HDMI 1.4: Με το βλέμμα στο μέλλον

Βελτιώσεις και προσθήκες. Πολλές.

Μία δυνατότητα πάντως της νέας έκδοσης HDMI που επίσης έχει πρακτική αξία, είναι αυτή του αντίστροφης ροής καναλιού ήχου (audio return channel). Σήμερα, για να λάβουμε από μία τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας τον ήχο της και να τον διοχετεύσουμε στον ενισχυτή και το σετ ηχείων που χρησιμοποιούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να συνδέουμε την τηλεόραση στον ενισχυτή μέσω καλωδίου οπτικής ίνας. Με την έκδοση 1.4 του HDMI, το ίδιο καλώδιο με το οποίο διοχετεύουμε εικόνα από τον ενισχυτή στην τηλεόραση, μπορεί να "φέρει πίσω" ήχο από την δεύτερη στον πρώτο - κι ένα καλώδιο λιγότερο στο setup ενός home cinema είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Εννοείται, και πάλι, πως τόσο η τηλεόραση, όσο και ο ενισχυτής και το καλώδιο, θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της νέας έκδοσης για να αξιοποιήσουν αυτή τη λειτουργία.

Η επόμενη έκδοση του προτύπου διασύνδεσης θα φέρει και κάποιες ακόμη αλλαγές. Για παράδειγμα, θα καθιερωθεί μια νέα παραλλαγή του βύσματος HDMI, με 19 ακροδέκτες και μικρότερη σε μέγεθος. Αυτή δεν είναι η mini-HDMI που έχει ήδη προταθεί για την έκδοση 1.3b, αλλά μία άλλη - και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν θα βρουν και οι δύο μικρότερες εκδόσεις το δρόμο τους σε εμπορικά προϊόντα. Ελπίζουμε πως όχι, για λόγους αποφυγής σύγχυσης του καταναλωτικού κοινού. Η HDMI Licensing θέλει, επίσης, με την έκδοση 1.4 να παγιώσει και εκείνα τα στοιχεία που θα επιτρέψουν στις εταιρείες κατασκευής συστημάτων A/V για αυτοκίνητα (όπως η Pioneer και η Sony) να αναπτύξουν προϊόντα ειδικά γι' αυτήν την αγορά.

Όσο για τα... τυπικά: η έκδοση 1.4 αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί ως προς τις ακριβείς προδιαγραφές της στα τέλη Ιουνίου, ώστε η Silicon Image (που σχεδιάζει τα σχετικά κυκλώματα ελέγχου για τις θύρες HDMI) να στείλει δοκιμαστικά chip στις κατασκευάστριες εταιρείες μέσα στο καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, όχι απλώς προϊόντα, αλλά πιθανώς ούτε καν ανακοινώσεις για νέα προϊόντα προδιαγραφών HDMI 1.4 δεν περιμένουμε μέσα στο 2009. Το λογικότερο είναι οι εταιρείες του χώρου των ενισχυτών να κάνουν το πρώτο βήμα προς την νέα έκδοση το δεύτερο ή ακόμη και το τρίτο τρίμηνο του 2010, με τις εταιρείες κατασκευής των τηλεοράσεων, των προβολέων και των πηγών να ακολουθούν λίγο αργότερα. Το κακό κλίμα που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία - καθώς και το γεγονός ότι η έκδοση 1.3b του HDMI για τις παρούσες ανάγκες του home cinema υψηλής ευκρίνειας είναι αρκετή - αναμένεται να επιβραδύνουν σε ένα βαθμό την υιοθέτηση από την αγορά της έκδοσης 1.4. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ