Marantz SR-8002

Για μουσικόφιλους, μα μόνο

Είδος: Ενισχυτές
Τιμή: €1999,00

Εταιρία: Marantz
Διανομή: Τηλεοπτική

Με όλες τις παραδοσιακές "δυνάμεις" στο χώρο των ενισχυτών A/V (Pioneer, Denon, Sony, Yamaha κ.α.) να έχουν πλέον παρουσιάσει τα top μοντέλα τους και να "δηλώνουν πανέτοιμες" για την αγορά του φθινοπώρου, είναι σειρά της Marantz να "ανοίξει τα χαρτιά της" όσον αφορά την καλύτερη πρότασή της στο κοινό εκείνο που θέλει να "χτίσει" ένα σύστημα αμιγώς high definition. Η πρόταση αυτή δεν είναι άλλη από τον SR-8002, ο οποίος τοποθετείται μεν στην "μεσαία ζώνη" τιμών για σύγχρονο ενισχυτή A/V (κόστους μικρότερου των 2000 ευρώ), αλλά φέρει όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά που συναντά κανείς σε πολύ ακριβότερες υλοποιήσεις.

Από πλευράς σχεδιασμού ο SR-8002 είναι καλαίσθητος, παρά τον διόλου ευκαταφρόνητο όγκο του: οι "σπαρτιάτικες" γραμμές και το μεταλλικό ασημί χρώμα του βοηθούν στην... "ψευδαίσθηση" ότι είναι συμπαγέστερος απ' όσο οι πραγματικές του διαστάσεις "προδίδουν". Η μεγάλη του πρόσοψη πάντως φιλοξενεί και την ανάλογα ευανάγνωστη οθόνη ενδείξεων, η οποία αναγράφει σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή πλήθος πληροφοριών, καθώς και μία σειρά από ρυθμιστικά πίσω από αναδιπλούμενο κάλλυμα. Η ποιότητα κατασκευής άλλωστε (υλικά, συναρμογή κλπ.) κινείται στα επίπεδα που περιμένει κανείς από τη Marantz και δη σε κορυφαίο της μοντέλο.

Όπως σε όλους τους ενισχυτές, ωστόσο, τα... σημαντικά βρίσκονται στο πίσω μέρος του SR-8002 - και εκεί το προϊόν της Marantz αφήνει πολύ λίγα περιθώρια κριτικής: οι 4 είσοδοι HDMI και οι 2 έξοδοι μπορούν να στηρίξουν ακόμη και τα πιο περίπλοκα home cinema αυτή τη στιγμή, ενώ οι 7+1 αναλογικές έξοδοι για ηχεία αποδίδουν στα 125 watt για ισάριθμα κανάλια, ισχύς υπεραρκετή για την πλειονότητα των ελληνικών καθιστικών σήμερα (και αύριο!). Φυσικά παρούσες είναι και οι είσοδοι component, optical κλπ., που όμως έχουν πλέον μειωμένη αξία όταν αναφέρεται κανείς σε high definition υλικό. Οι θύρες HDMI είναι έκδοσης 1.3 (γεγονός που σημαίνει ότι και το χρωματικό πρότυπο Deep Color υποστηρίζουν και την "κινηματογραφική" ανανέωση των 24 καρέ), ενώ με τους ενσωματωμένους αποκωδικοποιητές του για τα πρότυπα DTS TrueHD, Dolby Digital Plus και DTS Master Audio ο Marantz SR-8002 μπορεί να αποδώσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου που έχουν να προσφέρουν οι ταινίες Blu-ray.

Στην επαφή της με τον ενισχυτή της Marantz, η στήλη διαπίστωσε αυτό που και οι θεωρητικές προδιαγραφές του σε έναν βαθμό "προδίδουν". Συγκεκριμένα: η πρόταση αυτή απευθύνεται περισσότερο στους μουσικόφιλους και λιγότερο στους παθιασμένους φίλους της τέλειας εικόνας. Το κύκλωμα επεξεργασίας που ενσωματώνει το σύστημα για την απόδοση υλικού σε 1080p δεν αναβαθμίζει καθ΄οποιονδήποτε τρόπο τα εισερχόμενα σήματα: μετατρέπει απλώς τα αναλογικά σε ψηφιακά για απόδοση μέσα από τις HDMI και... αυτό είναι όλο (αφήνει προφανώς ανέγγιχτο το υλικό που έρχεται σε αμιγώς ψηφιακή μορφή). Καμία ουσιαστική βελτίωση της εικόνας, ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση. Ο ήχος, αντίθετα, είναι εκπληκτικός, ειδικά αν προέρχεται από αξιόλογες παραγωγές Blu-ray. Τα "απλά" μουσικά CD, ακόμη και τα MP3 CD, ακούγονται ποιοτικότατα μετά από τις απαραίτητες ρυθμίσεις (που δεν γίνονται μέσα από το ακριβώς... πιο εύχρηστο ή καλαίσθητο περιβάλλον χειρισμού έχουμε συναντήσει, ομολογουμένως).

Οι αδυναμίες αυτές του SR-8002 είναι που, εν τέλει, τού στερούν τη δυνατότητα ανταγωνισμού με μοντέλα άλλων εταιρειών στην ίδια ζώνη τιμής. Ενισχυτές που έχουν να επιδείξουν κλάσεις ανώτερο τμήμα επεξεργασίας της εικόνας, πιο εύχρηστο διαχειριστικό σύστημα, παρόμοια ισχύ και ηχητικό τμήμα (και δεν στερούνται extras όπως π.χ. η θύρα USB για σύνδεση με αντίστοιχα μέσα αποθήκευσης) κοστίζουν όσο και ο Marantz ή ελάχιστα παραπάνω. Και με προτάσεις όπως ο Pioneer LX-70 και ο Denon AVR-3808 στην αγορά να κοστίζουν λιγότερα από τα 1900 ευρώ που ζητά ο SR-8002, ο τελευταίος μπορεί να προταθεί μόνο στους μουσικόφιλους εκείνους που αγαπούν τα προϊόντα της Marantz για συγκεκριμένους λόγους και είναι διατεθιμένοι να αφήνουν την επεξεργασία της εικόνας στις ψηφιακές τους πηγές, τα player, και μόνο. Όσοι και όσες ανήκουν σε αυτό το... μάλλον συγκεκριμένο target group...

Βαθμολογία: ***

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ