LG: εύκαμπτη ημιδιαφανής οθόνη OLED... 77 ιντσών!

Μελλοντολογικά πειραματική, σε εμπορικές εφαρμογές για την ώρα

Ιδέα δεν έχουμε για ποιό λόγο πολλοί σεναριογράφοι και σκηνοθέτες ταινιών επιστημονικής φαντασίας θεωρούσαν και θεωρούν τις ημιδιαφανείς ή διαφανείς οθόνες τόσο... μελλοντολογικά υποχρεωτικές, όμως η LG είναι μία εταιρεία που επενδύει πάρα πολλά στην έρευνα κι ανάπτυξη τρόπων προβολής - οπότε, γιατί όχι και σε αυτού του είδους τις οθόνες; Αλλά ενώ ημιδιάφανες έχουμε φυσικά ξαναδεί, και εύκαμπτες έχουμε ξαναδεί, ο κορεατικός κολοσσός κατέπληξε πρόσφατα τους πάντες επιδεικνύοντας για πρώτη φορά τέτοια οθόνη σε διαγώνιο... 77 ιντσών και μάλιστα τεχνολογίας OLED και υπερυψηλής ευκρίνειας!

Πράγματι: η οθόνη αυτή έχει ύψος 1.70, είναι ανάλυσης 3840x2160 pixels και μπορεί να "κυρτωθεί" μέχρι τις 80 μοίρες (!) χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία της. Με ποσοστό διαφάνειας στο 40% μπορεί να αξιοποιηθεί σε πληθώρα σεναρίων χρήσης, από ηλεκτρονικές επιγραφές και σημεία πληροφόρησης μέχρι μουσεία και ενυδρεία. Τόσο η Panasonic, όσο και η Samsung είχαν στο παρελθόν παρουσιάσει διάφανες ή εύκαμπτες οθόνες, αλλά για αξιοποίηση σε πολύ μικρότερες διαγωνίους και χρήση π.χ. σε monitor υπολογιστών ή smartphones, καθώς και προϊόντα που μπορούν να φορεθούν π.χ. στον καρπό. Η πολύ μεγάλη διαγώνιος των 77 ιντσών καθιστά εφικτές υλοποιήσεις πολύ ευρύτερης γκάμας, σε ανοιχτούς και δημόσιους χώρους.

Αυτού του είδους η τεχνολογία προβολής, φυσικά, απέχει... το λιγότερο μία δεκαετία από την μαζική καταναλωτική αγορά, αν σκεφτεί κανείς πως οι "παραδοσιακές" τηλεοράσεις 4Κ OLED των 77 ιντσών - οι επίπεδες, αδιαφανείς και άκαμπτες με άλλα λόγια - από την LG και την Sony μόλις ξεκίνησαν να διατίθενται, και οι δύο στην τιμή των $20.000 έκαστη. Δεν παύει να είναι σημαντικό, ωστόσο, το γεγονός ότι ημιδιαφανείς κι εύκαμπτες οθόνες υψηλής ανάλυσης υφίστανται ήδη σε μεγάλες διαγωνίους (έστω και εργαστηριακά), γιατί αυτό σημαίνει πως όταν οι διαδικασίες κατασκευής τους γίνουν αρκετά οικονομικές ώστε να στηρίξουν καταναλωτικά προϊόντα, θα έχουν στο μεσοδιάστημα αντιμετωπιστεί και όλα τα σχετικά τεχνικά προβλήματα. Στο μεταξύ οι σεναριογράφοι των ταινιών επιστημονικής φαντασίας μπορούν να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν... άφοβα φυσικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ