονται πολύ περισσότερο με την αγορά των smartphones παρά με την αγορά του home cinema έχουν λάβει αυτήν την πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να εκπλήσσει: αφενός κινητά που στηρίζονται σε τεχνολογίες και ευρεσιτεχνίες και των τριών είτε συλλαμβάνουν ήδη είτε θα συλλαμβάνουν στο μέλλον video ανάλυσης 8Κ, αφετέρου είναι πολύ πιθανό να δούμε π.χ. τηλεοράσεις της Samsung ή π.χ. media players με επεξεργαστές Qualcomm να προσφέρουν την αποκωδικοποίηση εικόνας ανάλυσης 8Κ ως ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Εξ ου και η προώθηση του MPEG5 EVC.
Ο εν λόγω αλγόριθμος, άλλωστε, στα μάτια των τριών εταιρειών δεν θα περιορίζεται στην εικόνα ανάλυσης 8Κ, αν και ομολογουμένως αυτή είναι που χρειάζεται περισσότερο αυτήν την στιγμή έναν αποδοτικό τρόπο συμπίεσης των τεράστιου όγκου δεδομένων που απαρτίζουν το υλικό της. Ο MPEG5 EVC θα μπορεί να αξιοποιηθεί και σε υλικό video ανάλυσης 4Κ/HDR, και σε υλικό εικονικής πραγματικότητας (VR), και σε υλικό επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και σε διάφορα συνδυαστικά σενάρια χρήσης των παραπάνω, πάντοτε λαμβάνοντας στα υπ' όψιν και τις δυνατότητες ή λειτουργίες της εκάστοτε συσκευής που σχετίζονται με τα παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση οι Qualcomm, Huawei και Samsung υπόσχονται πως θα γνωστοποιήσουν τους όρους με τους οποίους θα παραχωρούν τον αλγόριθμο MPEG5 EVC προς χρήση σε κάθε ενδιαφερόμενο το αργότερο μέσα σε 2 χρόνια από την ολοκλήρωση των τεχνικών του προδιαγραφών. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι προδιαγραφές αυτές έχουν πάρει την αρχική τους μορφή μόλις τον Απρίλιο, ενδέχεται να φτάσουμε στο... 2022 για να τον δούμε υλοποιημένο σε προϊόντα. Με επίσης δεδομένο το γεγονός ότι μέχρι τότε θα υπάρχουν το λιγότερο άλλες 2 ή 3 αντιπροτάσεις προς τον σημερινό HEVC με το ίδιο αντικείμενο, απομένει ν' αποδειχθεί αν ο MPEG5 EVC θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση και μετάδοση video υπερ-υπερυψηλής ευκρίνειας ή αν θα... ανοίξει την πόρτα όταν το πάρτι θα έχει ήδη τελειώσει. Για να δούμε, λοιπόν!