Έχοντας συμβεί πια, είναι εύκολο να το χαρακτηρίσει κανείς ως λογικό ή και αναμενόμενο - από ορισμένες απόψεις, ωστόσο, σίγουρα... άργησε, ενώ χρειάστηκε και η παρέμβαση ενός συγκεκριμένου ανθρώπου, με ειδική θέση και ρόλο στα πράγματα, ώστε να γίνει και η σχετική κίνηση: του Christopher Nolan, σκηνοθέτη που δίνει μεγάλη σημασία στον τεχνικό τομέα των ταινιών και πρόσφατα βραβευμένο από την βιομηχανία του σινεμά ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο. Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία έχει πλέον δημοσιοποιηθεί: ο Nolan, ο Paul Thomas Anderson και ο Jonathan Mostow έχουν στείλει επίσημη επιστολή στις εταιρείες κατασκευής τηλεοράσεων με την οποία ζητούν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αυτές ρυθμίζουν τα προϊόντα τους εργοστασιακά για την προβολή ταινιών και σειρών.
Οι τρεις σκηνοθέτες έχουν απευθυνθεί τόσο στον σύνδεσμο UHD Alliance - που διαμορφώνει διάφορα πρότυπα που οι κατασκευαστές πρέπει να ακολουθούν - όσο και στην κοινότητα Directors' Guild των σκηνοθετών για πρόσθετη υποστήριξη, ώστε όλοι οι πρώτοι να καθιερώσουν ένα κοινό σετ ρυθμίσεων με το όνομα "Reference Mode" στις τηλεοράσεις τους. Με το σετ αυτό ρυθμίσεων ενεργό οι συσκευές θα απενεργοποιούν την... διαβόητη πια εξομάλυνση κίνησης με την προσθήκη νέων καρέ (motion interpolation), λειτουργία που αλλοιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κινηματογραφική αίσθηση και δημιουργεί αυτήν την αφύσικα ομαλή κίνηση που συναντά κανείς μόνο σε χαμηλού κόστους τηλεοπτικές σειρές πια (soap opera effect). Όλοι οι σκηνοθέτες μισούν αυτήν την λειτουργία, όμως οι κατασκευαστές τηλεοράσεων πωλούν τις συσκευές τους με αυτήν ενεργοποιημένη εξ ορισμού επειδή βοηθά στην καλύτερη απόδοση εικόνας σε αθλητικό περιεχόμενο.
Ο Nolan και οι συνάδελφοί του θέλουν να ασκήσουν πίεση στους κατασκευαστές ώστε να καθιερώσουν το σετ ρυθμίσεων Reference Mode και (1) να το έχουν άμεσα επιλέξιμο με 2-3 πατήματα στο τηλεχειριστήριο, όχι δηλαδή... "θαμμένο" στο δέκατο υπομενού ρυθμίσεων εικόνας, (2) να εξερευνήσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ενεργοποιούν αυτόματα αυτό το σετ ρυθμίσεων όταν η τηλεόραση "καταλαβαίνει" πως αναπαράγει μια ταινία ή σειρά και (γ) σε κάθε περίπτωση να μην έχουν την λειτουργία της εξομάλυνσης κίνησης προεπιλεγμένη από το εργοστάσιο. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που σκηνοθέτες έχουν κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς αντίστοιχες προσπάθειες είχαν γίνει το 2014 και το 2017 - είναι όμως η πρώτη φορά που η Directors Guild εμπλέκεται άμεσα και η πρώτη φορά που υπάρχει όργανο κοινό ανάμεσα στους κατασκευαστές, η UHD Alliance, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει την υλοποίηση αυτού του αιτήματος σοβαρά.
Η αλήθεια είναι, φυσικά, πως όση δημοσιότητα κι αν πάρει η πρωτοβουλία αυτή του Christopher Nolan και των συναδέλφων του δεν περιμένουμε... άμεση ή έστω γρήγορη ανταπόκριση από τους κατασκευαστές όσον αφορά στην καθιέρωση του Reference Mode. Δεν είναι κάτι τεχνικά δύσκολο - με αρκετή προσπάθεια γίνονται σαφώς δυσκολότερα πράγματα, όπως π.χ. η ακριβής χρωματική απόδοση των ταινιών/σειρών της Netflix στις νεότερες τηλεοράσεις της Sony με το ειδικό σετ ρυθμίσεων που οι δύο εταιρείες ανέπτυξαν συνεργατικά - αλλά κάτι που ενδέχεται οι κατασκευαστές ν' αποδειχθούν απρόθυμοι να κάνουν. Δεν είμαστε καν βέβαιοι πως θα δέχονταν όλοι αυτό το σετ ρυθμίσεων να λέγεται "Reference Mode", καθώς πολλοί εξ αυτών έτσι χαρακτηρίζουν τα "κινηματογραφικά" σετ ρυθμίσεων που υποτίθεται ότι δημιουργούν ειδικά για τα κορυφαία τους μοντέλα τηλεοράσεων που προωθούν. Όπως πάντοτε, θα... δείξει, υποθέτουμε!