Βραβεία 2010: Hardware

Ό,τι... ποθεί ένα PC!

Στην πάρα πολύ σημαντική αλλά συχνά... παρεξηγημένη προϊοντική κατηγορία των ηχείων για προσωπικούς υπολογιστές υπάρχει ομολογουμένως ένα όριο στην "καινοτομία" που μπορεί να επιτευχθεί με κάτι τόσο συγκεκριμένο όσο δυο μεμβράνες και λίγο ρεύμα. Σωστά; Όχι, τελικά! Η διάσημη B&W αποφάσισε... ν' ασχοληθεί με την αγορά των desktop ηχείων πιθανώς για να αποδείξει ακριβώς το αντίθετο και το πέτυχε με την δική της πρόταση, η οποία ξεχωρίζει σε πολλαπλά επίπεδα από τα περισσότερα άλλα σετ της κατηγορίας. Ένα το κρατούμενο, λοιπόν.

Φυσικά η... καθιερωμένη "μαέστρος" του desktop ήχου τα τελευταία χρόνια, η Logitech, δεν επέτρεψε στασιμότητα σε μία από τις καλύτερες κατηγορίες της - γι' αυτό και κυκλοφόρησε πολλαπλά νέα μοντέλα, με έμφαση στον περισσότερο "κινηματογραφικό" ήχο. Το οποίο είναι ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς το background της B&W! Ίσως εκεί να βρίσκεται λοιπόν το επόμενο βήμα μπροστά για τα desktop ηχεία: όχι στις λειτουργίες αυτές καθ' αυτές, αλλά στη βελτίωση της ποιότητας του αποδιδόμενου ήχου σε βαθμό που να μην δίνει... τροφή για κακοήθη σχόλια από τους λεγόμενους audiophiles. Με το μέγεθος των ηχείων τόσο μικρό, όμως, θα χρειαστεί κάποια καινούργια τεχνολογία γι' αυτό. Θα τη δούμε μέσα στο 2011; Μακάρι!

Η επιλογή μας: Bowers&Wilkins MM-1

Ποιός περίμενε το "ιερό τέρας" των ηχείων παγκοσμίως να στρέψει το ενδιαφέρον του στον... ταπεινό ήχο των PC; Κανείς. Αφού το έκανε, όμως, το έκανε αριστοτεχνικά! Τα MM-1 είναι με την πρώτη ματιά δύο "απλά ηχεία", αλλά κάτω από το (υπέροχα σχεδιασμένο) περίβλημά τους κρύβεται το DNA των θρυλικών "Ναυτίλων" που συναντάμε στα ακριβότερα home cinema. Αποτέλεσμα; Βαθύς, πλούσιος, λεπτομερής ήχος, τον οποίο τα MM-1 λαμβάνουν ψηφιακά και μετατρέπουν τα ίδια σε αναλογικό, χωρίς να στηρίζονται στην όποια κάρτα ήχου γι' αυτό. Δεν είναι πολύ ισχυρά (περίπου 100 Watt συνολικά) και κοστίζουν όσο... ένα βασικό PC από μόνα τους, μα για χρήστες Η/Υ με απαιτήσεις κι οικονομική άνεση, είναι το standard βάσει των οποίων τα desktop ηχεία κρίνονται σήμερα. Τόσο απλά.

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: Logitech Surround Sound speakers Z623

Σετ ηχείων παρουσίασε πολλαπλά φέτος η ελβετική εταιρεία, ξεχωρίζουμε ωστόσο το συγκεκριμένο. Το τί σημαίνει πολλές φορές η... "βεβαίωση" πιστοποίησης κατά THX είναι θέμα προς συζήτηση, στο Ζ623 ωστόσο όντως "μεταφράζεται" σε ήχο ασυνήθιστα ποιοτικό για συνδυασμό μόνο δύο ηχείων και subwoofer. Το γεγονός ότι η παραγόμενη ισχύς του σετ αγγίζει τα 200 Watt RMS (!) σημαίνει πως είναι εύκολο ο ήχος μέσα από το Z623 να ακουστεί δυνατά πολύ πριν αρχίσουν οι παραμορφώσεις. Η προσεγμένη κατασκευή και οι είσοδοι για διοχέτευση του ήχου περισσότερων της μιας πηγών μέσα από αυτό, δε, είναι... bonus σαφώς ευπρόσδεκτα. Απλώς κορυφαίο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ