HD vs Fake HD. Πάλι.

Έτσι είναι αυτά τα πράγματα: σε περιόδους ευημερίας ενός φορμά όλοι οι υποστηρικτές του είναι... ένθερμοι, με το "θάνατό του" όμως είναι αρκούντως εύκολο να υποστηρίξουν ότι, στην πραγματικότητα, αλλού ήταν το ενδιαφέρον τους. Ο λόγος για τη Microsoft, φυσικά, η οποία ναι μεν ανήκε στο "στρατόπεδο" της Toshiba και του HD-DVD, ναι μεν υλοποίησε το HD-DVD drive για το Xbox 360, αλλά εν τέλει δεν υποστήριξε όσο πιθανώς θα μπορούσε ούτε το περιφερειακό ούτε την όλη προσπάθεια. Ο λόγος; Καταφανής, σύμφωνα με τα λεγόμενα πολλών υψηλόβαθμων στελεχών της αμερικανικής εταιρείας που, ερωτηθέντα σχετικά με την έκβαση του "πολέμου των φορμά", είχαν να δώσουν απαντήσεις που συνέκλιναν στο εξής: "Ναι, εντάξει, ηττήθηκε το HD-DVD από το Blu-ray, αλλά εμάς δεν μας επηρεάζει σε κάτι ιδιαίτερα, γιατί ως εταιρεία είμασταν ούτως ή άλλως πάντοτε προσηλωμένοι στην ψηφιακή διανομή ταινιών μέσω Xbox Live".

Το αστείο σε όλα αυτά είναι ότι η Microsoft κατά βάση... ψέματα δεν λέει, από την πλευρά της: παράλληλα με την υποστήριξή του στο HD-DVD (που ήλθε σχεδόν φυσιολογικά, αφού δεν ήθελε προφανώς να υποστηρίξει το Blu-ray), ο αμερικανικός κολοσσός ούτως ή άλλως συνέχιζε να επενδύει στη δική του υπηρεσία video-on-demand για το Xbox Live, η οποία λειτουργεί "κανονικά και με το νόμο" στις ΗΠΑ εδώ και κάποιο καιρό. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Microsoft κάνει, με αυτόν τον τρόπο, το ίδιο "φάουλ" που έκανε και η Apple από λίγο καιρό. Με άλλα λόγια, υποστηρίζοντας ότι "εμείς δεν είμαστε έξω από την αγορά της υψηλής ευκρίνειας, αφού προσφέρουμε HD μέσω downloads", κατά βάση προσπαθεί να "εξισώσει" την ποιότητα εικόνας και ήχου που μπορούσε να προσφέρει ένα HD-DVD των 30 GB, με ένα αρχείο μεγέθους 6 GB.

Θα μπορούσαμε να αναλύουμε επί ημέρες τους τεχνικούς λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο είναι απλώς αδύνατο, το αυταπόδεικτο και προφανές ωστόσο είναι το εξής: η Microsoft προωθεί και αυτή το HD-ready και όχι το TrueHD, την υπερσυμπιεσμένη και όχι "καθαρή" εικόνα, το ηχητικά περιορισμένο και όχι πλούσιο σε λεπτομέρεια περιεχόμενο ταινιών, ως κανονικό, κανονικότατο "high definition". Πόσες φορές θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η... "καταναλωτική υψηλή ευκρίνεια", αυτή των συμβιβασμών, δεν έχει ουσιαστικό νόημα; Φοβόμαστε, πολλές...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ