Δεν χωρά αμφιβολία, θεωρούμε, στο γεγονός ότι όσο καλός κι αν είναι ένας "παίκτης" στην αγορά της τεχνολογίας, όταν "παίζει μόνος του στο γήπεδο" η όλη εικόνα δεν είναι ακριβώς ιδανική για το... φίλαθλο κοινό, τους καταναλωτές δηλαδή. Οι μονοπωλιακές καταστάσεις δεν ωφελούν κανέναν (ακόμη και αυτόν που τις απολαμβάνει εν τέλει) και αυτό ακριβώς συνέβαινε μέχρι πρότινος στην κατηγορία των προβολέων υπερυψηλής ευκρίνειας (ανάλυση 4Κ), όπου η Sony για τρία χρόνια ήταν ο μόνος κατασκευαστής με προτάσεις... περίπου καταναλωτικού κόστους (κάτω των π.χ. €25.000 δηλαδή). Ευτυχώς στην αμερικανική CES 2016 είχαμε επιτέλους την πρώτη εξέλιξη που δρομολογεί αλλαγές, αφού η πολύπειρη Texas Instruments έχει πλέον έτοιμη την δική της αντιπρόταση τεχνολογίας προβολής εικόνας 4Κ (είχε πρωτοαναφερθεί σε αυτήν στα τέλη Δεκέμβρη). Και στόχο συγκεκριμένο: να ανατρέψει τα δεδομένα κόστους στην κατηγορία αυτή, τα οποία - ακριβώς λόγω της μονοπωλιακής κατάστασης που περιγράψαμε - είχαν παραμείνει υψηλά για πάρα πολύ καιρό.
Η τεχνολογία της Texas Instruments ονομάζεται - πώς αλλιώς; - DLP4K και είναι φυσικά μετεξέλιξη της πασίγνωστης DLP που χρησιμοποιείται σε αμέτρητους προβολείς πολλών διαφορετικών κατασκευαστών. Η ΤΙ έχει αξιοποιήσει μία ιδέα που έχουμε ήδη δει υλοποιημένη και αλλού, την δημιουργία δηλαδή υψηλότερης ανάλυσης με ταχύτατη μετατόπιση των pixels ώστε να εξομοιώνεται η ύπαρξη περισσότερων. Είναι σίγουρο πως θα υπάρξει ποσοστό των ανθρώπων που παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στην αγορά οικιακής προβολής, το οποίο θα υποστηρίξει πως η προκύπτουσα εικόνα δεν είναι "αληθινά" ανάλυσης 4Κ, όπως είναι αυτή που αποδίδουν οι προβολείς τεχνολογίας SXRD της Sony. Τυπικά θα έχουν δίκιο, πρακτικά όμως άδικο: οι μικροκαθρέπτες που αποδίδουν τα extra pixels κινούνται με απίθανη ταχύτητα (9000 φορές το δευτερόλεπτο), οπότε το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο "τεχνητά" pixels ισούται μεν... 0.001 χιλιοστό του δευτερολέπτου. Άφθονος χρόνος για να δημιουργηθεί το απαραίτητο πλέγμα ανάλυσης 3840x2160 pixels και η εικόνα να αποδοθεί σε πλήρη ανάλυση 4Κ με ομαλή κίνηση.
Εταιρείες όπως οι JVC και Epson έχουν ήδη εφαρμόσει αντίστοιχες πρακτικές με πολύ καλά μα όχι τέλεια αποτελέσματα - έχουμε ωστόσο εμπιστοσύνη στην Texas Instruments και την "κινηματογραφική" εμπειρία της (επαγγελματικοί προβολείς DLP4K λειτουργούν σε πολλά σινεμά σε ολόκληρο τον κόσμο ήδη) πως αυτή τη φορά η προβαλλόμενη εικόνα θα είναι στην ουσία εφάμιλλη με αυτήν που προσφέρεται από τις συσκευές της Sony. Οι προβολείς DLP, άλλωστε, είχαν πάντοτε τα δικά τους πλεονεκτήματα, όπως την εξαιρετική αντίθεση, τα οποία αναμένουμε να "περάσουν" και στην τεχνολογία DLP4K. Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως το chip της TI που "παράγει" αυτήν την ανάλυση εικόνας 4Κ μπορεί να συνεργαστεί με οποιουδήποτε είδους πηγή φωτός, είτε αυτή είναι UHP ή LED, είτε laser ή laser/phosphor.
Το σημαντικότερο, ωστόσο: στόχος της Texas Instruments είναι να προσφέρει την τεχνολογία αυτή σε τόσο χαμηλή τιμή στους κατασκευαστές, ώστε αυτοί να φέρουν στην αγορά μοντέλα σημαντικά φθηνότερα από αυτά της Sony. Τουλάχιστον δύο εξ αυτών, οι BenQ και Optoma, έχουν ήδη ανακοινώσει σχετικά μοντέλα που θα παρουσιάσουν άμεσα (στην έκθεση ISE τον Φεβρουάριο) με στόχο να τα διαθέσουν στο κοινό έως τα τέλη της άνοιξης. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, να διαπιστώσουμε όχι μόνο κατά πόσο η τεχνολογία DLP4K μπορεί να αποδώσει εφάμιλλη ή καλύτερη εικόνα από την αντίστοιχη SXRD της Sony, αλλά και πώς θα αντιδράσει ο ιαπωνικός κολοσσός στην νέα αυτή εξέλιξη... με δεδομένο το γεγονός ότι ο φθηνότερος προβολέας εικόνας 4Κ που προσφέρει αυτή τη στιγμή, o VW-320ES, κοστίζει €7.000. Εν αναμονή, λοιπόν!