Εικόνα 4Κ, εικόνα 4Κ... παντού!

Νέα μοντέλα τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας από όλους τους "παίκτες". Λεπτομέρειες.

Είναι γνωστό πως όλοι οι άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια σκληρότατο ανταγωνισμό λόγω της "συμπίεσης τιμών" που επέβαλλαν σε... όλες τις διαγωνίους οι Samsung και LG - αλλά και λόγω των εξευτελιστικά χαμηλών τιμών που προσάπτουν οι Κινέζοι κατασκευαστές σε τηλεοράσεις τους σε πολλές χώρες (εσχάτως και στη δική μας). Με άλλα λόγια, και μετά από την αποτυχία της εικόνας 3D να "φέρει πωλήσεις" στην κατηγορία, ένα... "άλφα πάθος" για προώθηση της εικόνας υπερυψηλής ευκρίνειας (για τους φίλους "UHD" ή "4Κ"), το περιμέναμε. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν ο πρακτικός... καταιγισμός σχετικών μοντέλων που είτε ανακοινώθηκαν είτε επιδείχθηκαν στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης IFA 2013. Απ' όλους, μα όλους τους "παίκτες"!

Για τα δύο καινούργια μοντέλα τηλεοράσεων UHD της Sony έχουμε κάνει ήδη λόγο, έστω κι αν την ελληνική αγορά για την ώρα καλύπτουν επαρκώς τα τρία υπάρχοντα. Νέα μοντέλα τηλεοράσεων 4Κ όμως ανακοίνωσε και η Samsung... και μάλιστα περισσότερων του ενός ειδών! Πρώτα έχουμε τις εκδόσεις 98 και 110 (!) ιντσών της εντυπωσιακής S9 που μέχρι σήμερα διατίθεται στις 85: τα δύο νέα μοντέλα παραμένουν τεχνολογίας LED/LCD και διατηρούν το ιδιόμορφο πλαίσιο στήριξης. Έπειτα έχουμε την ανακοίνωση των πρώτων "κυρτών" τηλεοράσεων εικόνας 4Κ της Samsung, στις 55 και 65 ίντσες, επίσης με ειδικό πλαίσιο στήριξης. Είχαμε, τέλος, και την επίδειξη της πρώτης τηλεόρασης εικόνας 4Κ... αλλά τεχνολογίας OLED της Samsung, στις 55 ίντσες αρχικά. Για κανένα από τα παραπάνω μοντέλα δεν δόθηκε ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας ή τιμή πώλησης, αναμένουμε λοιπόν.

Η LG, από την πλευρά της, επισημοποίησε τα μοντέλα τηλεοράσεων 4Κ στις 55 και 65 ίντσες που περιμέναμε (τιμές δεν γνωστοποιήθηκαν αλλά φανταζόμαστε θα είναι ανταγωνιστικές των αντίστοιχων Sony και Samsung), ανακοίνωσε δε και ανανέωση του μοντέλου 84 ιντσών της (το οποίο όντως στερούνταν κάποια πράγματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό). Η LG κράτησε, πάντως, και μία "πρωτιά" της φετινής IFA για τον εαυτό της παρουσιάζοντας το μόνο μοντέλο "κυρτής" τηλεόρασης υπερυψηλής ευκρίνειας, τεχνολογίας OLED (!) και διαγωνίου 77 ιντσών. Το μοντέλο αυτό βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο ακόμη, αναμένεται ωστόσο η διάθεσή του (για... ουκ ολίγα) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Καινούργια μοντέλα τηλεοράσεων υπερυψηλής ευκρίνειας παρουσίασαν και άλλοι μεγάλοι "παίκτες". Η Panasonic αποκάλυψε την πρώτη της τέτοια τηλεόραση 65 ιντσών, την WT600, τεχνολογίας LED/LCD μεν αλλά την πρώτη που θα φέρει - σύμφωνα με την εταιρεία - ενσωματωμένες θύρες προδιαγραφών HDMI 2.0 (και παραδόξως... θύρα DisplayPort 1.2a για PC!). H Philips ανακοίνωσε τα δικά της μοντέλα τηλεοράσεων 4Κ στις 65 και 84 ίντσες, και μάλιστα σε ανταγωνιστικότατες τιμές (δεν γνωρίζουμε ωστόσο αν θα διατεθούν στην Ελλάδα), ενώ η Toshiba περιορίστηκε στην επίδειξη μιας αντίστοιχης με οθόνη διαγωνίου 50 ιντσών, αλλά (χωρίς να έχει επίσης δημοσιοποιηθεί τιμή πώλησης και πιθανότητα διάθεσης στην Ελλάδα). Όπως όλα δείχνουν, η... "υπόθεση 4Κ" θα ανήκει την εορταστική περίοδο στη χώρα μας κυρίως στις Sony, Samsung και LG - και το πώς θα έχει διαμορφωθεί το τοπίο έως τότε, είναι κάτι στο οποίο σαφέστατα αξίζει να επιστρέψουμε όταν τα Χριστούγεννα διαφαίνονται στον ορίζοντα. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ