CES 2014: Φτηνές OLED όχι σύντομα

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Samsung, τουλάχιστον. Γιατί;

Η έκθεση της CES έχει κλείσει πια τις πύλες της, ειδήσεις όμως συνεχίζουν να προκύπτουν από τις συνεντεύξεις και συζητήσεις με δημοσιογράφους που έγιναν στο πλαίσιό της - και μία από αυτές είναι πολύ πιθανό να απογοητεύσει εκείνους και εκείνες που θα ήθελαν στο σαλόνι τους μία τηλεόραση ποιοτικής απεικόνισης, αλλά όχι... απαγορευτικού κόστους. Αιτία οι δηλώσεις του HS Kim, αντιπροέδρου της Samsung στην κατηγορία των τεχνολογιών προβολής, ο οποίος εμφανίστηκε όχι απλά απαισιόδοξος αλλά σχεδόν... δυσοίωνος όσον αφορά στην πιθανότητα διάθεσης τηλεοράσεων τεχνολογίας OLED σε τιμές προσβάσιμες από το καταναλωτικό κοινό, σύντομα.

O Kim, ερωτηθείς από δημοσιογράφο της USA Today, ομολόγησε πως η τεχνολογία OLED δεν αποδείχθηκε - παρά την τεχνολογική της ανωτερότητα - δημοφιλής σε προϊόντα μέσα στο 2013 "επειδή οι τιμές πώλησης λειτούργησαν ως εμπόδιο στα μάτια όλων σχεδόν των καταναλωτών". Η αλήθεια είναι βέβαια πως στην ουσία μόνο μία τηλεόραση OLED, στις 55 ίντσες και κυρτή, διέθεσε η Samsung στις περισσότερες αγορές - και αυτή με τιμή περί τα €10.000, η οποία σωστά κρίθηκε ως υψηλή με δεδομένο και το γεγονός πως είναι "απλά" υψηλής ευκρίνειας. Ο Kim, ωστόσο, συνέχισε απαισιόδοξα: "Λυπάμαι που θα το θέσω έτσι, αλλά η τεχνολογία αυτή θα χρειαστεί πολύ περισσότερο καιρό για να ωριμάσει. Το λιγότερο τρία, ίσως και τέσσερα χρόνια. Νωρίτερα δεν περιμένουμε πως θα είναι κατασκευαστικά εφικτό να διατεθούν οθόνες OLED σε χαμηλές τιμές".

Το ανησυχητικό, βέβαια, εντοπίζεται (και) στο γεγονός ότι η Samsung στην περυσινή CES... και πάλι για διάστημα 3-4 ετών μιλούσε αναφορικά με την καθιέρωση της τεχνολογίας OLED στο ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Με άλλα λόγια, συνεχίζει "να υπάρχει θέμα" με τις διαδικασίες κατασκευής μιας οθόνης OLED: δυσκολίες τέτοιες, που εμποδίζουν ακόμη και τη Samsung (τη μία εκ των μόνων δύο εταιρειών που έχουν προσφέρει τηλεόραση τεχνολογίας OLED) να κάνει προβλέψεις. Η εικόνα αυτή καταρρίπτει τις θεωρίες που ήθελαν τους δύο Κορεάτες κατασκευαστές, την Samsung και την LG, να εμμένουν στα κυρτά μοντέλα και να "κρατούν ψηλά" με τρόπο τεχνητό το κόστος των OLED, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα που έχουν για την ώρα έναντι των άλλων κατασκευαστών. Είναι πιθανό να μην μπορούν ούτως ή άλλως να προσφέρουν "προσιτές" OLED, ακόμη κι αν το ήθελαν, επειδή το κόστος κατασκευής τους παραμένει υψηλό.

Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε, πάντως, τους επόμενους μήνες το πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο των OLED αν στην κατηγορία εισέλθουν και άλλοι κατασκευαστές. Ήδη η LG έχει ανακοινώσει δύο μεγαλύτερα μοντέλα και τουλάχιστον δύο άλλες εταιρείες εργάζονται στο σχεδιασμό μη κυρτών μοντέλων, εξελίξεις που ίσως δρομολογήσουν τουλάχιστον μειώσεις στις τιμές των παρόντων μοντέλων. Είναι, άλλωστε, θέμα χρόνου μέχρι να εμφανιστούν και οι τηλεοράσεις OLED υπερυψηλής ευκρίνειας (εικόνας 4Κ δηλαδή), οι οποίες εκ των πραγμάτων θα μειώσουν την αξία τις "απλής" υψηλής ευκρίνειας στα μάτια όσων προτίθενται να επενδύσουν πολλά χρήματα σε μία τηλεόραση σύγχρονης τεχνολογίας. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ