Firefox OS: και επίσημα στο τέλος του δρόμου

Μόνο στις τηλεοράσεις Panasonic υπαρκτό πια το λειτουργικό του ιδρύματος Mozilla - αλλά για πόσο;

Τόσο το Αθηνόραμα Digital όσο και άλλα μέσα ενημέρωσης έχουν, κατά καιρούς, υποστηρίξει πως η αγορά της τεχνολογίας δεν είναι στην ουσία αρκετά μεγάλη ώστε να προσφέρει με τρόπο ουσιαστικό περισσότερα από δύο λειτουργικά συστήματα ανά κατηγορία συσκευών. Και ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται... αφοριστικό, δυστυχώς πρακτικά αποδεικνύεται ανά δύο ή τρία χρόνια με την "ευθανασία" κάποιου λειτουργικού που δεν κατάφερε ν' αναδειχθεί "η τρίτη εναλλακτική" με τρόπο που να έχει νόημα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτές τις ημέρες με το Firefox OS, το λειτουργικό σύστημα του ιδρύματος Mozilla που - βασιζόμενο στην δημοτικότητα του γνωστού browser και στην εμπειρία του - πριν από τρία χρόνια είχε την φιλοδοξία να στηρίξει όλων των ειδών τις συσκευές σε μικρότερες και αναπτυσσόμενες αγορές.

Αυτό το λειτουργικό σύστημα παύει και επίσημα να υφίσταται αυτές τις ημέρες, καθώς το ίδρυμα Mozilla διαλύει ολόκληρο το τμήμα του και αποδέχεται αυτό που πρακτικά... όλοι γνωρίζαμε εδώ και 18 μήνες περίπου: το Firefox OS δεν έχει καμία απήχηση στην αγορά ικανή να εξασφαλίσει την εξέλιξή του. Αρχικά είχε υλοποιηθεί σε φθηνά smartphones αλλά η εμπειρία χρήσης που προσέφερε ήταν μέτρια (για την ποικιλία των apps ούτε καν θέμα συζήτησης), στην συνέχεια έγινε απόπειρα "μεταφοράς" του λειτουργικού στο πλαίσιο των μικροσυσκευών κατηγορίας The Internet of Things και, ε, αφότου και αυτή η προσέγγιση δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, ήταν θέμα χρόνου η... "συνταξιοδότηση".

Μόνο ενδιαφέρον θέμα και, κατά μία έννοια, "εκκρεμότητα" αναφορικά με το Firefox OS παραμένει η ενσωμάτωσή του στις καλύτερες τηλεοράσεις της Panasonic - τόσο του 2015 και 2016, όσο και του 2017. Η Panasonic είναι ο μόνος κατασκευαστής που αξιοποίησε αυτό το λειτουργικό σε τηλεοράσεις και, παρά την προφανή έλλειψη υποστήριξης σε apps ανεξάρτητων προγραμματιστών, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το είχε υλοποιήσει πολύ καλά: και επαρκώς γρήγορο είναι, και εύχρηστο, και παραμετροποιήσιμο το Firefox OS TV. Οι Ιάπωνες από το καλοκαίρι ήδη είχαν αρχίσει να το... βλέπουν να έρχεται το πράγμα, φυσικά - η ενσωμάτωση ωστόσο του λειτουργικού και σε τηλεοράσεις της του 2017 υποννοεί πως η Panasonic ανέλαβε η ίδια την εξέλιξή του (το ίδρυμα Mozilla έχει ούτως ή άλλως καταστήσει τον σχετικό πηγαίο κώδικα διαθέσιμο ελεύθερα σε οποιονδήποτε).

Όσον αφορά στην υποστήριξη του Firefox OS TV, ωστόσο, στα παλαιότερα μοντέλα τηλεοράσεων Panasonic... ουδείς γνωρίζει τί επιφυλάσσει το μέλλον. Περιθώριο μεγάλο για αισιοδοξία δεν υπάρχει, αλλά - όπως πάντοτε - θα... δείξει.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ