Βραβεία 2010: Hardware

Ό,τι... ποθεί ένα PC!

Σε αυτήν την κατηγορία περιφερειακών είχαμε, ευτυχώς, αρκετή πρόοδο ώστε τα προϊόντα αυτά να... δικαιολογούν την ύπαρξή τους πλέον στα μάτια μεγάλης μερίδας του καταναλωτικού κοινού. Τί εννοούμε; Ότι μέσα στο 2010 οι webcam έγιναν ευδιάκριτα, αδιαμφισβήτητα καλύτερες από αυτές που φέρουν πολλά laptop στο περίβλημα της οθόνης τους ή από αυτές που αγοράζαμε π.χ. δύο χρόνια πριν. Εγγράφουν και συλλαμβάνουν πλέον κινούμενη εικόνα και στιγμιότυπα αντίστοιχα σε υψηλή ευκρίνεια, λειτουργούν άνετα σε κακό φωτισμό και στον τομέα του ήχου διαχωρίζουν την ομιλία από τον περιβάλλοντα θόρυβο σωστά. Super!

Από αυτήν την πλευρά, ειλικρινά δεν ξέρουμε τί το τόσο καλύτερο να περιμένουμε από αυτήν την προϊοντική κατηγορία μέσα στο 2011. Ανώτερα προϊόντα μπορούμε να έχουμε αν π.χ. οι Microsoft και Logitech χρησιμοποιήσουν ακόμη καλύτερα οπτικά και αισθητήρες, αλλά υπάρχει κι ένα όριο στο κόστος που προτίθεται να καλύψει κανείς για μία webcam. Να διενεργήσουν βιντεοκλήσεις σε ανάλυση 1080p επίσης δεν έχει μεγάλο νόημα να κάνουν (τώρα γίνεται σε 720p) γιατί εκεί πια ο περιορισμός δεν βρίσκεται στην κάμερα, αλλά στην αρκετά γρήγορη ή όχι σύνδεση με το Internet που διαθέτει ο χρήστης. Θα έχουμε λοιπόν κάποιου είδους... έκπληξη; Γιατί όχι;

Η επιλογή μας: Logitech HD Pro C910

Η ελβετική εταιρεία δεν ήταν μεν η πρώτη που εμφάνισε webcam με δυνατότητα σύλληψης εικόνας υψηλής ευκρίνειας, όμως με το δικό της προϊόν φέτος έκανε... υπερπροσπάθεια, τρόπον τινά, με αποτέλεσμα να είναι και το κορυφαίο της αγοράς. Εξαιρετικός φακός, σύλληψη video σε 1080p και μετάδοση σε 720p, έξυπνη σύλληψη ήχου που δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από το θόρυβο του περιβάλλοντος, αλλά και συνοδευτικό software που αναλαμβάνει τα πάντα, συνθέτουν την πληρέστερη πρόταση για τηλεδιάσκεψη μέσω PC αυτή τη στιγμή. Με κόστος, δε, λογικό για τις δυνατότητές της, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν θα έπρεπε να απαιτήσουν το καλύτερο, περισσότεροι από τους... λίγους κι εκλεκτούς!

Η καλύτερη εναλλακτική πρόταση: Microsoft Lifecam Studio

Στο ίδιο περίπου επίπεδο ποιότητας κινείται η κορυφαία Webcam της αντίπαλης αμερικανικής εταιρείας, υπολείπεται ωστόσο σε κάποια σημεία: ένα είναι του σχεδιασμού, ένα άλλο του συνοδευτικού λογισμικού κι ένα τρίτο του φακού, που δεν είναι αντίστοιχος του Carl-Zeiss στην C910. Από την άλλη, η Lifecam Studio δείχνει να τα καταφέρνει καλύτερα στην αυτόματη εστίαση, ενώ δέχεται ακόμη και τρίποδο στήριξης (!) σε περίπτωση που επιθυμεί ο κάτοχός της να την χρησιμοποιήσει με τρόπο περισσότερο "επαγγελματικό". Και αυτή πάντως προσφέρεται στην ίδια λογική τιμή για τις προδιαγραφές της, οπότε για όσουςέχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τις σχετικές εφαρμογές της Microsoft - Live Messenger, Movie Maker κλπ. - και δεν ενδιαφέρονται για το design μιας Webcam, είναι εξαιρετική επιλογή.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ