3D και HDMI 1.3: η σύγχυση

Οι πρώτες απαντήσεις, με τα παρόντα στοιχεία

Συμπέρασμα πρώτο: Καμία παρούσα τηλεόραση, όποια και να είναι, όσο ακριβή και να είναι, όποιας τεχνολογίας και να είναι, δεν μπορεί να προβάλλει εικόνα 3D υψηλής ευκρίνειας. Αυτό συμβαίνει για έναν... πολύ απλό λόγο: μόνο τα νέα μοντέλα θα είναι σε θέση να προβάλλουν ουσιαστικά "δύο σε ένα" καρέ, ώστε να συνθέσουν στερεοσκοπική εικόνα (η μέθοδος λέγεται over/under και κυριολεκτικά τοποθετεί "ένα καρέ πάνω στο άλλο"). Αυτή είναι η μόνη μέθοδος προβολής που έχει γίνει αποδεκτή από το ελεγκτικό σώμα του προτύπου HDMI και από το Blu-ray Consortium - για το τρέχον έτος, λοιπόν, είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί από τους κατασκευαστές κάποια άλλη.

Για τους φίλους και τις φίλες του αθηνόραμαdigital.gr που ενδέχεται να έχουν τη σχετική απορία (λάβαμε και μερικά σχετικά e-mail), δεν έχει σημασία αν μία παρούσα τηλεόραση είναι σάρωσης 100, 120, 200, 240 ή άλλων Hertz. Και αναβαθμίσιμη μέσω firmware να είναι η τηλεόραση, πάλι δεν έχει σημασία. Πρόκειται για απολύτως βασική διαφορά στην διαδικασία προβολής και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αλλάξει.

Μοναδική... ημι-εξαίρεση αποτελούν, σύμφωνα με τη Mitsubishi, μερικά συγκεκριμένα μοντέλα της που στηρίζονται σε τεχνολογία οπίσθιας προβολής. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αν χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό περιφερειακό που θα πωλεί - το οποίο θα επεξεργάζεται με συγκεκριμένο τρόπο την εικόνα των 3D Blu-ray - είναι εφικτή η προβολή 3D σε αυτές τις τηλεοράσεις. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε ακριβώς πώς θα συμβαίνει αυτό, το περιφερειακό, ωστόσο, μειώνει την ανάλυση των ταινιών στο μισό (960x1080 pixel αντί για 1920x1080 για κάθε μάτι), κάτι που δεν ξέρουμε αν ενθουσιάζει κανέναν πλέον.

Ένα το κρατούμενο, λοιπόν. Αν θέλουμε εικόνα 3D, το πρώτο πράγμα που σίγουρα θα πρέπει να αγοράσουμε, είναι τηλεόραση 3D. Προχωράμε παρακάτω.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ