Κάποτε όλοι περιμέναμε να έλθει ο Ιανουάριος και η έκθεση της CES ώστε να μάθουμε τα πάντα για τις νεότερες τηλεοράσεις της LG - όμως αυτό έχει να συμβεί από το 2018 και, δυστυχώς, το σερί απογοήτευσης συνεχίζεται το 2022 με προβλέψιμες ανακοινώσεις εκ μέρους της. Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο: όπως η ίδια η τεχνολογία OLED δεν δείχνει να έχει αρκετά περιθώρια εξέλιξης κατά την τελευταία τριετία, έτσι κι ο κατασκευαστής που προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με την πλειοψηφία των οθονών OLED δυσκολεύεται να καινοτομήσει, να προχωρήσει μπροστά. Καμία απορία, λοιπόν, που οι Κορεάτες - όπως είχε διαρρεύσει εδώ κι ενάμισι μήνα - συμμετείχαν στην CES 2022 "εκ του ασφαλούς", προσφέροντας τηλεοράσεις που δεν διαφέρουν σε πολλά από τις αντίστοιχες του 2021 (ή ακόμη και του 2020).
Έχουμε και λέμε, λοιπόν: όπως αναμενόταν, τις σειρές τηλεοράσεων OLED A1, B1, C1, G1 και Z1 διαδέχονται οι A2, B2, C2, G2 και Z2 (η τελευταία η μόνη ανάλυσης 8Κ όπως και πέρσι). Διαφορές; Όχι πολλές. Η C2 θα αξιοποιεί οθόνη OLED τεχνολογίας "Evo" (που προσέφερε μόνο η G1 πέρσι) και θα διατίθεται σε δύο νέες διαγωνίους των 42 και 83 ιντσών. Η G2 θα στηρίζεται και πάλι στις οθόνες "Evo" αλλά με "ενισχυτή φωτεινότητας" (πιθανότατα ψύκτρα οθόνης), ενώ θα διατίθεται κι αυτή σε δύο νέες διαγωνίους των 83 και 97 ιντσών (η μεγαλύτερη που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η LG αν και η ανάλυση 4Κ της ίσως δεν είναι η κατάλληλη για τέτοιο μέγεθος). Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το αν και κατά πόσο οι C2 και G2 θα χρησιμοποιούν από την αρχή τις νέες οθόνες OLED EX της LG Display ή όχι, καθώς εκείνη η εταιρεία δήλωσε πως θα εμφανιστούν στο δεύτερο μισό του 2022. Υποθέτουμε πως αυτό θα διευκρινιστεί έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
Οι Α1 και Β1 έχουν "κοινές" (δηλαδή χαμηλότερης φωτεινότητας) οθόνες OLED, ενώ οι πρώτες υποστηρίζουν μόνο περιεχόμενο 4Κ/60 Hz όπως και πέρυσι. Ως εισαγωγικά μοντέλα στην γκάμα τηλεοράσετων OLED της LG, στηρίζονται στον συγκριτικά αδύναμο επεξεργαστή Alpha 7 Gen 5, ενώ τα άλλα μοντέλα αξιοποιούν τον νέο Alpha 9 Gen 5. Και ο δεύτερος, ωστόσο, δεν δείχνει να προσθέτει κάτι αξιοπρόσεκτο φέτος πέρα από τις αναμενόμενες μικροβελτιώσεις στην εικόνα και τον ήχο που αποδίδουν αυτές τις τηλεοράσεις. Ενδιαφέρον, πάντως, το γεγονός ότι - μετά από την προσπάθεια της LG επί δύο χρόνια να πείσει το κοινό ως οι θύρες HDMI 2.1 ταχύτητας 40 και 48 Gbps δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους - φέτος η εταιρεία φροντίζει να υπογραμμίσει πως τα νέα της μοντέλα επιστρέφουν στην ταχύτητα των 48 Gbps, όπως παλιότερα. Χμ.
Στον τομέα του λογισμικού τα πράγματα είναι ακόμη περισσότερο απογοητευτικά. Το νέο WebOS μεταβαίνει από την έκδοση 6 στην έκδοση... 22 (ευθυγραμμισμένο με την χρονιά που κυκλοφόρησε δηλαδή), όμως το μόνο καινούργιο στοιχείο που έχει να επιδείξει ουσιαστικά είναι η υποστήριξη πολλαπλών προφίλ χρηστών. Η LG έκανε αναφορά και σε μία ενδιαφέρουσα λειτουργία που επιτρέπει στους κατόχους αυτών των νέων τηλεοράσεών της να "στείλουν" περιεχόμενο από ένα δωμάτιο σε μία άλλη τέτοια τηλεόραση σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού (θα προσφερθεί μελλοντικά με ενημέρωση λογισμικού). Πέραν αυτών, ωστόσο, η LG δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να προσθέσει νέες δυνατότητες ή λειτουργίες στις τηλεοράσεις της μέσω λογισμικού, σε πλήρη αντίθεση με αυτό που επέλεξε να κάνει ο έτερος Κορεάτης κολοσσός, η Samsung, φέτος.
Πέρα από τις τηλεοράσεις OLED της, η LG επέκτεινε και τις σειρές των τηλεοράσεων QNED (των LED/LCD με υποφωτισμό MiniLED δηλαδή) που θα προσφέρει το 2022, τόσο σε 4Κ όσο και σε 8Κ. Η σειρά QNED 99 είναι ανάλυσης 8Κ με "έως και 2500 ζώνες τοπικού υποφωτισμού", ενώ η περισσότερο προσιτή QNED 95 είναι επίσης ανάλυσης 8Κ αλλά με οθόνη που λειτουργεί στα 60Hz (υποστηρίζει πάντως 4K/120Hz για gaming). Οι σειρές QNED 90 και QNED 85 είναι ανάλυσης 4K και ο αριθμός των ζωνών τοπικού υποφωτισμού τους ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης του κάθε μοντέλου. Παραδόξως, υπάρχει και μία σειρά QNED 80 η οποία δεν... χρησιμοποιεί τεχνολογία υποφωτισμού MiniLED όπως οι άλλες, παρά την παρόμοια ονομασία.
Καθώς η πρώτη υλοποίηση MiniLED της LG την περασμένη χρονιά δέχθηκε αρνητική κριτική για τον ανακριβή έλεγχο των MiniLED της - ο οποίος κατέστησε "παραδοσιακά" προβλήματα των LED/LCD όπως το blooming/haloing και την χαμηλή αντίθεση ακόμη χειρότερα - η εταιρεία υποστηρίζει πως οι φετινές της τέτοιες τηλεοράσεις αξιοποιούν βελτιωμένους αλγόριθμους, ονόματι Precision Dimming Pro και Precision Dimming Pro Plus, που αποδίδουν "ακριβή χρώματα και εκπληκτική αντίθεση". Οι αλγόριθμοι ελέγχου ζωνών τοπικού υποφωτισμού ιστορικά δεν περιλαμβάνονται στα πλεονεκτήματα της LG ως κατασκευαστή, θα είναι λοιπόν ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πόση πρόοδο ήταν σε θέση να κάνουν οι Κορεάτες στον συγκεκριμένο, νευραλγικής σημασίας, τομέα επεξεργασίας και απόδοσης εικόνας μέσα στους τελευταίους 12 μήνες.
Με την LG να μην κάνει εν τέλει αρκετά ώστε να προσφέρει κάτι παραπάνω από εξελικτικές εκδόσεις των τηλεοράσεων του 2021, το ενδιαφέρον στρέφεται στην τιμολογιακή της πολιτική. Οι καταναλωτές δικαίως θα περιμένουν χαμηλότερες τιμές, καθώς πρόκειται για μέσες-άκρες τα ίδια προϊόντα με πριν, για τα οποία οικονομίες κλίμακος και βελτιώσεις στην παραγωγή σημαίνουν χαμηλότερα κόστη κατασκευής για την LG. Οι Κορεάτες ίσως δεν το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο, στην πράξη όμως θα πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις ώστε οι τηλεοράσεις αυτές να παραμείνουν ανταγωνιστικές, ακόμη και σε σχέση με τις προκατόχους τους. Είναι πιθανό, λοιπόν, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα από την ημέρα της κυκλοφορίας τους ν' αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις τιμών σε όλη την γκάμα των μοντέλων της LG για το 2022. Με το τρέχον έτος να είναι και... ποδοσφαιρικό - το Μουντιάλ ξεκινά στα τέλη Νοεμβρίου - όλα δείχνουν πως οι καταναλωτές δεν θα χρειαστεί να περιμένουν την Black Friday φέτος για να αποκτήσουν νέες τηλεοράσεις της LG με μεγάλη ή πολύ μεγάλη έκπτωση.
Υπάρχει, άλλωστε, και η πρόσθετη πίεση από άλλες εξελίξεις της αγοράς που θα αντιμετωπίσει η LG το 2022. Οι Samsung και Sony θα διαθέσουν τις πρώτες τηλεοράσεις τεχνολογίας QD-OLED μέσα στο έτος. Αυτές είναι ευθέως ανταγωνιστικές των OLED, διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα των δεύτερων αλλά προσφέροντας σημαντικά υψηλότερη φωτεινότητα και χρωματικό εύρος. Οι τηλεοράσεις QD-OLED θα διατεθούν μόνο στις 55 και 65 ίντσες και από τους δύο κατασκευαστές - και σίγουρα δεν θα είναι φθηνές - αλλά αν όντως χαρακτηρίζονται από αισθητά υψηλότερο επίπεδο ποιότητας στην απεικόνιση, τότε οι G1 OLED της LG, οι δικές της ακριβότερες, ξαφνικά θα δώσουν την εντύπωση πως, συγκριτικά, ίσως παραείναι ακριβές με τα νέα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση, η άτολμη και προβλέψιμη παρουσία της LG στην CES 2022 στον τομέα των τηλεοράσεων είναι αποθαρρυντική για το μέλλον της. Είναι πρακτικά βέβαιο πως πολλά από αυτά τα νέα μοντέλα θα είναι πολύ καλά, πάρα πολύ καλά μάλιστα. Στην σωστή τιμή (κοινώς σε μειωμένη), ένας αριθμός από αυτά θα σημειώσουν θετική εμπορική πορεία. Αλλά είναι δύσκολο να μην αισθάνεται πια κανείς πως οι τηλεοράσεις OLED ως προϊόντα προβολής δεν έχουν πια περιθώρια βελτίωσης απτά, ενώ η κατασκευάστρια που τις προωθεί περισσότερο δεν μπορεί να συναγωνιστεί την Samsung, την Sony και άλλους στην άλλη κατηγορία, αυτή των τηλεοράσεων LED/LCD. Ας ελπίσουμε πως η LG την τελευταία τριετία κατά βάση "αγόραζε χρόνο", τρόπον τινά, και πως ετοιμάζει κάτι περισσότερο, κάτι αληθινά καινούργιο, για να παρουσιάσει στην CES 2023. Για να δούμε!