Gran Turismo: οι εκδόσεις

Έξι κανονικές, δύο ενδιάμεσες, πολλές ειδικές - τις κρίνουμε μία προς μία

Gran Turismo PSP (2009)

To μοναδικό "φορητό" GT είναι αυτό, στο οποίο η Sony στήριξε ουκ ολίγες ελπίδες για να διευρύνει τις πωλήσεις του PlayStation Portable. Το αν και κατά πόσο το GT PSP "πούλησε συστήματα" είναι κάτι που παραμένει... θέμα υπό συζήτηση, δεν μπορεί όμως κανείς να μην αποδώσει στον Kazunori και την Polyphony Digital τα εύσημα για ένα πράγμα: κατόρθωσαν να "χωρέσουν" ένα ικανοποιητότατο τμήμα της εμπειρίας ενασχόλησης με Gran Turismo, σε ένα δισκάκι UMD! Φυσικά δεν θα μπορούσε (και δεν είχε νόημα σε φορητή συσκευή) να είναι ένα "full" GT, γι' αυτό και δεν προσέφερε επιλογή παιχνιδιού "καριέρας" ή τροποποίησης των αυτοκινήτων. Προσέφερε, ωστόσο, πολύ καλό χειρισμό, πλήθος από οχήματα και αγωνιστικές πίστες, πανέμορφα γραφικά και καλό ήχο... σε λιγότερο από 1 GB αποθηκευτικού χώρου. Οι πωλήσεις του δεν ξεπέρασαν τα 4 εκ. αντίτυπα, όμως και μόνο για το "μικρό θαύμα" της ύπαρξής του, αξίζει αναφοράς.

Ειδικές εκδόσεις και... προγεύσεις

Ακριβώς επειδή οι "πλήρεις εκδόσεις" των Gran Turismo έκαναν χρόνια κάθε φορά να εμφανιστούν - και ακριβώς επειδή η Sony είχε αντιληφθεί από νωρίς πόσο οι νέοι κάτοχοι PlayStation "διψούν" για νέα Gran Turismo - ο Kazunori Yamauchi και η Polyphony Digital κυκλοφορούσαν στο μεσοδιάστημα ειδικές εκδόσεις GT. Κάποιες από αυτές ήταν οι περίφημες Prologue (κυκλοφόρησαν για το 4 και το 5), προσφέροντας λίγα αυτοκίνητα κι ελάχιστες αγωνιστικές πίστες, ως "πρόγευση" του πλήρους τίτλου που θ' ακολουθούσε. Άλλες αξιοποιούσαν τις επαφές του Yamauchi στην βιομηχανία αυτοκινήτου για την προώθηση συνεργασιών, όπως τα τρία Gran Turismo Concept με ειδικά μοντέλα σπορ αυτοκινήτων. Ακόμη και ως... tech demo, ουσιαστικά, αξιοποιήθηκε μέλος της σειράς, το Gran Turismo HD, όταν είχε πρωτοεμφανιστεί το PlayStation3. Κάποιες από αυτές τις ειδικές εκδόσεις σημείωσαν πωλήσεις εκατομμυρίων αντιτύπων, άλλες δόθηκαν δωρεάν. Παραμένουν, ωστόσο, τμήμα της "κληρονομιάς" των GT, έστω και... ιστορικής αξίας μόνο.

Και... το μέλλον;

Το επόμενο κεφάλαιο στην πορεία της σειράς των Gran Turismo δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε: μόλις 36 ώρες απέχει η ειδική εκδήλωση της Sony στο Silverstone, όπου ο Kazunori Yamauchi θα αποκαλύψει τί έχει επιλέξει για το επόμενο GT. Είναι ένα σημαντικά εκτενέστερο, εμπλουτισμένο Gran Turismo 6 για το PlayStation3; Eίναι το Gran Turismo 7 για το PlayStation4; Είναι το πρώτο Gran Turismo για το PS Vita; Είναι όλα τα παραπάνω ή... τίποτε από τα παραπάνω; Την Τετάρτη, 15/5 το βράδυ, θα γνωρίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ