PlayStation4: η συσκευή

Πώς δείχνει και συμπεριφέρεται ως προϊόν τεχνολογίας το νέο PlayStation;

Κατά τη λειτουργία του, το PlayStation4 παραμένει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων σιωπηλό - ό,τι καλύτερο για χρήση στο σαλόνι ή οπουδήποτε αλλού, με άλλα λόγια. Όταν ενεργοποιείται, για παράδειγμα, ούτε ο σκληρός δίσκος ακούγεται να εκκινεί, ούτε το drive οπτικών δίσκων. Σε δύο μόνο περιπτώσεις θα ακούσει κανείς τη λειτουργία του PS4. Ένα, στην αρχή ανάγνωσης ενός Blu-ray (στο λεγόμενο spin-up δηλαδή). Δύο: σε φάσεις που το υποσύστημα γραφικών... "ζορίζεται", οπότε θα ενεργοποιηθεί το σύστημα ψύξης στο εσωτερικό του PS4. Στην πρώτη περίπτωση το Blu-ray drive ακούγεται... καθαρά, μεν, αλλά για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια (όταν η ταχύτητα περιστροφής του δίσκου σταθεροποιηθεί) σχεδόν καθόλου. Σαφής βελτίωση σε σχέση με το πρώτο PS3.

Στη δεύτερη περίπτωση η αλήθεια είναι πως λίγα games του PS4 μέχρι στιγμής έδειξαν να το "καταπιέζουν ψυχολογικά" ώστε να χρειαστεί το υποσύστημα ψύξης: το Assassin's Creed IV και το Killzone Shadowfall είναι τα μόνα στην κατοχή μας που το έκαναν. Και πάλι, ο ήχος του εσωτερικού ανεμιστήρα δεν ήταν ούτε κατά διάνοια ενοχλητικός από "φυσιολογική" απόσταση παιχνιδιού, δηλαδή π.χ. από 1-2 μέτρα απόσταση. Ο εξαερισμός, άλλωστε, που έχει φροντίσει η Sony να εξασφαλίσει στο πίσω μέρος της συσκευής δείχνει υπεραρκετός για την αποφυγή σεναρίων υπερθέρμανσης. Σε γενικές γραμμές η θερμική συμπεριφορά του PS4 μάς άφησε άκρως ικανοποιημένους και απομένει να διαπιστώσουμε αν και πόσο θα αλλάξει όταν χρησιμοποιούμε το νέο σύστημα της Sony τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού - γιατί και το αρχικό PS3 μια χαρά ήταν το Μάρτη, αλλά τον Αύγουστο...

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, πάντως, το μόνο βέβαιο είναι το εξής: από την πρώτη ημέρα ενασχόλησης με το PlayStation4 μπορεί οποιοσδήποτε να διακρίνει πόσο προσεκτικότερη ήταν η Sony στη διαδικασία του σχεδιασμού του, σε σχέση με την αντίστοιχη του PS3. Κατάφερε, λαμβάνοντας πολύ περισσότερους παράγοντες στα υπ' όψιν, να δημιουργήσει ένα σύστημα που και μοντέρνο δείχνει (και ο σχεδιασμός του θα "παραμείνει επίκαιρος" για πιο πολύ καιρό), και λιγότερο κοστίζει να κατασκευαστεί, και ευκολότερο δείχνει στην επισκευή/service, και ικανό να αποφύγει εν πολλοίς τα θερμικά προβλήματα του προκατόχου του. Αν διαπιστώσουμε στο επόμενο διάστημα, μαζεύοντας... "ώρες πτήσης" με το PS4 συνολικά, ο,τιδήποτε άξιο αναφοράς στην λειτουργία του, θα το παραθέσουμε σε ξεχωριστό άρθρο - για την ώρα, ωστόσο, σαφέστατα θα πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στη Sony: όλα όσα θέλαμε να χαρακτηρίζουν τον διάδοχο του PS3 ως συσκευή αυτή καθ' αυτή, είναι παρόντα. Η υποδομή είναι πολύ καλή. Το πώς θα αξιοποιηθεί, είναι αυτό που ίσως περιμένουμε με περισσότερο ενδιαφέρον από κάθε τί, να διαπιστώσουμε το 2014!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ