Κινηματογραφική εμπειρία IMAX, τώρα και στην Ελλάδα

Το πρώτο σινεμά στην Θεσσαλονίκη, προχωρούν τα σχέδια για αντίστοιχο και στην Αττική

Οποιοσδήποτε φίλος ή φίλη του Αθηνόραμα Digital έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό - κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις - και είχε έστω και μια φορά παρακολουθήσει ταινία σε κινηματογράφο IMAX, είμαστε βέβαιοι πως θα συμφωνήσει μαζί μας: σχεδόν όλες οι ταινίες όταν προβάλλονται σε αίθουσα που πληροί τις συγκεκριμένες προδιαγραφές δείχνουν άκρως εντυπωσιακές, περισσότερο "χορταστικές" και από ορισμένες απόψεις πολύ πιο κοντά στο πώς τις φαντάστηκαν οι σκηνοθέτες τους, απ' ότι σε μία αντίστοιχη "κανονική" αίθουσα. Οι προβολείς είναι μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι, η επιφάνεια προβολής κατά 40% πιο μεγάλη και πλατύτερη - καταλαμβάνει το οπτικό πεδίο του κοινού σχεδόν απόλυτα όταν η ταινία είναι κατάλληλων αναλογιών - και τα ηχοσυστήματα είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να "αγκαλιάζουν" τον θεατή πειστικά.

Αν και είχαν γίνει διάφορες συζητήσεις από το 2008 έως το 2010 ώστε ν' αναληφθεί από κάποιον κινηματογραφικό διανομέα ή άλλον επιχειρηματία η δημιουργία αίθουσας προβολής ΙΜΑΧ στην χώρα μας - αρχικά σε κάποιο multiplex στην Αττική - τελικά ήταν η συμπρωτεύουσα εκείνη που απέκτησε την πρώτη τέτοια αίθουσα πανελλαδικά. Πράγματι εδώ και μερικές ημέρες, από τις 14/12 συγκεκριμένα, στην Θεσσαλονίκη λειτουργεί στα Cineplexx του εμπορικού κέντρου OneSalonica (Γιαννιτσών 61 και Κωλέττη 34) η πρώτη αίθουσα κινηματογραφικής προβολής IMAX στην Ελλάδα.

Το κόστος της θέασης ταινιών σε αυτήν την αίθουσα, μάλιστα, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλότερο από αυτό των "απλών" αιθουσών: για τις παραδοσιακές ταινίες ανέρχεται σε €11 και για τις 3D σε €13 (για τις προβολές της Τρίτης οι τιμές αυτές μειώνονται στα €8 και €10 αντίστοιχα). Τις ημέρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές στην αίθουσα ΙΜΑΧ των Cineplexx προβαλλόταν το Aquaman σε 3D και το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί προβολές των ταινιών Bumblebee, Mary Poppins Returns, Glass και Alita: Battle Angel, πάντοτε στις ειδικές τους εκδόσεις IMAX φυσικά.

Το κόστος επένδυσης δημιουργίας της πρώτης αυτής αίθουσας προδιαγραφών IMAX στην Ελλάδα ανήλθε σε 1.5 εκ. ευρώ περίπου και περιλαμβάνει όλον τον εξοπλισμό που έχουμε συνδέσει με το όνομα αυτό από την χρήση του στο εξωτερικό. Η αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 300 θεατές σε κάθε της προβολή. Η εταιρεία που ανέλαβε το εγχείρημα δηλώνει έτοιμη για επέκταση και στην Αθήνα - βρίσκεται άλλωστε ήδη στο στάδιο διερεύνησης για την απαραίτητη τοποθεσία όπου θα διαμορφωθεί ο απαραίτητος χώρος. Θέαση του Avengers: Endgame των Marvel Studios σε IMAX στην Αττική...; Κάπως σύντομα και δύσκολο, αλλά μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ