3D και HDMI 1.3: η σύγχυση

Οι πρώτες απαντήσεις, με τα παρόντα στοιχεία

Συμπέρασμα δεύτερο: Για τον ίδιο πρακτικά λόγο που αναφέρθηκε στην προηγούμενη σελίδα, δεν υπάρχει δυνατότητα να εισπράξουμε 3D εικόνα και από τους σημερινούς προβολείς υψηλής ευκρίνειας. Όποιας τεχνολογίας κι αν τυγχάνουν, έστω κι αν διαθέτουν μηχανισμούς δημιουργίας πρόσθετων καρέ (όπως ο περίφημος VW-200 της Sony), δεν μπορούν να δώσουν δύο καρέ ανάλυσης 1080p ταυτόχρονα. Ο πρώτος προβολέας 3D έχει ήδη ανακοινωθεί από την LG, υποθέτουμε θα ακολουθήσουν κι άλλοι από όλους τους κατασκευαστές αργά ή γρήγορα, τη μεγάλη 3D εικόνα υψηλής ευκρίνειας πάντως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πρέπει να την περιμένουμε από νέους προβολείς, όχι τους υπάρχοντες.

Συμπέρασμα τρίτο: Όσον αφορά στη διαφορά ανάμεσα στις εκδόσεις 1.3 και 1.4 των θυρών και καλωδίων HDMI, τα νέα είναι εν μέρει καλά. Μιλώντας μόνο για την εικόνα και συγκεκριμένα γι' αυτήν, υπάρχει αρκετό εύρος διαμεταφοράς δεδομένων ώστε να "περάσει" και από HDMI 1.3 το video ανάλυσης 1080p με δύο ταυτόχρονα καρέ. Φυσικά η τηλεόραση πρέπει απαραίτητα να είναι 3D για να τα προβάλλει αυτά τα καρέ, λειτουργώντας είτε στα 120 είτε στα 240 Hz ώστε να δώσει είτε 60 είτε 120 Hz σε κάθε μάτι (στον κινηματογραφικό ρυθμό των 24 καρέ που έτσι κι αλλιώς θα δίνουν οι ταινίες Blu-ray 3D).

Συμπέρασμα τέταρτο: Όσον αφορά στην εικόνα 3D και τους ενισχυτές audio/video, όμως, κακά τα νέα. Κανένας από τους παρόντες ενισχυτές δεν αναγνωρίζει το σήμα της εικόνας υψηλής ευκρίνειας 3D, ώστε να το αφήσει να περάσει μέσα από τα κυκλώματά του προς τηλεοράσεις και προβολείς. Επειδή οι ενισχυτές, οι τηλεοράσεις και τα player επικοινωνούν μέσω του προτύπου Extended Display Identification Data - στου οποίου τις προδιαγραφές δεν είχε προβλεφθεί η 3D εικόνα - κανένας ενισχυτής, ακόμη και πρόσφατης εσοδείας, δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.

Μόνη λύση για να έχει κανείς ήχο υψηλής ευκρίνειας και ταυτόχρονα εικόνα 3D - αλλά χρησιμοποιώντας ενισχυτή 1.3 - είναι να συνδέσει το player του απευθείας με 3D τηλεόραση ή 3D προβολέα με ένα καλώδιο HDMI και με ένα δεύτερο να στείλει τον ήχο στον ενισχυτή. Μόνο ένα Blu-ray player έχει ανακοινωθεί πως θα έχει τέτοια "διπλή" έξοδο HDMI, το BDT350 της Panasonic - ίσως ακολουθηθεί η ίδια προσέγγιση και από άλλους κατασκευαστές, αν και κάποιοι υποθέτουμε πως θα επιλέξουν να προσπεράσουν το μεταβατικό στάδιο εντελώς και να ξεκινήσουν απευθείας με συσκευές HDMI 1.4.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ