2014: Plasma, αντίο

Το αναπόφευκτο δεν είναι πια μακριά, δυστυχώς - για ποιούς λόγους;

Δεν είναι τίποτε... καινούργιο ως διαπίστωση, φυσικά: ο κόσμος των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ούτε αγγελικά πλασμένος είναι, ούτε δίκαιος, ούτε... λογικός πολλές φορές. Έχουμε δει και ξαναδεί τεχνολογίες και προϊόντα να αποτυγχάνουν εμπορικά για όχι απαραίτητα σοβαρούς ή εύκολα κατανοητούς λόγους, αλλά και αντίστοιχα τεχνολογίες και προϊόντα να επιτυγχάνουν παρά τα προφανή τους μεγάλα προβλήματα. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να μας πικραίνει μία από τις φανερές τάσεις που διέκριναν σχεδόν όλοι στην πρόσφατη έκθεση της CES: οι τηλεοράσεις plasma, μετά από χρόνια... επικήδειων που διαψεύδονταν, φαίνονται να πλησιάζουν πια στο πραγματικό τέλος του δρόμου. Και όχι πια θεωρητικά, ίσως και όχι πια άδοξα.

Από όλες τις κατασκευάστριες εταιρείες, μόνο οι Panasonic, LG και Samsung αξιοποιούν πλέον την τεχνολογία plasma σε τηλεοράσεις τους. Από αυτές, μόνο η πρώτη κατέβαλλε την τελευταία διετία σημαντική προσπάθεια να βελτιώσει τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά των οθονών plasma - οι άλλες δύο περιορίστηκαν σε ανανεωμένα περιβλήματα και προσθήκη λειτουργιών, όχι κάτι άλλο. Από τις τρεις αυτές, η LG παρουσίασε τον Ιανουάριο μόλις... 5 νέες τηλεοράσεις plasma και 40 (!) LCD/LED LCD. Η Samsung ανακοίνωσε πιο πολλά μοντέλα plasma, αλλά συνεχίζει να εστιάζει και να επενδύει στις LCD/LED LCD σε δυσανάλογο βαθμό. Και η Panasonic, εμπορικά και συνολικά πλέον, δεν είναι από μόνη της αρκετή για να "προβάλλει αντίσταση" σε μία αγορά όπου οι LCD/LED LCD έχουν πολύ δυνατότερη "φωνή".

Το στρατόπεδο των plasma είχε ήδη λίγους υποστηρικτές. Aυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία χρονιά παραμονής του ενός από τους τρεις (LG)... ο άλλος έχει χάσει τη θέληση "να το παλέψει" (Samsung)... και ο τρίτος δεν είμαστε σίγουροι πως την επένδυσή του στην κορυφαία εικόνα των plasma θα την εισπράξει εμπορικά (Panasonic). Με λίγα λόγια: οι plasma έχουν έως και το 2013 ως "ζωντανή" χρονιά. Το 2014 είτε θα λήξει και επίσημα η διαδρομή τους είτε αυτό θα είναι τόσο υποτονικό γι' αυτές, ώστε να είναι πρακτικά το ίδιο.

Η απώλεια είναι σημαντικότερη απ' ότι τα νούμερα των πωλήσεων αφήνουν να εννοηθεί. Σε όλες τις αγορές οι τηλεοράσεις LCD/LED LCD "πωλούν" σημαντικά περισσότερο γιατί προωθούνται πολύ περισσότερο - κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι plasma έχουν να προσφέρουν ολοφάνερα καλύτερη ποιότητα εικόνας, ευρύτερες γωνίες θέασης, ανώτερες επιδόσεις σε απόδοση του μαύρου και καθαρότητα στην κινούμενη εικόνα, καθώς και υψηλότερη συντελεστή κόστους/αξίας στις μεγάλες διαγωνίους. Ακόμη και οι κατασκευαστές που ακόμη προσφέρουν τηλεοράσεις plasma - με εξαίρεση την Panasonic - προωθούν σχεδόν αποκλειστικά τις LED LCD τους. Γεγονός που, αν μη τί άλλο, "μιλά από μόνο του".

Ο κόσμος, από την πλευρά του, δείχνει είτε να μην έχει ενημερωθεί επαρκώς για τα πλεονεκτήματα αυτά των plasma, είτε να "θαμπώνεται" με την περισσότερο εντυπωσιακή (και λιγότερο φυσική) εικόνα των LED LCD, είτε να μην νοιάζεται ιδιαίτερα για την ποιότητα εικόνας τελικά. Γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως είναι τόσο συντριπτικά μεγαλύτερο το ποσοστό του κοινού που φοβάται τις πολλές αντανακλάσεις στην οθόνη της τηλεόρασής του από τον περιβάλλοντα φωτισμό (μόνο πλεονέκτημα των LCD). Ακόμη και το γεγονός ότι αγοράζει πιο πολλές ίντσες για τα χρήματά του με τις plasma, δεν είναι κάτι που - ειδικά από τότε που εμφανίστηκαν και φθηνές LED LCD μεγάλων διαγωνίων, κατώτερες από plasma φυσικά - δείχνει να τον επηρεάζει επαρκώς. Και "μ' αυτά και με κείνα", φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε.

Έχουμε την υποψία πως... ποτέ δεν θα μάθουμε τί θα συνέβαινε αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Aν δηλαδή δεν υπήρχαν τα οικονομικά "παιχνίδια του παρασκηνίου", τα οποία ώθησαν πολλούς κατασκευαστές να μην υποστηρίξουν ποτέ τις plasma, άλλους να τις υποστηρίξουν "με μισή καρδιά" και πρακτικά να ταχθούν υπέρ των LCD μονόπλευρα σχεδόν, άλλους ακόμη και να διαιωνίζουν "μύθους" - όπως αυτούς για το "κάψιμο" της οθόνης τους ή την υπερβολική κατανάλωση ρεύματος - ώστε να αποτρέψουν τον κόσμο από την αγορά τηλεοράσεων plasma. Δεν θα μάθουμε τί θα συνέβαινε αν, εν τέλει, οι plasma είχαν τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια προώθηση με τις LCD. Με τις δεύτερες όμως να έχουν ολοφάνερα "χτυπήσει ταβάνι" όσον αφορά στην ποιότητα εικόνας που μπορούν να προσφέρουν - και να μην έχουν ακόμη πλησιάσει τις plasma... - είμαστε περίεργοι να δούμε τί θα προσπαθήσουν να "περάσουν" ως ενδεδειγμένη τεχνολογία προβολής οι κατασκευαστές την επόμενη διετία. Γιατί η OLED δεν μπορεί να είναι αυτή, μπορεί; Σε αυτές τις τιμές, όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ