Μην αγοράσεις αμέσως το εντυπωσιακό νέο iPad Pro

Η εκδήλωση WWDC 2024 της Apple είναι προ των πυλών και μάλλον συμφέρει να την περιμένεις - να γιατί

Κυκλοφορεί σήμερα και στην χώρα μας - έστω κι αν όλα δείχνουν πως έχουμε και πάλι τα... παραδοσιακά φαινόμενα του περιορισμένου στοκ και της πρακτικής απουσίας κάποιων μοντέλων - το νέο iPad Pro, το οποίο αποκάλυψε η Apple πριν από μερικές ημέρες σε ειδική της Δικτυακή παρουσίαση. Είναι ομολογουμένως εξαιρετικά εντυπωσιακό από ορισμένες απόψεις, έχει ήδη αποσπάσει ευνοϊκότατες κριτικές - παρά το αυξημένο του κόστος - και δείχνει να αποτελεί, επιτέλους, σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με το iPad Pro με επεξεργαστή M1 που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2021. Έχουμε, ωστόσο, μία συμβουλή να δώσουμε στους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που... το σκέφτονται: μην το αγοράσετε. Τουλάχιστον όχι ακόμη.

Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει με το χρονικό σημείο της κυκλοφορίας του νέου iPad Pro. Η εκδήλωση WWDC της Apple - όπου ο αμερικανικός κολοσσός θα αποκαλύψει τί ετοιμάζει για τις επόμενες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων όλων του των συσκευών - βρίσκεται πλέον πολύ κοντά. Σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες θα γνωρίζουμε τί ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Apple όσον αφορά στο μέλλον του iPadOS, το οποίο κατέστη τις τελευταίες ημέρες... επώδυνα σαφές πως είναι πλέον ανεπαρκές όσον αφορά στην πλήρη αξιοποίηση της επεξεργαστικής δύναμης των σύγχρονων iPad. Ειδικά μετά από την κυκλοφορία και του iPad Pro που βασίζεται στον επεξεργαστή M4 δεν χωρά πια συζήτηση: το hardware αυτών των κορυφαίων tablet είναι πια τόσο πολύ μπροστά από το software στο οποίο στηρίζονται, ώστε να μην έχει νόημα η προσπάθεια "βελτίωσης" του iPadOS. Χρειάζονται μεγάλες, τολμηρές αλλαγές σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα σύντομα.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος για τον οποίο, "κάνοντας τον γύρο του Web" κανείς αυτές τις μέρες διακρίνει περισσότερο ενδιαφέρον και προσμονή για την επόμενη έκδοση του iPadOS απ' ό,τι συνήθως. Ναι, όλοι περιμένουν πως η Apple θα επικεντρωθεί στις λειτουργίες AI κατά την παρουσίασή της στην WWDC 2024 - αυτό θα πρέπει να θεωρείται πλέον... δεδομένο. Αλλά, προφανώς αναμενόμενα, όλες ανεξαιρέτως οι αξιολογήσεις για το νέο iPad Pro μέχρι στιγμής έχουν αναφέρει εμφατικά την ανισορροπία αυτή που υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό ανάμεσα στο hardware και το software αυτών των συσκευών και, φυσιολογικά ίσως, έχει επανέλθει στο προσκήνιο μία παλαιότερη συζήτηση: το ενδεχόμενο να επιτρέψει επιτέλους η Apple στα iPad να αξιοποιήσουν το macOS των υπολογιστών της, αφού και οι δύο αυτές κατηγορίες συσκευών της στηρίζονται πλέον στο ίδιο υλικό και τις ίδιες τεχνολογίες.

Το πρόβλημα είναι πως - αν όντως έχει αποφασίσει να επιτρέψει η Apple την λειτουργία του macOS και των εφαρμογών του στα iPad Pro - δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επιλέξει να το κάνει. Υπάρχουν μία σειρά από προσεγγίσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο αμερικανικός κολοσσός για κάτι τέτοιο. Κάποιες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από οποιοδήποτε νέο iPad Pro, κάποιες όχι. Κάποιες θα μπορούσαν να χρειάζονται περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από τον βασικό, κάποιες ίσως θα χρειάζονταν περισσότερα από 8GB μνήμης λειτουργίας. Τουλάχιστον μία τέτοια προσέγγιση που έχει αναφερθεί στο παρελθόν, θα απαιτούσε την χρήση περιφερειακού όπως το Magic Keyboard. Υπάρχει ακόμη και ένα μικρό ενδεχόμενο να επιτρέψει η Apple την λειτουργία του macOS σε παλαιότερα iPad Pro, βασισμένα στον επεξεργαστή Μ2 ή και τον M1.

Η χρήση του macOS σε ισχυρά iPad προφανώς θα άλλαζε πλήρως τον χαρακτήρα τους και τα σενάρια χρήσης τους, γι' αυτό και οι φίλοι ή φίλες του Αθηνόραμα Digital που θα ενδιαφέρονταν για αυτό το ενδεχόμενο αξίζει να περιμένουν την WWDC 2024 και όσα θα ανακοινώσει η Apple εκεί. Ο γράφων - όντας... αθεράπευστα πιστός θαυμαστής των οθονών OLED - δεν το έκανε, προπαρήγγειλε το iPad Pro 13 στην βασική του εκδοχή (8GB/256GB) και... τώρα το έχει μετανοιώσει, καθώς η Apple θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει πως αυτός ο συνδυασμός μνήμης λειτουργίας και αποθηκευτικού χώρου δεν είναι αρκετός για να αξιοποιηθούν εφαρμογές macOS σε αυτό. Λίγη υπομονή, λοιπόν, μέχρι τις 10 Ιουνίου γιατί αν ορισμένοι "ψίθυροι που ακούγονται στο Web" αποδειχθούν βάσιμοι, ενδέχεται να αλλάξουν πολλά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα iPad Pro σήμερα. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ