LG: υποστήριξη Dolby Vision στο πρώτο της player UHD BD

Το UP970 αναβαθμίζεται δωρεάν μέσω λογισμικού για να προβάλλει την καλύτερη εικόνα τεχνολογίας HDR

Τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει όταν είχε ανακοινώσει το πρώτο της αυτό Ultra HD Blu-ray player - άλλωστε διαφήμισε δεόντως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και όταν ξεκίνησε να το πωλεί την άνοιξη - η LG αναβάθμισε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα το UP970 ώστε να είναι σε θέση να αποδώσει εικόνα ανάλυσης 4Κ και τεχνολογίας χρώματος Dolby Vision. Πρόκειται για τον δεύτερο κατασκευαστή που προσφέρει την δυνατότητα αυτή στους πελάτες του μέσω δωρεάν αναβάθμισης λογισμικού: ο πρώτος ήταν η Oppο την άνοιξη, αναμένουμε δε επίσημη επιβεβαίωση ή άρνηση σχετική κι από τον τρίτο που θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, την Sony με τα BDP-X800 και X1000. H Philips έχει αφήσει το θέμα ασαφές για το δικό της player - όχι πως έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες καταναλωτές, αφού το προϊόν αυτό δεν διατίθεται στη χώρα μας - ενώ η Samsung δεν θα υποστηρίξει το Dolby Vision σε κανένα προϊόν της.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική αφενός γιατί το πρότυπο Dolby Vision είναι κατά πολύ καλύτερο από το "βασικού επιπέδου" HDR10 που υποστηρίζεται εκ των πραγμάτων από όλα τα Ultra HD Blu-ray player, αφετέρου γιατί το UP970 δεν κοστίζει €850 ή €1800 (όπως τα Oppo UDP-203 και UDP-205 αντίστοιχα) αλλά μόλις €339. Κατασκευαστικά δεν κινείται στο ίδιο επίπεδο, φυσικά, και έχει δημοσιευθεί ένας αριθμός από αναφορές προβλημάτων στην λειτουργία του, όμως το UP970 αποδεικνύει πως η πρόσβαση στην τεχνολογία χρώματος Dolby Vision δεν είναι απαραίτητο να κοστίζει πάρα πολύ, ακόμη και σε αυτό το πρώτο στάδιο της εξάπλωσής του.

Βάσει των πρώτων εντυπώσεων που καταθέτουν οι χρήστες του LG UP970 σε δημοφιλή forum η σχετική αναβάθμιση πραγματοποιείται χωρίς απρόοπτα, όμως η απόδοση της προσαρμόσιμης παλέτας χρωμάτων του Dolby Vision πάσχει ακόμη από μικροπροβλήματα και ανακρίβειες σε διάφορες τηλεοράσεις (όπως τις OLED της ίδιας της LG) σε αντιπροσωπευτικές ταινίες που κυκλοφορούν σε μορφή δίσκου Ultra HD Blu-ray. Θέλουμε να πιστεύουμε πως πρόκειται για κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί στο μέλλον με πρόσθετες ενημερώσεις λογισμικού. Σε κάθε περίπτωση το Dolby Vision κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος με την πάροδο των μηνών και θα έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε την θέση του στην αγορά του home cinema στο τέλος του χρόνου και εν όψει της έκθεσης CES 2018 του Ιανουαρίου. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ