PlayStation4: η συσκευή

Πώς δείχνει και συμπεριφέρεται ως προϊόν τεχνολογίας το νέο PlayStation;

Ναι, ναι, ναι. Ναι. Όταν όλα έχουν ειπωθεί, είναι το ψυχαγωγικό περιεχόμενο, οι λειτουργίες και οι υπηρεσίες αυτά που έχουν μεγαλύτερη σημασία σε ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης. Τί προσφέρει δηλαδή στον κάτοχό του. Όμως το τί είδους hardware στηρίζει όλα τα παραπάνω, έχει ολοφάνερα καθοριστική σημασία για την ποιότητά τους επίσης. Συν τοις άλλοις, εν έτει 2014 μπορούμε να έχουμε και κάποιες απαιτήσεις όσον αφορά στον καλαίσθητο σχεδιασμό μιας συσκευής που διεκδικεί μόνιμη θέση κάτω από την τηλεόρασή μας, στην ποιότητα κατασκευής της αν κοστίζει υπολογίσιμο ποσό χρημάτων, αλλά και στην απροβλημάτιστη λειτουργία της σε διάφορα "σενάρια". Ποιά είναι η εικόνα που αποπνέει το PlayStation4 σε όλους τους παραπάνω τομείς μετά από αρκετές ημέρες χρήσης;

Όπως έχουμε αναφέρει ήδη, το PS4 είναι ένα προϊόν σχεδιασμένο τόσο καλαίσθητα, όσο και έξυπνα. To design του, με τις "καθαρές" γραμμές, την κλίση στην πρόσοψή του και τη διχρωμία ανάμεσα στο ανθρακί και το γυαλιστερό μαύρο το καθιστούν με διαφορά ομορφότερο από το Xbox One και το WiiU, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν "φλύαρη" ή κραυγαλέα εντύπωση: τοποθετημένο ανάμεσα σε άλλες σχετικές συσκευές που βρίσκει κανείς κάτω από την τηλεόραση του σαλονιού, όπως Blu-ray player, media player κλπ., ούτε "χάνεται", ούτε ξεχωρίζει... "με το έτσι θέλω". Το μέγεθός του είναι απρόσμενα μικρό: ανάμεσα στο PS3 Slim (2η γενιά) και το PS3 Fat (πρώτη γενιά) σε εμβαδόν, αλλά λεπτότερο και από τα δύο. Η ποιότητα κατασκευής του είναι υψηλού επιπέδου, χωρίς να καταφεύγει, και πάλι, σε κανενός είδους υπερβολή: τα πλαστικά είναι ικανοποιητικής ποιότητας και δεν δημιουργούν την αίσθηση του "φθηνού" (αλλά δεν είναι του επιπέδου π.χ. του πρώτου πανάκριβου PS3), ενώ η συναρμογή των επιμέρους τμημάτων είναι αψεγάδιαστη.

Η Sony έχει ακολουθήσει μινιμαλιστική προσέγγιση όπου μπορούσε (π.χ. το drive των οπτικών δίσκων είναι slot-in κι όχι με "συρταράκι") φροντίζοντας παράλληλα για μικρές, αλλά όχι ασήμαντες λεπτομέρειες (π.χ. τα πλήκτρα αφής είναι διάφανα και βρίσκονται ανάμεσα στη ματ πλευρά της συσκευής και τη γυαλιστερή μαύρη... άρα όχι δαχτυλιές). Είναι ένα προϊόν στο σχεδιασμό του οποίου έχει ολοφάνερα επενδυθεί σημαντικός χρόνος και πειραματισμός. Δύο επιλογές της Sony, πάντως, συνεχίζουν να μάς προβληματίζουν. Η μία: όχι μόνο δεν υπάρχουν περισσότερες από δύο (2) θύρες USB, αλλά και αυτές λόγω σχεδιασμού βρίσκονται τόσο "βαθιά" στην χαρακτηριστική σχισμή της συσκευής, που μόνο απολύτως "επίπεδα" περιφερειακά USB χωρούν να συνδεθούν σε αυτές. Ουκ ολίγα π.χ. USB drives απλά δεν συνδέονται εκεί. H δεύτερη: το PS4 δεν έχει ένδειξη λειτουργίας του σκληρού δίσκου. Ναι, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι PC το νέο σύστημα της Sony, αλλά ένα απλό, πάρα πολύ απλό "λαμπάκι" LED θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί χωρίς να σπιλώσει τον σχεδιασμό της πρόσοψης του PS4. Γνώμη μας, πάντα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ